Πρόεδρος: Παγιδευτήκαμε στις δεσμεύσεις μας

«Δυστυχώς, οι συναισθηματισμοί και οι δεσμεύσεις που είχαμε όλοι αναλάβει προ των εκλογών ότι θα διαπραγματευτούμε, ότι δεν θα αποδεχθούμε το κούρεμα των καταθέσεων, μας είχε αυτοπαγιδεύσει με αποτέλεσμα όταν βρεθήκαμε μπροστά σε τετελεσμένα ή κίνδυνους άτακτης χρεοκοπίας, να υποχρεωθούμε να υποχωρήσουμε και να πάρουμε οδυνηρές αποφάσεις όχι αρεστές, αλλά σίγουρα ωφέλιμες».

Η πρώτη απόφαση του Eurogroup ήταν πολύ πιο ανώδυνη από την οδυνηρότερη που ακολούθησε στις 25 Μαρτίου, παραδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η πρώτη απόφαση, υπενθύμισε, προέβλεπε το κούρεμα των ασφαλισμένων καταθέσεων κατά 6,75% και των ανασφαλίστων κατά 9,90%. «Αυτό αντιστοιχούσε με τους τόκους 1,5 έως 2 χρόνων. Το κόστος θα κατανέμετο μεταξύ των καταθετών όλων των τραπεζών και θα άφηνε εκτεθειμένα τα αποτελούντα κράτη του Eurogroup  κράτη και ιδιαίτερα την ευρωζώνη, διότι ήταν η πρώτη φορά που  με δική τους απόφαση παραβιαζόταν η διασφάλιση των εγγυημένων καταθέσεων».

Δυστυχώς, πρόσθεσε, ο Ν. Αναστασιάδης, αυτός ο συναισθηματισμός ήταν που οδήγησε και τη Βουλή να απορρίψει την πρώτη απόφαση για να οδηγηθούμε στη δεύτερη, όπου επικεντρώθηκε πλέον το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου και στη Λαϊκή Τράπεζα με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η Λαϊκή και να συγχωνευθεί με την Τράπεζα Κύπρου και να έχουμε οδυνηρότερες συνέπειες.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, παρά τις σκληρές αποφάσεις που λήφθηκαν, η κυπριακή οικονομία έχει καταγράψει σημαντικές επιδόσεις όσον αφορά την κρατική αξιοπιστία και το τραπεζικό σύστημα. «Σε λιγότερο από 18 μήνες έγινε κατορθωτό, ύστερα από τέσσερεις διαδοχικές θετικές αξιολογήσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να μπει ξανά στις αγορές και να δανειστεί από τους διεθνείς δανειστές, με επιτόκια σημαντικά χαμηλά σε σχέση με το τι ίσχυε όταν παραλάβαμε την εξουσία. Υπήρξε αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας, υπήρξε αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους».

Ταυτόχρονα, σημείωσε, στη διετία που πέρασε έχει αποκατασταθεί η αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος, αφού έγινε κατορθωτό μέσα από τη σταδιακή αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους να ανακεφαλαιοποιηθούν με επενδύσεις εκ του εξωτερικού και να περάσουν με επιτυχία τα στρες τεστ. Αυτή την ώρα η αξιοπιστία της οποίας τυγχάνουν τα τραπεζικά ιδρύματα είναι στο βαθμό που επιτρέπει αισιόδοξα να προσβλέπουμε στο μέλλον, ότι έχουν ξεπεραστεί πια τα προβλήματα του δημοσιονομικού τομέα και της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος».

Αναφερόμενος στην επανεκκίνηση της οικονομίας, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι «απαιτούσε την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους και του τραπεζικού συστήματος για να εμπιστεύεται κάποιος την επένδυση στην Κυπριακή Δημοκρατία και, βεβαίως. μέσα από τις επενδύσεις αυτό που προσδοκούμε είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, διότι οφείλω να ομολογήσω ότι η ανεργία βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα.

Βεβαίως έχει γίνει κατορθωτό να συγκρατηθεί η ανεργία με πτωτικές τάσεις. Ελπίζω ότι με τη συναίνεση και των πολιτικών δυνάμεων, εάν ξεπεραστούν κάποια προβλήματα που αφορούν το Νόμο περί εκποιήσεων και περί αφερεγγυότητας, θα είμαστε σε θέση να πάρουμε και την πέμπτη θετική αξιολόγηση, αλλά το συντομότερο να μπούμε στις αγορές απαλλασσόμενοι από τους δανειστές μας, επιτρέποντας κατά αυτό τον τρόπο πολιτικές που θα είναι προς όφελος των στόχων που έχουμε θέσει, προς όφελος της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών».

 

Δειτε Επισης

ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά