Κληρίδης: Προς το τέλος οι έρευνες για Focus

Ολοκληρώνονται σύντομα οι οι έρευνες στο θέμα της διερεύνησης του ενδεχομένου χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων από ή μέσω της εταιρείας Focus Maritime Corporation, σημειώνει ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση: 

"Όταν διαπιστώθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι η διεξαχθείσα αστυνομική έρευνα, η οποία έγινε στο πλαίσιο της διερεύνησης της ενδεχόμενης διάπραξης αδικημάτων που συνέτειναν στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ήταν ημιτελής ως προς το θέμα τούτο προφανώς επειδή δεν φαινόταν να συνδέεται με γενισιουργά ποινικά αδικήματα, ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε πάρα ταύτα όπως συνεχισθεί και περατωθεί μέχρι τέλους η διερεύνηση, επειδή επρόκειτο περί ενός σοβαρού θέματος δημοσίου ενδιαφέροντος και με πιθανές παράπλευρες προεκτάσεις και επειδή ζητούσαν τη διερεύνηση και κόμματα τα ονόματα των οποίων είχαν εμπλακεί στο εν λόγω θέμα.

Η αστυνομική έρευνα συνεχίστηκε έκτοτε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Έχουν ληφθεί σωρεία καταθέσεων από εμπλεκόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα, παραλήφθηκαν πολυάριθμες καταστάσεις και στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκομένων εταιρειών και φυσικών προσώπων και εκδόθηκαν και εκτελέστηκαν διατάγματα αποκάλυψης λογαριασμών. Υποβλήθηκαν αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς τις αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας, κάποια των οποίων ικανοποιήθηκαν και κάποια ακόμα εκκρεμούν. Όλο το ογκωδέστατο υλικό που έχει εξασφαλιστεί με καταθέσεις, καταστάσεις, λογαριασμούς, δικαιολογητικά κλπ, αξιολογείται από τους ανακριτές με τη βοήθεια και εμπειρογνωμόνων.
 
Πρέπει να αναφερθεί ότι οι διερευνώμενες διαδρομές χρημάτων αποδεικνύονται σε κάποιες περιπτώσεις να είναι δαιδαλώδεις με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να αποβαίνει χρονοβόρα και δυσχερής.
 
Από την τελευταία ενημέρωση την οποία είχα από τους ανακριτές την περασμένη εβδομάδα, προκύπτει ότι οι έρευνες βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο και είναι η διαβεβαίωσή τους ότι θα περατωθούν σύντομα.
 
Η διαβεβαίωση του Γενικού Εισαγγελέα είναι ότι το θέμα τούτο ούτε ξεχάστηκε, ούτε τοποθετήθηκε στο ράφι, πολύ δε λιγότερο δεν αποσιωπήθηκε, ενώ αντίθετα προχωρεί με την ταχύτητα που επιτρέπουν οι περιστάσεις".

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»