Κατάινεν: Εκπέμπει θετική εικόνα η Κύπρος

Η Κύπρος αντιμετώπισε πολλά οικονομικά προβλήματα τα τελευταία δύο χρόνια αλλά η εικόνα της προς τα έξω είναι μάλλον θετική και η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται, γεγονός που συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύσεων, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για Θέσεις Εργασίας, Ανάπτυξη, Επενδύσεις και Ανταγωνιστικότητα, Γιούρκι Κατάινεν, ο οποίος βρίσκεται στη Λευκωσία στο πλαίσιο επισκέψεων που πραγματοποιεί για την προώθηση του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

Ο Φιλανδός Επίτροπος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών  Υποθέσεων, στους οποίους ανέλυσε το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη (πακέτο Γιούνκερ ύψους 315 δισ. ευρώ για τρία χρόνια), σημειώνοντας ότι η Κύπρος θα μπορεί να επωφεληθεί σε τομείς όπως οι Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ), ο τουρισμός (κυρίως ανακαινίσεις ξενοδοχείων) και η ενέργεια και είπε ότι πρέπει να υπάρχουν τα απαραίτητα εγχώρια εργαλεία που θα προωθήσουν τις επενδύσεις στους πιο πάνω τομείς.

Επίσης, επαίνεσε τις προσπάθειες της Κύπρου για οικονομική ανάκαμψη, λέγοντας ότι η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό σε αυτό τον τομέα είναι περισσότερο θετική παρά αρνητική.

Τα τελευταία δύο χρόνια, είπε, ήταν δύσκολα για την Κύπρο και το λαό  της, αλλά παρά τις εσωτερικές πολιτικές διαφωνίες η χώρα αντιμετωπίζει την κρίση.

Η εικόνα σας προς τα έξω είναι ότι η χώρα αντιμετωπίζει τα προβλήματά της και αυτό συνέβαλε στην ανάπτυξη της εμπιστοσύνης προς το κράτος σας κάτι που είναι θετικό για την προσέλκυση επενδύσεων, σημείωσε.

Ωστόσο, ο κ. Κατάινεν είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια γεωγραφικά προβληματική περιοχή και ευχήθηκε όπως οι εξωτερικοί παράγοντες δεν επηρεάσουν τις οποιεσδήποτε προσπάθειες.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις, είπε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα στις χώρες μέλη της ΕΕ κατά 15%, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας είπε ότι η ΕΕ πρέπει να εναρμονίσει τους κανονισμούς της στον τομέα αυτό κάτι που θα φέρει μαζί της πιο λογικές τιμές για τον καταναλωτή.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους