ΚΤ: Αχρείαστη η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ

Με στόχο την αναστολή εκποίησης πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, το ΑΚΕΛ κατέθεσε σχετική πρόταση νόμου, που όμως βρίσκει αντίθετα τόσο πολιτικά κόμματα, όσο και την Κεντρική Τράπεζα που τόνισε ότι δεν μπορούν να τρέχουν δύο παράλληλες διαδικασίες, καθώς εμπίπτουν στο πλαίσιο αφερεγγυότητας. Βουλευτές έκαναν λόγο για αχρείαστη πρόταση νόμου αφού δεν κατανοούν πλήρως πώς θα προστατευτεί η επαγγελματική στέγη εφόσον η αναστολή των εκποιήσεων δεν λύνει το πρόβλημα χρέους. 

Σκοπός της πρότασης νόμου, όπως αναφέρθηκε από το βουλευτή Γιάννο Λαμάρη, είναι η θέσπιση προσωρινών διατάξεων που να παρέχουν, υπό ορισμένες προυποθέσεις, σε οφειλέτη ο οποίος συνεπεία της οικονομικής κρίσης έχει περιέλθει σε αδυναμία εξόφλησης των οφειλών του, τη δυνατότητα να τύχει προστασίας μέσω δικαστηρίου υπό τη μορφή αναστολή διαδικασίας εκποίησης ακίνητης ιδιοκτησίας που αποτελεί ενυπόθηκη εξασφάλιση οφειλής του και που συνιστά κύρια κατοικία/ επαγγελματικής στέγης. 

Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη να έχει επιδεινωθεί ή να εχει επηρεαστεί σημαντικά για λόγους που δημιουργήθηκαν και εξακολουθούν να ισχύουν από το 2009. Υπάρχει πρόνοια όπως η οφειλή να είναι συνολικής συμβατικής υποχρέωσης μέχρι 350 χιλ. η οποία έχει συναφθεί για σκοπούς απόκτησης οικογενειακής εστίας/ επαγγελματικής στέγης. 

Ωστόσο, κατά τη συζήτηση της πρόταση νόμου, η Κεντρική Τράπεζα αναρωτήθηκε τι περισσότερο προσφέρει αυτή η πρόταση νόμου. Εκπρόσωπός της επεσήμανε ότι "δεν μπορούν να τρέχουν παράλληλες νομοθεσίες που έχουν ίδιο στόχο την προστασία των φυσικών προσώπων καθώς συζητείται το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Θα έχουμε δύο σχέδια; Σωστότερο θα ήταν να βελτιώσουμε την υφιστάμενη νομοθεσία που συζητούμε". 

Παράλληλα, εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών σημείωσε πως εάν περάσουν οι προτάσεις νόμου θα υπάρξει πρόβλημα με τους ισολογισμούς των τραπεζών. 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού υπερασπιζόμενος την πρόταση νόμου, ανέφερε ότι τα κριτήρια είναι αυστηρά. "Δεν θα προστατεύουμε τους κακοπληρωτές. Θα γίνεται ένορκος δήλωση και θα δίνεται ολοκληρωμένη εικόνα για τις υποχρεώσεις του οφειλέτη. Το δικαστήριο θα εκδίδει διάταγμα αναστολής εκποίησης και θα επανερχεται  μετά για να αναθεωρήσει". 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης εξέφρασε την άποψη ότι το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί με αυτόν τον τρόπο. Αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν θα είναι χαμένη υπόθεση και δεν θα επιλύσει τίποτα η πρόταση του ΑΚΕΛ. Μόνο ο Οργανισμός Ανάπτυξης Γης και το σχέδιο ενοίκιο αντί υποθήκης θα είναι βοηθητικό".

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι δεν έχει κατανοήσει πλήρως πώς θα προστατευτεί η επαγγελματική στέγη ενόσω εκκρεμεί το χρέος. "Η αναστολή εκποιήσεων δεν λύνει το πρόβλημα χρέους. Πρέπει οι τράπεζες να εξαναγκαστούν να αναδιαρθρώσουν τα χρέη", σημείωσε.

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων