Ζένιος: Διαπλεκόμενα συμφέροντα κατέστρεψαν τον τόπο

“Η χώρα έχει καταστραφεί από διαπλεκόμενα συμφέροντα δικηγορικών γραφείων, οικονομικών παραγόντων και πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων και εφόσον δεν αλλάζει η κυρίαρχη νοοτροπία θα συνεχίσουμε να έχουμε προβλήματα”, δήλωσε το τέως μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας Σταύρος Ζένιος, ο οποίος κατέθεσε ενώπιον του ποινικού ανακριτή Παναγιώτη Καλλή. Παράλληλα, δήλωσε ότι εναπόκειται στην Χρυστάλλα Γιωρκάτζη η διαφύλαξη της αξιοπιστίας της Κεντρικής Τράπεζας.

Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση, και ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ζένιος είπε πως, δυστυχώς, πολλές φορές η διαπλοκή δεν είναι κάτι που εμπίπτει στην παρανομία και εξέφρασε την ελπίδα ο κ. Καλλής να μπορέσει να βγάλει συγκεκριμένα συμπεράσματα.

“Όμως είναι πολύ πιο σημαντικό να αντιληφθούμε ότι αν δεν αλλάξει η κυρίαρχη νοοτροπία της διαπλοκής δικηγορικών γραφείων, οικονομικών συμφερόντων, πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων, θα έχουμε τα ίδια προβλήματα”, είπε και πρόσθεσε πως αν δεν περάσουμε σε αξιοκρατικές επιλογές και αν δεν διορθώσουμε τους θεσμούς, κυρίως τους κρίσιμους θεσμούς όπως είναι η Κεντρική Τράπεζα, θα δυσκολευτούμε να βγούμε από την κρίση.

Ερωτηθείς τι συγκεκριμένα κατέθεσε στον ποινικό ανακριτή, ο κ. Ζένιος είπε ότι τα μέλη του ΔΣ δια νόμου έχουν δώσει όρκο πίστης και εμπιστευτικότητας. “Εξακολουθεί να ισχύει ότι δεν αποκαλύπτεις εμπιστευτικά έγγραφα της ΚΤ, ούτε το τι διαμείβεται στο ΔΣ. Οπωσδήποτε όμως στον ποινικό ανακριτή έχω καταθέσει αυτά που γνωρίζω, αν κληθώ στη Βουλή θα καταθέσω αυτά που γνωρίζω, αλλά δεν έχω το ελεύθερο να αποκαλύπτω εμπιστευτικά έγγραφα και το τι διαμείφθηκε σε ένα ΔΣ”, είπε.

Σε ερώτηση αν επιμένει στην παραίτηση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, ο κ. Ζένιος είπε πως είναι σημαντικό η ΚΤ να ανακτήσει την αξιοπιστία της και για να γίνει αυτό απαιτούνται θυσίες και αυτοθυσία. “Είναι στο χέρι της Διοικητού να προβεί σε αυτές τις ενέργειες για να διαφυλάξει και το κύρος που είχε ως Γενική Ελέγκτρια αλλά και για να ανακτήσει η ΚΤ την αξιοπιστία της. Ταυτόχρονα”, συνέχισε, “απαιτούνται και θεσμικές αλλαγές, δηλαδή η ΚΤ να περάσει σε μια κολεγιακής μορφή διακυβέρνηση και να παύσει να είναι ενός ανδρός ή μιας γυναικός αρχή”.

Ερωτηθείς αν θέλει να στείλει κάποιο μήνυμα στα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της ΚΤ που δεν παραιτήθηκαν, ο κ. Ζένιος είπε πως σε αυτή τη φάση και όποιος φεύγει θυσιάζεται αλλά και όποιος παραμένει θυσιάζεται. “Το ότι οι συνάδελφοι επέλεξαν να μείνουν για να συνεχίσει να λειτουργεί η ΚΤ και να στοχοποιούνται για κάτι που δεν ευθύνονται εκ μέρους τους είναι θυσία. Η αξιοπιστία της ΚΤ αυτή τη στιγμή είναι στα χέρια της Διοικητού”, κατέληξε.

Δειτε Επισης

Ανοίγματα στο Η.Β. για προσέλκυση επενδύσεων-Παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης
Μικρή πτώση στο ΧΑΚ λόγω αρνητικού κλίματος διεθνώς
Κατευθυντήριες γραμμές Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής
ΗΠΑ: Δύο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες στις νέες κυρώσεις κατά Λευκορωσίας
Στο Λονδίνο σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης για προώθηση επενδύσεων
Σοβαροί κίνδυνοι για οικονομία αν κλιμακωθεί η ένταση-Οι ανησυχίες και τι φοβίζει τον επιχειρηματικό κόσμο
Με μικρή άνοδο άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Βιώσιμο μέχρι το 2080 και δεν κινδυνεύει το ΤΚΑ-Θα πρέπει να δημιουργηθεί πραγματικό αποθεματικό
Μεταβατικές διατάξεις για προαγωγές 2024-2025 στο δημόσιο-Η πρόταση νόμου που συζητείται στη Βουλή