Εγγυητές μόνο φυσικά πρόσωπα

Αρχισε στη Βουλή η κατ´αρθρον συζήτηση του πέμπτου νομοσχεδίου του πλαισίου αφερεγγυότητας. Η συζήτηση άρχισε με παρατηρήσεις των Βουλευτών επί του νομοσχεδίου και εισηγήσεις των παρευρισκομένων.

Εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης παρατήρησε ότι εγγυητές είναι με βάση το νομοσχέδιο φυσικά πρόσωπα κι επεσήμανε ότι πολλές φορες-ιδιαίτερα στον κλάδο του- εγγυητές μέχρι τη μεταβίβαση περιουσίας είναι νομικά πρόσωπα. Η Νομική Υπηρεσία απάντησε ότι στόχος του νομοσχεδίου αυτού είναι η προστασία φυσικών προσώπων κι υπάρχουν άλλα νομοσχέδια για εταιρείες. "Ειστε εταιρείες έπρεπε να ξέρετε που μπαίνετε εγγυητές" σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σχετικά με τον ορισμό της κύριας κατοικίας, εκ μέρους του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας, προτάθηκε όπως περιληφθούν οι ημιτελείς κατοικίες αλλά και η περίπτωση κάποιου που ενοικιάζει το σπίτι του και μένει σε μικρότερο για να σώσει το σπίτι του. Η Νομική Υπηρεσία επεσήμανε ότι οι ορισμοί λήφθηκαν από τη νομοθεσία του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου κι οι ενοικιαζόμενες οικίες περιλαμβάνονται στα σχέδια συναινετικής αποπληρωμής.

Στην περίπτωση που κάποιος μεταναστεύσει και η οικογένεια μένει στην Κύπρο τότε υπάρχει θέμα εάν το δάνειο είναι στον σύζυγο αφού πλέον η πρώτη κατοικία του είναι στο εξωτερικό. "Θα αξιολογήσει ο Σύμβουλος την κατάσταση και είμαςτε πρόθυμοι να το επανεξετάσουμε " ήταν η απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας και συμφώνησε ο Σύνδεσμος των Τραπεζών.

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών επεσήμανε επίσης και την περίπτωση ξένων αγοραστών όπου χρησιμοποιούν την Κύπρο για εξοχική κατοικία, δεν πρέπει να προστατεύονται ως πρώτη κατοικία.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος παρατήρησε ότι στον ορισμό των αφερέγγυων ίσως θα έπρεπε να περιληφθεί και κάποιος δανειολήπτης που βλέπει ότι στο εγγυς μέλλον θα έχει οικονομικές δυσκολίες (πχ τα παιδια του θα πάνε για σπουδές και θα αυξηθούν τα έξοδά του ή υπάρχει κίνδυνος απόλυσης). Η Νομική Υπηρεσία απάντησε ότι ο δανειολήπτης  πρέπει να κάνει αίτηση στην Τράπεζα και μετά θα καταστεί εκ των πραγμάτων αφερέγγυος." Ο στόχος δεν είναι να καταλήξουν όλοι στα δικαστήρια" ήταν η απάντηση. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν μπορούμε να τιμωρούμε τους ευσυνείδητους.

Αναφορικά με την θέσπιση και εφαρμογή προσωπικών σχεδίων αποπληρωμής και σχεδίου απαλλαγής οφειλών για φυσικά πρόσωπα ο ΣΕΛΚ κατέθεσε τις δικές του απόψεις. "Αποψή μας έιναι ότι η πιθανότητα επιτυχίας προσωπικών σχεδίων αποπληρωμής θα αυξάνετο σημαντικά εάν προνοείτο ότι κατά τη διάρκεια του σχεδίου, αφού αυτό εγκριθεί από τους πιστωτές κι αφού εκδοθεί το σχετικό διάταγμα δικαστηρίου, υπήρχε αυτόματη αναστολή ποινικών διώξεων αναφορικά με επιστραφείσες επιταγές που εκδόθηκαν από τον χρεώστη κατά τη διεξαγωγή των συνήθων εμπορικών δραστηριοτήτων του".

Τέλος, στις 11 θα συζητηθεί για πρώτη φορά η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για προστασία κύριας κατοικίας και επαγγελματικής στέγης οφειλέτη.

 

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο