Εκποιήσεις στην τελική ευθεία;

Συνεχίζεται και σήμερα Δευτέρα 23/3 η συζήτηση για τα πέντε νομοσχέδια του πλαισίου αφερεγγυότητας σε κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών. 

Σε δύο βδομάδες (με ενδιάμεσες αργίες!) επιθυμούν (όπως αναφέρουν επίσημα τουλάχιστον) οι βουλευτές να κλείσουν το θέμα της αφερεγγυότητας που είναι το κλειδί για την ψήφιση και της νομοθεσίας των εκποιήσεων.

Πρακτικά ο χρόνος πιέζει καθώς η Βουλή ψήφισε νέα αναβολή της νομοθεσίας των εκποιήσεων εως τις 2 Απριλίου. Θεωρητικά όμως οι βουλευτές δεν χρειάζεται να βιάζονται καθώς ήδη έχουμε πάρει παράταση πολλών μηνών (με συνεπακόλουθο το πάγωμα της αξιολόγησης) αλλά και το γεγονός ότι υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα στα ταμεία του κράτους (πήραμε την δόση του ΕΜΣ) και δεν έχουμε άμεσες οικονομικές ανάγκες.

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης έθεσε την 2 Απριλίου ως μια σημαντική ημερομηνία όπου θα γίνει μια νέα αρχή εάν ψηφιστούν οι νομοθεσίες της αφερεγγυότητας και των εκποιήσεων. Παράλληλα, εφόσον επαναρχίσει η αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, ενεργοποιούνται οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για νέα έξοδο στις αγορές.

Ο κ. Γεωργιάδης συνέδεσε τη νομοθεσία των εκποιήσεων και με την παραχώρηση νέων δανείων, καθώς, όπως ανέφερε, χρειάζεται το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο ώστε οι  καταθέσεις να προσελκύονται στη βάση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα,  δανειοδότησης προς αξιόπιστες επιχειρήσεις και ιδιώτες- νοικοκυριά και αποπληρωμής των δανείων. 

Σκόπελος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει από τη Βουλή τις εκποιήσεις είναι το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Η κατάθεση και του πέμπτου νομοσχεδίου- που είναι το ακανθώδες- έγινε πριν δύο βδομάδες. Ο χρόνος για μελέτη του νομοσχεδίου και κατάθεση τροποιήσεων είναι λιγοστός γι' αυτό και τα κομματικά επιτελεία εργάζονται πυρετωδώς ώστε να ετοιμάσουν σειρά τροποποιήσεων.

Το ΑΚΕΛ επιμένει ότι θα επιμείνει στην προώθηση σειράς συγκεκριμένων προτάσεων νόμου και τροπολογιών, που θα δημιουργούν ένα ουσιαστικό δίχτυ προστασίας για τους μικροφειλέτες για την κύρια κατοικία, τη μικρή επαγγελματική στέγη, τους εγγυητές και τους αγοραστές ακίνητης περιουσίας που είναι υποθηκευμένη από τους ντιβέλοπερς.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε πως το κόμμα του θα επιδιώξει βελτιώσεις για τα όποια κενά μπορεί να παρουσιάζει που θα ενισχύσουν την προστασία των πολιτών. Μάλιστα, εντός ημερών θα καταθέσει εισηγήσεις για τροπολογίες και βελτιώσεις όλων των νομοσχεδίων, με στόχο να ψηφιστεί το πλαίσιο το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα, η ΕΔΕΚ έθεσε τις δικές της κόκκινες γραμμές για την αφερεγγυότητα:

- Να απαλλάσσονται πλήρως οι εγγυητές σε περίπτωση εκποίησης του ακινήτου από τις τράπεζες ή πτώχευσης του πρωτοφειλέτη.
- Να προστατευτεί άμεσα η κύρια κατοικία των μη βιώσιμων δανειοληπτών
- Να αφαιρεθούν από το δάνειο όλες οι παράνομες υπερχρεώσεις και τα πανωτόκια που επέβαλαν οι τράπεζες στους δανειολήπτες.
- Να τεθεί ρητή απαγόρευση της πακετοποίησης και πώλησης δανείων
- Να καθοριστεί και να ισχύει μια αντικειμενική αξία για τα υποθηκευμένα ακίνητα. 

Δειτε Επισης

The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες