Χ. Γεωργιάδης: Ελπίζω ότι 2 Απριλίου θα γίνει νέα αρχή

Μια νέα αρχή θα κάνει η Κύπρος στις 2 Απριλίου εάν ψηφιστεί η νομοθεσία των εκποιήσεων τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, παράλληλα με την ολοκλήρωση της συζήτησης των πέντε νομοσχεδίων της αφερεγγυότητας και υπερψήφισής τους από τη Βουλή. 

«Έχουμε την ανάγκη ενός αξιόπιστου νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου το οποίο θα διευκολύνει την ομαλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και του κύκλου του χρήματος σε ένα τραπεζικό σύστημα», ανέφερε, ο κ. Γεωργιάδης. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τις καταγγελίες βουλευτών πως η καθυστέρηση στην ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας οφείλεται στην Κυβέρνηση, η οποία έστειλε νέο αναθεωρημένο κείμενο επί των πέντε νομοσχεδίων, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να μπει σε αυτή τη συζήτηση.

«Έχω απάντηση και είναι οι αλλαγές που οι ίδιοι ζήτησαν και οι οποίες σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν ικανοποιηθεί, αλλά θέλω να διατηρήσω την θετική προοπτική ότι αυτό το ζήτημα θα ρυθμιστεί με θετικό τρόπο τις επόμενες εβδομάδες και δεν με απασχολεί να λάβω μέρος σε ένα δημόσιο παιχνίδι αντιπαράθεσης γύρω από αυτό το ευαίσθητο ζήτημα», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσον η 2α Απριλίου μπορεί να θεωρηθεί ημερομηνία μιας νέας αρχής, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε μονολεκτικά «ελπίζω». Σημείωσε την ανάγκη οι καταθέσεις να προσελκύονται στη βάση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα,  δανειοδότησης προς αξιόπιστες επιχειρήσεις και ιδιώτες- νοικοκυριά και αποπληρωμής των δανείων. Όπως είπε, για αυτό χρειάζεται  και το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για να υπάρχει δυνατότητα παραχώρησης και νέων δανείων.

«Αυτό το θετικό κύκλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι που πρέπει να διασφαλίσουμε μέσω και τέτοιων ρυθμίσεων και ελπίζω πως πολύ σύντομα πρέπει αυτό το σύστημα να λήξει», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ. 

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ήδη έχει υπάρξει πρόοδος και υπάρχει πλέον δυνατότητα εκ μέρους  των τραπεζών να ξεκινήσουν να προσφέρουν δανεισμό. Αφού παραδέκτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, ανέφερε, ωστόσο, πως θεωρεί ότι τα πράγματα σιγά – σιγά βελτιώνονται και σε αυτό το ζήτημα.

Απαντώντας σε ερώτηση ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι όντως «έχουμε πάει από το ένα άκρο, του αλόγιστου υπερδανεισμού, ο οποίος δινόταν με τη μεγαλύτερη ευκολία και χωρίς διαδικασίες τα προηγούμενα χρόνια, στο άλλο άκρο, όπου ουσιαστικά οι πηγές δανεισμού έχουν κλονιστεί».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι κινήσεις που έχουν μεσολαβήσει την τελευταία διετία, οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, η αναδιοργάνωσή τους, τους επιτρέπει τώρα να ξεκινήσουν να προσφέρουν χρηματοδότηση στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, όχι με τον τρόπο που δινόταν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά όταν η πρόταση είναι αξιόπιστη και επιβεβαιώνεται η δυνατότητα της επιχείρησης, μικρής ή μεγάλης, να αποπληρώσει το χρέος της.

Οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, έγιναν στο περιθώριο του 18ου Συνεδρίου Αισθητικής και Κοσμετολογίας που διοργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εισαγωγέων Ειδών Αισθητικής. Ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως ο τομέας της αισθητικής και της κοσμετολογίας απασχολεί μερικές χιλιάδες επαγγελματίες και είναι ένας τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός εισαγωγέων.

«Πρόκειται για έναν σημαντικό θεσμό που διάγει το 18ο έτος και ο οποίος αφορά έναν σημαντικό τομέα της οικονομίας και ο οποίος απασχολεί μερικές χιλιάδες επαγγελματίες , είχα υπόψη μου τον αριθμό 2000, αλλά ενημερώνομαι ότι με τις παρεμφερείς ασχολίες ίσως να είναι και διπλάσιος ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται σε αυτό τον τομέα», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. 

Πρόσθεσε ότι είναι ένας τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται ένας σημαντικός αριθμός εισαγωγέων.
«Δύο είναι οι παράγοντες που αποτελούν το υπόβαθρο του τομέα της αισθητικής και της κοσμετολογίας, η γνώση και η τεχνολογία. Και οι δύο αυτοί παράγοντες ενσωματώνονται στο σημερινό συνέδριο και την έκθεση. Από τη μια η παρουσία και συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και επαγγελματιών και η ταυτόχρονη παρουσίαση των όσων η τεχνολογική πρόοδος έχει να παρουσιάσει στον δικό σας τομέα», ανέφερε.

Συνεχάρη παράλληλα του συμμετέχοντες για την προσπάθειά τους να προωθήσουν τον τομέα τους,  την επαγγελματική τους δραστηριότητα και κυρίως για τις προσπάθειές τους να επενδύσουν σε καιρούς δύσκολους στους δύο αυτούς παράγοντες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Σπάει τη σιώπη της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα