Αρχή Λιμένων: Αναπτυξιακά έργα αναλόγως συμφωνιών με επενδυτή

Πολλά και διάφορα αναπτυξιακά έργα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός για την Αρχή Λιμένων, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΑΛΚ, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών, Αλέκος Μιχαηλίδης. Ωστόσο, σημείωσε ότι η υλοποίηση του αναπτυξιακού μέρους του προϋπολογισμού της Αρχής για το 2015 θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Αρχής Λιμένων Κύπρου.

Όπως δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο κ. Μιχαηλίδης, οι δαπάνες του προϋπολογισμού για το 2015 παρουσιάζονται αυξημένες λόγω των συνεχιζόμενων αναπτυξιακών έργων, αλλά αυτά θα αποφασιστούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και αναλόγως με τι θα περιληφθεί στη συμφωνία με τον ιδιώτη επενδυτή. «Τα ποσά που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό θα εξαρτηθούν από τι θα περιλαμβάνεται στη συμφωνία που θα υπάρξει με τον επενδυτή», είπε.

 

Όπως αναφέρθηκε, τα προϋπολογιζόμενα έξοδα από €38,37 εκατομμύρια το 2014 εκτοξεύονται στα €79,74 εκατ. το 2015. Ο κ. Μιχαηλίδης εξήγησε ότι τα ποσά αυτά περιλαμβάνουν συνεχιζόμενα αναπτυξιακά έργα. Ειδικότερα, στον προϋπολογισμό περιλήφθηκε κονδύλι ύψους €10,3 εκατ. για την εξαγορά της περιοχής Μερρά νότια του λιμανιού για αύξηση του χερσαίου χώρου του λιμανιού για το οποίο η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τις Βρετανικές Βάσεις. Επίσης, περιλαμβάνονται η δημιουργία του νέου κρηπιδώματος που αντιστοιχεί σε κονδύλι €18 εκατ. αλλά και το κονδύλι για αγορά ρυμουλκών ύψους €8 εκατ.

«Δεν σημαίνει ότι εμείς θα προβούμε σε αυτές τις επενδύσεις. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να ξεκαθαριστεί μαζί με τους συμβούλους μας. Επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια για το τι θα δοθεί στον επενδυτή, ως προς τι θα μεγιστοποιήσει την αξία της Αρχής Λιμένων», είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι αυτή τη στιγμή εξετάζεται η δομή της Αρχής Λιμένων, που δεν αναθεωρήθηκε από την ίδρυσή της, ενώ εξετάζονται επίσης τα τέλη των κυπριακών λιμανιών σε σύγκριση με άλλα ανταγωνιστικά λιμάνια από τον οίκο Rothchilds, ο οποίος έχει επιλεγεί από το Υπουργείο Συγκοινωνιών ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος για την προώθηση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης. «Θα δούμε το πώς συγκρίνονται τα δικά μας τέλη με άλλα λιμάνια. Αν είναι να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποίηση χωρίς να είμαστε ανταγωνιστικοί, σας λέω ότι δεν θα πετύχουμε», τόνισε.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της ΑΛΚ, τα έσοδα από τη λειτουργία των λιμανιών παρουσιάζονται αυξημένα κατά 39%, αφού προϋπολογίζονται στα €76,15 εκατ. από τα αναθεωρημένα έσοδα €54,71 το 2014. Εξηγώντας την αύξηση των εσόδων, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι αυτή οφείλεται κυρίως λόγω της λειτουργίας του τερματικού αποθήκευσης καυσίμων VTT Vasilikos, η προβλήτα του οποίου άρχισε τη λειτουργία της.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το παλαιό λιμάνι Λεμεσού, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι τερματίστηκε η διαδικασία επιλογής διαχειριστή του χερσαίου χώρου. Ειδικότερα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ενώ ο ιδιώτης εκτιμητής είχε καθορίσει το ενοίκιο του χώρου στα €2,9 εκατ. ετησίως, το ίδιο το ΔΣ της Αρχής το περιόρισε στα €2,3 εκατ.

Η Αρχή είχε μία προσφορά από υποψήφιο διαχειριστή με ενοίκιο 2,58 εκ. ετησίως, ανέφερε. Πρόσθεσε ωστόσο πως αμέσως μετά την υποβολή ο προσφοροδότης προσπάθησε με διάφορες προφάσεις να απεμπλακεί από την προσφορά, ζήτησε εργασίες ύψους €3 εκατ. Ως εκ τούτου η Αρχή ακύρωσε τη διαδικασία, καταθέτοντας εγγυητική ύψους €100.000 και αποφασίστηκε να βγουν σε δέκα μέρες προσφορές για ενοικίαση των χερσαίων εγκαταστάσεων και ακολούθως σε ένα χρόνο μετά θα βγει νέα προσφορά για ενοικίαση του λιμανιού. «Θέλουμε να δώσουμε ζωή στο λιμάνι», είπε χαρακτηριστικά,

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η ανέγερση της νέας αίθουσας επιβατών στο λιμάνι Λεμεσού θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2015 από τον Ιούνιο του 2014, παρουσιάζοντας σημαντική καθυστέρηση, όπως είπε.Εξήγησε ότι χρειάστηκε να δοθούν σημαντικές παρατάσεις, αφού οι αρχιτέκτονες προέβησαν σε αλλαγές σε συνεργασία με κυβερνητικές υπηρεσίες που θα στεγαστούν στην αίθουσα. Λέγοντας πως με τον τερματισμό των αλλαγών, ο εργολάβος άρχισε να εργάζεται πιο εντατικά, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως «ευελπιστούμε ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα ολοκληρωθεί».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024