Πρόεδρος: Η κατάσταση βαραίνει

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί να συνεχίσουν τα όσα διαδραματίζονται και τα όσα παρακολουθεί με πολλή αγωνία ο κυπριακός λαός.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς πού τον οδηγούν οι σημερινές επαφές του είπε ότι «δεν έχουν τελειώσει οι επαφές μου. 

"Αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι η κατάσταση βαραίνει και δεν είμαι διατεθειμένος να ανεχθώ να συνεχίσουν τα όσα διαδραματίζονται και τα όσα παρακολουθεί με πολλή αγωνία ο κυπριακός λαός".

O Γενικός Εισαγγελέας ερωτηθείς είπε, μεταξύ άλλων, ότι στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «δεν έχει γίνει καμιά συζήτηση σχετικά με την ποινική έρευνα η οποία αναμένεται να αρχίσει τη Δευτέρα. Αντιλαμβάνεστε ότι η έρευνα είναι ανεξάρτητη, ανακριτής διορίζεται από τον Γενικό Εισαγγελέα και ο Πρόεδρος απλώς ενημερώθηκε για την εξέλιξη αυτή, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα αυτό».

Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία αναφορικά με τα τεκταινόμενα στην Κεντρική Τράπεζα, με την κατάσταση γενικά η οποία έχει διαμορφωθεί και που δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Στην προσπάθεια αυτή εγείρονται κάποια νομικά θέματα τα οποία έκρινε σωστά ότι θα πρέπει να τα συζητήσει με τον Γενικό Εισαγγελέα».
Ερωτηθείς αν έχει εισηγηθεί κάτι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «κάποιες πτυχές θεμάτων, με τα οποία ασχολείται ο Πρόεδρος έχουν τη νομική τους διάσταση και αυτά συζητήσαμε. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, τα θέματα είναι ρευστά και λεπτά».

Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος του ζήτησε κάποια συμβουλή για το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων ή ασυμβίβαστου, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «δεν έχει να κάνει τίποτα η ποινική έρευνα με θέματα ασυμβίβαστου ή γενικότερα θέματα. Είναι για ένα μόνο και αποκλειστικά, θέμα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα πολιτικά κόμματα ζητούν, πέραν από τους ισχυρισμούς του κ. Ρίκκου Ερωτοκρίτου, να διερευνηθούν και άλλες πτυχές, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι «όπως είπα και σε ανακοίνωση που έχω εκδώσει υπάρχουν κάποιες πτυχές οι οποίες μπορεί και θα πρέπει, ίσως, να διερευνηθούν με διαφορετικό τρόπο, δεν έχουν δηλαδή κατ’ ανάγκη ποινική πτυχή και, επομένως, αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να εξεταστεί».

Ερωτηθείς αν θα πάρει καιρό η διεξαγωγή της έρευνας από τον ποινικό ανακριτή που έχει διορίσει είπε ότι «να είστε βέβαιοι ότι ενόψει της φύσεως του αντικειμένου είναι απόλυτο δικαιολογημένο η έρευνα να μπει σε πολύ στενά χρονικά πλαίσια τα οποία ελπίζω να τηρηθούν».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διορίσει τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας εντούτοις δεν μπορεί να την παύσει και κληθείς να αναφερθεί στη νομική του άποψη, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες για αυτό το θέμα μέσα στον οικείο Νόμο, στον οποίο γίνεται παραπομπή από το ίδιο το Σύνταγμα».

Εξάλλου, ενωρίτερα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Εισαγγελέα, παρέστη και ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος αργότερα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η παρουσία του είχε σκοπό να δώσει ο ίδιος κάποιες διευκρινίσεις σε σχέση με τα θέματα που εγείρει στην επιστολή της η Υπηρεσία του.

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων