Χ. Γεωργιάδης: Δεν σταματούμε στο Μνημόνιο

Την πρώτη του μέρα στο Υπουργείο Οικονομικών εξιστόρησε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Gold o Yπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.
 
«Ο διορισμός μου ως Υπουργός Οικονομικών ήρθε λίγες μόλις μέρες μετά την κατάρρευση μιας συστημικής τράπεζας, ενώ κινδύνευε με κατάρρευση άλλη μια τράπεζα και τα δημόσια ταμεία ήταν σχεδόν άδεια. Την πρώτη μου μέρα στη δουλειά, πληροφορήθηκα ότι είχαμε αποθεματικά για άλλες 30 ημέρες. Οφείλω να ομολογήσω ότι η σοβαρότητα της κατάστασης υπερέβη κατά πολύ αυτό που εγώ προσωπικά και η κυβέρνηση περιμέναμε να κληρονομήσουμε».

Ερ. Το μνημόνιο συμφωνίας με την τρόικα θα λήξει κάποια στιγμή το επόμενο έτος. Θα είναι η Κύπρος έτοιμη να προχωρήσει μόνη της;

Πρέπει να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, αν θέλουμε να μείνουμε μακριά από την τρόικα και το μνημόνιο. Αυτό δεν θα επιτευχθεί με τις λέξεις, τα συνθήματα, τη ρητορική  αλλά από αξιόπιστες δράσεις που θα διευκολύνουν την πρόσβαση στις αγορές  και νομίζω ότι αυτός είναι ένας απόλυτα εφικτός στόχος.  

Ερ. Το τέλος του μνημονίου θα σημάνει το τέλος των υποχρεώσεων της χώρας, σε θέματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, κλπ;

Σίγουρα δεν θα σημάνει το τέλος της συνετής διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών μας. Νομίζω ότι όλοι έχουν πάρει ένα πολύ απλό μάθημα: ακριβώς όπως ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση, έτσι και μια οικονομία δεν μπορεί να ξοδεύει περισσότερα από όσα κερδίζει. Έτσι, ακόμη και χωρίς την τρόικα, το φιλόδοξο σχέδιό μας για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα φέρει θετικές αλλαγές στη διοίκηση και στον τρόπο με τον οποίο το κράτος αλληλεπιδρά με τον ιδιωτικό τομέα. Η οικονομική πολιτική - και κυρίως η προσπάθεια να διατηρήσουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα - είναι μια διαδικασία που δεν τελειώνει ποτέ και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την αναγκαία μεταρρύθμιση και τη δημοσιονομική εξυγίανση μέχρι την τελευταία ημέρα της διοίκησής μας.

Ερ. Πόσο δύσκολο είναι για εσάς, ως υπουργός Οικονομικών, να πείσετε τους απλούς ανθρώπους ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν αν ακολουθήσουμε τις πολιτικές που εξαγγέλλονται από την τρόικα, ενώ η αντιπολίτευση και πολλά ΜΜΕ τις δαιμονοποιούν;

Επιλέγω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Ξέρω ότι πολλοί από τους συμπολίτες μας και πολλές τοπικές επιχειρήσεις περνούν δύσκολες στιγμές και είναι σαφές ότι κάποιοι έχουν δεχτεί χειρότερο χτύπημα από άλλους. Ταυτόχρονα, πιστεύω ότι υπάρχει μια γενική αναγνώριση ότι ήταν δικά μας τα λάθη που μας οδήγησαν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση και ότι οι δράσεις μας και η αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια θα μας βγάλουν από αυτό. Επαναλαμβάνω ότι δεν περιμένω από όλους να συμφωνούν πλήρως με κάθε πολιτική στάση που εμείς, ως Κυβέρνηση, προωθούμε. Αλλά νομίζω ότι, παρά τις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να υπάρχουν, έχουμε τη συναίνεση των συμπολιτών μας να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια.

Ερ. Πόσο αισιόδοξος είστε ότι η Κύπρος θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων; 

Οι δύσκολες αποφάσεις είναι πίσω μας. Εμείς δεν πρόκειται να προτείνουμε νέους φόρους ή κάτι που θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει πιθανότητα επανάληψης των πρωτοφανών αποφάσεων που επηρέασαν το τραπεζικό μας τομέα πριν από δύο χρόνια. Έτσι, οι αποφάσεις που έχουμε μπροστά μας είναι θετικές, διότι ευνοούν τις αλλαγές που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος στην Κύπρο που να διαφωνεί με την ανάγκη μεταρρύθμισης  της δημόσιας διοίκησης, το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας ή του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις. 

Ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών στο νέο τεύχος του Gold που κυκλοφορεί στα περίπτερα το Σάββατο 14 Μαρτίου.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους