Όλα τα δάνεια των βουλευτών στον Ομήρου

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι θα ζητήσει κατάθεση στο γραφείο του των δανείων όλων των Βουλευτών, σύμφωνα με απόφαση που πάρθηκε στην άτυπη σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια αποστολής των πρακτικών από τη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών στον Γενικό Εισαγγελέα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «εντός της ημέρας γίνεται προσπάθεια να ετοιμαστούν τα πρακτικά της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών για να αποσταλούν στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, για να κρίνει για τις όποιες ενέργειες του μέσα στα πλαίσια των εξουσιών και των αρμοδιοτήτων του όπως αυτές καθορίζονται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ενημέρωσε επίσης ότι κατά τη σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων συμφωνήθηκε «ότι οι Βουλευτές θα καταθέσουν στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής καταστάσεις των δανείων τους». Αυτό, πρόσθεσε, «στα πλαίσια και της επιβαλλόμενης τήρησης του Κανονισμού της Βουλής που προβλέπει ότι σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου είναι ενδεχόμενο να υπάρχει προσωπικό συμφέρον πρέπει να δηλώνεται στη Βουλή».

Βεβαίως, επεσήμανε, «να υπάρξει μια προσοχή: Δεν υπάρχει τίποτε το επιλήψιμο από την ύπαρξη δανείων». Πρόκειται, πρόσθεσε, «για νόμιμη πράξη, η σύναψη ενός δανείου».

Απλώς, είπε, «επειδή στη Βουλή όπως γνωρίζετε συζητείται αυτή την περίοδο η νομοθεσία των εκποιήσεων, το πλαίσιο αφερεγγυότητας και επειδή είναι δυνατόν να υπάρξει η εντύπωση ότι οποιαδήποτε μέλη του σώματος κινούνται στη βάση προσωπικών ελατηρίων ή προσωπικών συμφερόντων, γι' αυτό ακριβώς το σκοπό και η συμμόρφωση με τον κανονισμό 44 της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα κληθούν να καταθέσουν στο γραφείο του Προέδρου καταστάσεις δανείων».  

Σε ερώτηση για αντιδράσεις στη σύσκεψη, ο κ. Ομήρου είπε ότι «δεν υπήρξαν. Είναι με τη σύμφωνη γνώμη των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ή των αρχηγών των κομμάτων».

Υπενθύμισε παράλληλα ότι ήδη στη βάση της νομοθεσίας υπάρχουν στο γραφείο του οι δηλώσεις των μελών του Σώματος, προσθέτοντας όμως ότι «θα πρέπει να υπάρξει μια επικαιροποίηση επί του συγκεκριμένου θέματος».

Απαντώντας σε επιπρόσθετη ερώτηση επ` αυτού, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «θα ζητήσω καταστάσεις, με βάση την απόφαση την πρωινή, των δανείων και ασφαλώς θα πρέπει να υπάρξει και μια περιγραφή αυτών των δανείων από πλευράς των μελών του σώματος».

Κληθείς εκ νέου να πει αν θα είναι υποχρεωτική αυτή η κατάθεση, αναφέρθηκε και πάλι στον Κανονισμό της Βουλής επ` αυτού. Πρόσθεσε ότι «παρά το γεγονός – και θέλω να το υπογραμμίσω – ότι το εύρος των προσωπικών συμφερόντων μπορεί να είναι τεράστιο, γιατί οι Βουλευτές ψηφίζουν και για τις άδειες κυκλοφορίας και για τις φορολογίες και για πάρα πολλά στα οποία είναι και οι ίδιοι επηρεαζόμενοι».

Δηλαδή, εξήγησε, «δεν θα πρέπει να υπάρχει η εντύπωση ότι για όλες τις νομοθεσίες που είναι δυνατόν να επηρεάζουν και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων θα πρέπει να γίνεται δήλωση ύπαρξης προσωπικού συμφέροντος, αλλά η γυναίκα του Καίσαρα θα πρέπει και να φαίνεται τίμια».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»