Σε ποιους θα πωλούνται τα δάνεια;

Με εκπρόσωπους του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρία των Επιτροπών Εσωτερικών και Οικονομικών της Βουλής με επίκεντρο τα επιτόκια, τις χρεώσεις και την πιθανή ένταξη των τραπεζών στο γενικό πλαίσιο νόμου για την τοκογλυφία.

Οι βουλευτές των δύο επιτροπών υπέβαλαν τα ερωτήματά τους κυρίως προς τα στελέχη Κεντρικής Τράπεζας και Υπουργείου Οικονομικών, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε περιπτώσεις άλλων χωρών σε συνάρτηση με χώρες που δεν έχουν ακόμη ποινικοποιήσει την τοκογλυφία. Ιδιαίτερα έντονος έναντι ΚΤΚ και ΥΠΟΙΚ ήταν ο Γιώργος Περδίκης των Οικολόγων, ο οποίος τόνισε πως κανένας θεσμός δεν θέλει οι τράπεζες να ενταχθούν στο νόμο για την τοκογλυφία.  

Τα επιτόκια υπερημερίας

Στη συζήτηση των Επιτροπών της Βουλής μπήκαν και τα επιτόκια υπερημερίας, προκειμένου να ενταχθεί συγκεκριμένη πρόταση για περιορισμό των εν λόγω επιτοκίων σε επίπεδο 2%.

Η Νομική Υπηρεσία αφού ρωτήθηκε παρέθεσε την άποψή της επί του ζητήματος, υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα θέματα αντισυνταγματικότητας.

Μαζικές εκποιήσεις και πώληση πακέτων δανείων

Εντός του πλαισίου αφερεγγυότητας συζητήθηκε και νομοσχέδιο της Συμμαχίας Πολιτών. Η εν λόγω πρόταση επιδιώκει να προστατεύσει τους δανειολήπτες από το ενδεχόμενο μαζικής πώλησης δανείων σε τρίτους. Η Κεντρική Τράπεζα τόνισε επί του συγκεκριμένου ότι υπάρχουν ήδη διαδικασίες για το εν λόγω θέμα, ενώ ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, υπογράμμισε ότι η πρόταση είναι ενδιαφέρουσα αλλά: «Αντιλαμβάνομαι πως δεν μας απασχολεί εάν θα πωλούνται πακέτα δανείων αλλά ποιοι θα τα αγοράζουν. Οπότε θεωρώ πως κάπου εδώ είναι που πρέπει να εξετάσουμε τις δικλείδες ασφαλείας για έλεγχο αυτών που πιθανόν θα αγοράσουν πακέτα δανείων».

Από τον Σύνδεσμο Τραπεζών τονίστηκε πως δεν είναι προς το συμφέρον των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων η μαζική εκποίηση περιουσιών, αφού θα ρίξει περαιτέρω τις αξίες των εξασφαλίσεων κάτι που συνεπάγεται επιπλέον προβλέψεις και κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες.

 

Δειτε Επισης

Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων