Ελληνική: Ανάκαμψη υπό προϋποθέσεις

Η Ελληνική Τράπεζα εκτιμά πως η οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, επισημαίνοντας όμως ταυτόχρονα πως η συνολική οικονομική δραστηριότητα, αν και βελτιωμένη σε σχέση με το 2013,  παρέμεινε αποδυναμωμένη κατά το 2014. Ο ρυθμός ανάπτυξης για ολόκληρο το έτος έχει διαμορφωθεί στο -2,3%. Η καλύτερη από την αναμενόμενη πορεία της οικονομίας μέχρι σήμερα και οι προοπτικές γι’ ανάκαμψη που διαμορφώνονται, δημιουργούν ένα θετικό κλίμα, δίνοντας της ώθηση.

Το Τμήμα Οικονομικών Μελετών της Ελληνικής Τράπεζας αποδίδει τις θετικές εξελίξεις, στη σχετικά βελτιωμένη εικόνα συγκεκριμένων δεικτών της πραγματικής οικονομίας, γεγονός που καταδεικνύει τις μεγάλες αντοχές της. Η καλύτερη από την αναμενόμενη εξέλιξη της οικονομίας σε συνδυασμό με την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, επέτρεψαν μέσα σ’ ένα κλίμα βελτιωμένης εμπιστοσύνης σημαντική πρόοδο στην άρση των περιορισμών διακίνησης κεφαλαίων.

Η επιτυχής επιστροφή της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, αλλά και η μέχρι σήμερα ικανοποιητική εφαρμογή του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, που είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με σημαντικά περιθώρια, οδήγησε στις αναβαθμίσεις των αξιολογήσεων της Κύπρου από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Στην Οικονομική Επισκόπησή του, το Τμήμα Οικονομικών Μελετών για το τέταρτο τρίμηνο του έτους, εκτιμά πως η οικονομία θα ανακάμψει κατά το 2015 κάτω από τις κατάλληλες προϋποθέσεις και με τις σωστές κινήσεις και πρωτοβουλίες. Θεωρεί ωστόσο, πως η καθυστέρηση στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που καθορίζονται στο Μνημόνιο Συναντίληψης, οι συζητήσεις για έξοδο από αυτό πριν την ολοκλήρωση του Οικονομικού Προγράμματος και οι αρνητικές προοπτικές της ρωσικής οικονομίας, επενεργούν αρνητικά στην προσπάθεια  για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Όπως τονίζεται, η ανάκαμψη της οικονομίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διόρθωση των στρεβλώσεων που έχει καταδείξει η οικονομική κρίση και από τη  δημιουργία ενός αυστηρότερου  κανονιστικού πλαισίου, πάνω στο οποίο θα βασιστεί η επανάκτηση της εμπιστοσύνης της κυπριακής κοινωνίας και των ξένων επενδυτών. Η υλοποίηση των θεσμικών και των δομικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί σημαντικό πυλώνα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προώθηση των επενδύσεων.
Το Τμήμα Οικονομικών Μελετών θεωρεί πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και η ολοκλήρωση των αναδιαρθρώσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αποτελούν αναγκαίες ενέργειες για την έξοδο από την κρίση. Σημειώνει, επίσης, ότι η πιστή και άμεση συνέχιση της εφαρμογής του Οικονομικού Προγράμματος της Κύπρου αποτελεί τη βάση για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης της κυπριακής κοινωνίας και των ξένων επενδυτών όσον αφορά στις προοπτικές που προσφέρει το σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον.

Παρά τις θετικές προοπτικές, το Τμήμα θεωρεί πως η καλύτερη δημοσιονομική επίδοση της αναμενόμενης δεν σηματοδοτεί τη χαλάρωση των προσπαθειών για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, αλλά ούτε και πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία για την εφαρμογή επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στην ανάλυσή της η Υπηρεσία Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας, αναφέρεται στην επιτυχή ολοκλήρωση της συνολικής αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού και της κεφαλαιακής επάρκειας, υπό ακραίες καταστάσεις, τεσσάρων κυπριακών συστημικών τραπεζών. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι τα αποτελέσματα της αξιολόγησης καταδεικνύουν πως το κυπριακό τραπεζικό σύστημα επιστρέφει σε μια υγιή και ισχυρή βάση και είναι έτοιμο να στηρίξει έμπρακτα τις προοπτικές προς ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις σχετικές επισημάνσεις, η πλήρης αποκατάσταση της αξιοπιστίας προς το χρηματοπιστωτικό τομέα αποτελεί μεγάλη πρόκληση, μεγαλύτερη όμως πρόκληση είναι ο περιορισμός της αυξητικής τάσης των προβληματικών δανείων. Στο σημείο αυτό, θέτει ψηλά στις προτεραιότητες τη μεταρρύθμιση του νομοσχεδίου περί αφερεγγυότητας, παράλληλα με την υιοθέτηση νέων πολιτικών στρατηγικής ανάπτυξης και αντιμετώπισης της ανεργίας.

 

Δειτε Επισης

ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες