Στις 18 Μαρτίου συνεχίζεται η δίκη πρώην στελεχών της Τρ. Κύπρου

Με προδικαστικές ενστάσεις αρχίζει ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η δίκη των πρώην ανώτατων στελεχών της Τράπεζας Κύπρου και της τράπεζας ως νομικού προσώπου, στο πλαίσιο των ερευνών για την κατάρρευση της οικονομίας.

Στη δικάσιμο οι κατηγορούμενοι δεν κλήθηκαν να απαντήσουν στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, αφού οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν λεπτομέρειες σε σχέση με τα αδικήματα που τους αφορούν και το μαρτυρικό υλικό, επειδή, όπως ανέφεραν, προτίθενται να υποβάλουν προδικαστικές ενστάσεις.

Πέραν της εταιρείας, κατηγορούμενοι είναι οι πρώην Πρόεδροι του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, Θεόδωρος Αριστοδήμου και Αντρέας Αρτέμης, οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Κυπρή και ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας και υπεύθυνος για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα Γιάννης Πεχλιβανίδης. Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς καταδολίευσης και της χειραγώγηση της αγοράς αναφορικά με «τη μη ενημέρωση του κοινού ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της 1η κατηγορούμενης (η τράπεζα) είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το ποσό των €200 εκατ που είχε ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου του 2012».

Όπως ανέφερε η υπεράσπιση ενώπιον του Δικαστηρίου, οι ενστάσεις αφορούν το διπλό κίνδυνο (double jeopardy), υπό την έννοια ότι οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να δικαστούν για δεύτερη φορά για το ίδιο αδίκημα. Σημείωσαν ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε επιβάλει διοικητικά πρόστιμα στους ίδιους κατηγορούμενους, πλην του Αντρέα Αρτέμη ο οποίος είχε απαλλαχθεί των κατηγοριών. Επίσης προτίθενται να υποβάλουν ένσταση για κατάχρηση διαδικασίας, αφού, όπως ανέφεραν, οι κατηγορούμενοι κατέθεσαν προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και η οποία εκκρεμεί.

Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 18 Μαρτίου (στις 09:00), κατά την οποία το Κακουργιοδικείο, αφού ακούσει αιτήματα που θα υποβληθούν, αναμένεται να καλέσει τους κατηγορούμενους να απαντήσουν στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους