Νέο γαϊτανάκι για το κούρεμα και το νόμο εξυγίανσης

Για το υπουργείο Οικονομικών και τα πεπραγμένα του το 2013 με βάση τη σχετική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή ήταν προγραμματισμένη η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, γύρω από τις αποφάσεις του Eurogroup και τη νομοθεσία για το κούρεμα επικεντρώθηκε.

Αφορμή η αναφορά του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στη νομοθεσία για κούρεμα των καταθέσεων με αφορμή και πρόσφατη απορία που εξέφρασε δημόσια ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.  

Σύμφωνα με τον υπουργό, τη νομοθεσία για το «κούρεμα» όπως επικράτησε, την ετοίμασε ως προσχέδιο το υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα στο τέλος του 2012. Στις 11/1/2013 ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή διαβίβασε τη νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για γνώμη. Η θέση της ΕΚΤ στάληκε στις Κυπριακές Αρχές την 1 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον υπουργό. 

Στο σημείο αυτό υπήρξε τοποθέτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού ο οποίος διερωτήθηκε γιατί ο υπουργός  αλλάζει το θέμα της συζήτησης. «Ποιος ήγειρε τέτοιο θέμα; Σας λέω ότι αποτελεί πολιτική μετατόπιση και ότι θα κάνουμε πενήντα ερωτήματα για το θέμα των Eurogroup. Δεν θα φύγει κανείς από τους καλεσμένους μέχρι να τελειώσει αυτή η συζήτηση εξαντλητικά», πρόσθεσε σε έντονο ύφος. 

Ο υπουργός απάντησε πως καθηκόντως ενημερώνει την επιτροπή για το τι έγινε το 2013. Ρωτήθηκε, όπως είπε, πολλές φορές για το ποιος έδωσε εντολή να ετοιμαστεί η νομοθεσία για το κούρεμα. 

Ήταν η πρώτη νομοθεσία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως υποστήριξε, που αναφέρεται σε τέτοια θέματα και τα οποία εφαρμόστηκαν στην πράξη τον Μάρτιο του 2013. 

Η ΕΚΤ, σύμφωνα με τον υπουργό, είχε παρατηρήσει πως το αρχικό νομοσχέδιο δεν εξαιρούσε τις εγγυημένες καταθέσεις κάτω των 100χιλ. ευρώ. 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού προχώρησε σε ανάγνωση δηλώσεων τόσο του Προέδρου Αναστασιάδη όσο κι άλλων κρατικών αξιωματούχων της κυβέρνησης του ότι δεν θα αποδέχονταν με κανένα τρόπο κούρεμα καταθέσεων και κάλεσε τον υπουργό να τοποθετηθεί. 

Τα όσα έλεγε ο πρόεδρος, απάντησε ο Χάρης Γεωργιάδης, επιβεβαιώνουν το πόσο αντιστάθηκε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τα ίδια, πρόσθεσε, έλεγε και ο Άντρος Κυπριανού εκείνη την περίοδο. Αυτό που δεν γνώριζε κανείς ήταν ότι υπήρχε ήδη έτοιμο νομοσχέδιο. Θα ήταν διαφορετικές οι δημόσιες τοποθετήσεις αν γνωρίζαμε την ύπαρξη της νομοθεσίας. Εκτιμω πως ήταν όλα έτοιμα εκ των προτέρων, κατέληξε ο Χάρης Γεωργιάδης. 

Δηλαδή αν δε ήταν έτοιμη η νομοθεσία δεν θα ψηφίζατε κούρεμα;, διερωτήθηκε ο Α. Δαμιανού;   

 

Δειτε Επισης

Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων