Παίζοντας με τις λέξεις του Hourican

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής η ακύρωση της συνεδρίας στην οποία κλήθηκε ο CEO της Τράπεζας Κύπρου John Patrick Hourican να δώσει εξηγήσεις για εσωτερικό μήνυμα που διέρρευσε και στο οποίο άφηνε αιχμές κατά βουλευτών ότι καλύπτουν τους μεγαλο-οφειλέτες.

Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ενημέρωσε τα υπόλοιπα μέλη για την ακύρωση της συνεδρίας και για συνάντηση τους το μεσημέρι.  Ακολούθησε ανακοίνωση που έστειλε ο J. P. Hourican για την οποία τοποθετήθηκαν τα μέλη της Επιτροπής  συγκρίνοντας την με αρχική ανακοίνωση που αποσύρθηκε αλλά και με το αρχικό e-mail που διέρρευσε και στο οποίο αφήνονταν αιχμές  για κάλυψη από τη βουλή μεγαλο-οφειλετών. 

H Eιρήνη Χαραλαμπίδου διερωτήθηκε γιατί δεν ήρθε ενώπιον της επιτροπής ο Hourican αλλά θα γίνει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Δ. Συλλούρη. 
Ο Δημήτρης Συλλούρης σχολίασε πως με βάση την ανακοίνωση και τα όσα θα ειπωθούν στη συνάντηση θα κρίνουμε κατά πόσο πρέπει να έρθει ενώπιον μας.
Ο Γιώργος Περδίκης απάντησε στον Δ. Συλλούρη «πως του έδωσε πάσα να μην έρθει».
«Ευτυχώς που δε ήρθε, με αυτά που ακούω», ήταν η τοποθέτηση Συλλούρη. 
Η Ρούλα Μαυρονικόλα πρόσθεσε πως αν ισχύουν όσα είπε κατά των πολιτικών κομμάτων θα πρέπει να επιμένουμε να ανασκευάσει αλλιώς θα δημιουργηθεί μεγάλη απόσταση και θα δυσκολέψει τη συνολική προσπάθεια.
Ακολούθησε έντονη συζήτηση μεταξύ του πρώτου κειμένου που έστειλε και το οποίο αποσύρθηκε και στη δεύτερη επίσημη ανακοίνωση. 

Ο Hourican άφησε τάτσα πάνω στο πολιτικό σύστημα την οποία με την ανακοίνωση του θεωρώ ότι ανακαλεί, ήταν η τοποθέτηση του Άριστου Δαμιανού. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να έρθει ο Hourican εδώ και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του γιατί βλέπω ότι τα ελληνικά του καθενός διαφέρουν. Για εμένα αυτό το κείμενο σημαίνει ότι ανακαλεί τις αιχμές αλλά με τα όσα ακούω από συναδέλφους και τα όσα θα ειπωθούν μετά στα ΜΜΕ, δεν είμαι διατεθειμένος το ΑΚΕΛ να χρεωθεί την κάλυψη του όποιου τραπεζίτη.  

Η τελική ανακοίνωση όπως αναγνώσθηκε στην Επιτροπή

Μετά από την πρόσφατη διαρροή ιδιωτικής συνομιλίας που είχα με ανώτατα μέλη της διεύθυνσης της τράπεζας, δημιουργήθηκε δυστυχώς μια λανθασμένη εντύπωση πως κατηγόρησα την πολιτική ηγεσία (φεύγει) πως εσκεμμένα προστατεύει τους μεγάλους οφειλέτες της τράπεζας.

Παρόλο που γενικώς δεν σχολιάζουμε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, θέλω να ξεκαθαρίσω πως μία  κατηγορία κατά του συνόλου του πολιτικού συστήματος δεν ήταν σε καμία περίπτωση η πρόθεσή μου και πως τα συγκεκριμένα σχόλια, εκτός των συμφραζομένων της γενικότερης συζήτησης στα πλαίσια της οποίας έγιναν, δίνουν μια εντύπωση η οποία είναι, ενδεχομένως, λανθασμένη. Δεν ήταν πρόθεσή μουνα εκτοξεύσω μια τέτοια κατηγορία.

Η δική μας ανησυχία, ως τράπεζα, παραμένει πως τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα έχουν ήδη καθυστερήσει. Αυτή η καθυστέρηση είναι ζημιογόνα, όχι μόνο για την Τράπεζα Κύπρου αλλά για το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του, για την οικονομία και για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Η αδυναμία μας να λειτουργήσουμε με βάση ένα ξεκάθαρο, γρήγορο και ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο που θα πρέπει να συμφωνηθεί από όλους τους πολιτικούς ηγέτες- προκαλεί καθυστερήσεις στην προσπάθεια όλων μας να αφήσουμε την οικονομική κρίση πίσω μας και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για την ανάκαμψη ολόκληρης της οικονομίας.
Η Τράπεζα Κύπρου παραμένει αφοσιωμένη σε μια συνεργασία με την πολιτική ηγεσία και στην γενικότερη της υποχρέωση να συμβάλει έμπρακτα στην έξοδο της χώρας από την σημερινή της οικονομική συγκυρία. Με τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην τράπεζα στα τέλη του 2014, θα διαδραματίσουμε υπεύθυνα τον ρόλο μας στην ανάκαμψη της οικονομίας της Κύπρου μέσα από την προσεκτική παραχώρηση δανείων και την δίκαιη αντιμετώπιση των αδύναμων ομάδων της κοινωνίας που σήμερα βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια.
Θέλω να τονίσω εκ νέου πως η Τράπεζα Κύπρου δεν θα προχωρήσει σε μαζικές εκποιήσεις των αδύναμων ομάδων του πληθυσμού.
Ωστόσο, για να λειτουργήσει σωστά ένα τραπεζικό σύστημα και για να εξυπηρετήσει στον μέγιστο βαθμό και με ασφάλεια την οικονομία που στηρίζει, θα πρέπει να υπάρχει ένας αξιόπιστος και λειτουργικός νομικός μηχανισμός που να προσφέρει στο τραπεζικό σύστημα ασφάλεια ως προς τις εξασφαλίσεις που έλαβε από δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους. Αυτό το σημείο αφορά ουσιαστικά στους μεγάλους δανειολήπτες.

 Τζόν Χούρικαν

*Η ανακοίνωση όπως αναγνώστηκε στη Bουλή. Πιθανόν να υπάρχουν ελαφρές διαφοροποιήσεις. 

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»