Αναστασιάδης: Παραμενουμε εντός τροχιάς

Παρά την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, λόγω της αναστολής της εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις από τη Βουλή, παραμένουμε εντός τροχιάς, δήλωσε την Παρασκευή το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως "παραμένουμε προσηλωμένοι στην εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο προβλέπει και τη θεσμοθέτηση εκείνων των εργαλείων που θα επιτρέψουν στο τραπεζικό σύστημα να λειτουργήσει σωστά και να παραμείνει ισχυρό" και πως "θα συνεχίσουμε τη δύσκολη και απαιτητική προσπάθεια, γιατί φέρνει αποτελέσματα".

Παράλληλα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτισε "με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις πρόσφατες πρωτοβουλίες σας για μείωση των δανειστικών επιτοκίων που ενθαρρύνουν", όπως επεσήμανε, τον υγιή ανταγωνισμό, ελαφρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και συμβάλλουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων για ταχύτερη επιστροφή στην ανάπτυξη. “Τέτοιες πρωτοβουλίες και εξελίξεις αποδεικνύουν την ορθότητα της απόφασής μας για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα και την ανάληψη του ρόλου του ουσιαστικού μετόχου από το κράτος", σημείωσε.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου της Διοίκησης του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, πως "είμαστε επίσης αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με την εφαρμογή σειράς τολμηρών μεταρρυθμίσεων, με στόχο να αναπτύξουμε περαιτέρω τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας μας και να δημιουργήσουμε ένα θετικό και φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που αποτελεί προτεραιότητα της οικονομικής μας πολιτικής".

"Σήμερα μπορώ να δηλώσω με βεβαιότητα ότι έχουμε γυρίσει σελίδα και ότι η οικονομία μας βρίσκεται στο δρόμο της πλήρους αποκατάστασής της. Η Κύπρος επανέρχεται στις διεθνείς αγορές πολύ νωρίτερα από ό,τι προέβλεπαν ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι αναλυτές, ενώ οι διεθνείς δανειστές της χώρας μας έχουν αναγνωρίσει τις συνεχείς βελτιώσεις της κυπριακής οικονομίας", επεσήμανε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμησή του για το έργο που το Συνεργατικό Κίνημα, ευρύτερα, έχει επιτελέσει και εξακολουθεί να επιτελεί στον τόπο καθώς και την έντονη προσωπική του επιθυμία, σύντομα οι συνθήκες να επιτρέψουν στην Κυβέρνηση να επιστρέψει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους που είναι τα μέλη τους.

Σημείωσε πως η Κυβέρνηση δεν εμπλέκεται με οποιοδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο στην καθημερινή λειτουργία του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα και υπενθύμισε πως προς αυτόν το σκοπό έχει υπογραφεί σχετική συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης και της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία καθορίζει τη σχέση τους, στη βάση παρόμοιων συμφωνιών που υπογράφηκαν σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαιρέτισε τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλονται, όπως είπε, για εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Κινήματος σε όλα τα επίπεδα, αλλά και τη μεγάλη επιτυχία του Συνεργατισμού στα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μια επιτυχία που δίνει στην Κυπριακή Δημοκρατία την ευχέρεια να μην δανειστεί το ένα δισεκατομμύριο ευρώ που προέβλεπε το Πρόγραμμα για πιθανές πρόσθετες ανάγκες κεφαλαιοποίησης, ή να το αξιοποιήσει διαφορετικά, με στόχο την επάνοδο στην ανάπτυξη, ανέφερε.

Σημείωσε πως σήμερα το μερίδιο αγοράς των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων στα δάνεια και καταθέσεις, ανέρχεται περίπου στο 30% και 44% αντίστοιχα, επισημαίνοντας πως αυτό "είναι ενδεικτικό της εκτίμησης της κυπριακής κοινωνίας προς το έργο του Συνεργατικού Κινήματος και αντικατοπτρίζει τον ρόλο του ως ενός σημαντικού παράγοντα και ρυθμιστή στον χρηματοπιστωτικό τομέα, βοηθώντας στη διατήρηση συνθηκών ανταγωνισμού και χρηματοοικονομικής σταθερότητας".

Ανέφερε πως η επανάκτηση της εμπιστοσύνης, μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013, με τη σταδιακή αύξηση των καταθέσεων καθώς και το γεγονός ότι ο Συνεργατισμός ήταν το πρώτο πιστωτικό ίδρυμα που προχώρησε σε ουσιαστικές μειώσεις των δανειστικών επιτοκίων, καταδεικνύει ότι οι πολιτικές της Κυβέρνησης και οι θυσίες του κυπριακού λαού έχουν αρχίσει να αποφέρουν καρπούς.

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Συνεργατισμός, όπως και το τραπεζικό σύστημα της χώρας στο σύνολό του, έχουν εισέλθει σε μια νέα εποχή. "Έχουμε ένα ανακεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα, έτοιμο να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις της οικονομίας και των πολιτών”, σημείωσε και πρόσθεσε πως “έχουμε ένα πιο αυστηρό εποπτικό πλαίσιο για να αποφευχθούν τα λάθη και οι παραλείψεις του παρελθόντος".

Σε ό,τι αφορά το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, ανέφερε πως δίκαια χαρακτηρίζεται ως ο στυλοβάτης της οικονομικής ανάπτυξης και της προόδου της Λεμεσού και πως η κυριαρχούσα άποψη ότι «έκτισε τη Λεμεσό» δεν είναι υπερβολική, αντίθετα, αποδίδει την πραγματικότητα.

Εκτός από τις υπηρεσίες που προσφέρει στη Λεμεσό αλλά και στην Κύπρο ευρύτερα, ως ένας σύγχρονος τραπεζικός οργανισμός, το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ίδρυσης του, διακρίνεται για την πολύπλευρη κοινωνική προσφορά του, με την επιχορήγηση πλήθους πολιτιστικών, φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών και αθλητικών δραστηριοτήτων στην Λεμεσό. Στήριξε τους Δήμους, Συνδέσμους Γονέων, το ΤΕΠΑΚ, Συλλόγους και άλλα κοινωφελή και φιλανθρωπικά ιδρύματα με κάθε τρόπο, ανέφερε.

Επεσήμανε πως αποκορύφωμα, αλλά και ελάχιστο δείγμα της πλούσιας πολιτιστικής προσφοράς του προς τη Λεμεσό και τον πολιτισμό του τόπου μας, είναι η αγορά και διάσωση από βέβαιη κατεδάφιση του Ριάλτο, που το Ταμιευτήριο Λεμεσού αποκατάστησε και παρέδωσε για να προσφέρει υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις και ποιοτικές παραστάσεις όχι μονάχα για τους Λεμεσιανούς αλλά και για όλους τους Κυπρίους.

Δειτε Επισης

Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης