Τα έργα PPP για το 2015

Με τη σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα θα προχωρήσουν εντός των επόμενων μηνών αρκετά έργα στη Δημόσια Υπηρεσία.
 
Κυβερνητικά κτίρια ενεργειακά αναβαθμισμένα, οδικός φωτισμός στα highway και ενοποιημένο δίκτυο επικοινωνίας για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι κάποια από τα έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (PPP) που προωθούνται από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, όπως μας τα ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος Λούκας Τιμοθέου.

1.Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων κτιρίων

Σύμφωνα με το άρθρο 5 της Ευρωπαϊκής  Οδηγίας 2012/27 για την ενεργειακή απόδοση, κάθε κράτος μέλος μεριμνά για την ενεργειακή αναβάθμιση του 3% του συνολικού ωφέλιμου εμβαδού των ιδιόκτητων κτιρίων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης ώστε να εκπληρώνονται οι ελάχιστες απαιτήσεις για την ενεργειακή απόδοση. Συγκεκριμένα, για την Κυπριακή Δημοκρατία το πιο πάνω, αντιστοιχεί σε αναβάθμιση  18 000 τετραγωνικών μέτρων κάθε χρόνο μέχρι το 2020, σε ενεργειακή κατηγορία Β. 

Για την υλοποίηση του πιο πάνω στόχου η χρηματοδότηση αναμένεται να προέρθει από: τον προϋπολογισμό του κράτους, τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και  Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (Σ.Ε.Α) 

Οι  Σ.Ε.Α  είναι  στην ουσία Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ) όπου ένας πάροχος ενεργειακών υπηρεσιών θα εφαρμόζει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας σε ένα κτίριο και θα αμείβεται μέσω της επιτυγχανόμενης μείωσης στην κατανάλωση ενέργειας.  

Το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών έχει προχωρήσει και έχει ολοκληρώσει τη δημόσια διαβούλευση για τα πρότυπα έγγραφα διαγωνισμού Σ.Ε.Α για τα κτίρια, και προγραμματίζει μέχρι το τέλος Μαρτίου να προκηρύξει πιλοτικό διαγωνισμό για το κτήριο του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας και μέχρι το τέλος Απριλίου για το κεντρικό κτίριο του Τμήματος Δημοσίων Έργων.

Ο προϋπολογισμός μίας τέτοιας σύμβασης εξαρτάται στην ουσία από τις προτεινόμενες λύσεις, μέτρα και τεχνολογίες που θα εφαρμόσει ο πάροχος ώστε να επιτύχει το μέγιστο της εξοικονόμησης σε μία σχέση κόστους –οφέλους.

Επιπρόσθετα, το Τμήμα μέσω της εμπειρογνωμοσύνης που θα αποκτήσει από τις πιλοτικές εφαρμογές, ετοιμάζει κατάλογο κτιρίων για τα οποία θα προχωρήσει το επόμενο έτος σε προκήρυξη Σ.Ε.Α . Σημειώνεται ότι, τέτοιου τύπου Συμβάσεις μπορούν να εφαρμοστούν για ολική αναβάθμιση ενός κτιρίου ή ακόμα και εφαρμογή μεμονωμένων μέτρων όπως η αντικατάσταση φωτιστικών.

2.    Οδικός Φωτισμός- η αξία της επένδυσης υπολογίζεται στα 2 εκ. ευρώ

Στη συνέχεια, το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών ετοιμάζει πρότυπα έγγραφα Σ.Ε.Α για ενεργειακή  αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στον υπεραστικό δρόμο Λεμεσού-Πάφου δηλαδή από την έξοδο Παρεκκλησίας μέχρι το κυκλικό κόμβο στην είσοδο της Πάφου(εξαιρουμένου της σήραγγας).

Ο πάροχος ενεργειακών υπηρεσιών θα έχει τη δυνατότητα εφαρμογής μέτρων εξοικονόμησης που θα μπορούν να περιλαμβάνουν αντικατάσταση φωτιστικών με φωτιστικά τεχνολογίας LED, καθώς επίσης και εγκατάσταση συστημάτων ρύθμισης έντασης φωτισμού. Οι επιλογές για την εφαρμογή της τεχνολογίας έγκειται στον κάθε πάροχο αφού θα αναλύσει τη σχέση κόστους –οφέλους σύμφωνα με τη διάρκεια της σύμβασης και την μέγιστη επιτυγχανόμενη εξοικονόμηση. 

Τέλος Μαρτίου τα έγγραφα θα τεθούν για  σχόλια, ενώ το επόμενο έτος το Τμήμα προγραμματίζει τη προκήρυξη διαγωνισμών Σ.Ε.Α για το σύνολο του Οδικού Φωτισμού των υπεραστικών δρόμων. 

Τέλος, από το τέλος Μαρτίου τα έγγραφα θα διατεθούν και στη Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων ώστε να μπορούν να προκηρύξουν αντίστοιχους διαγωνισμούς για τον δικό τους οδικό φωτισμό.
 
3. Ενοποιημένο δίκτυο επικοινωνίας για τη Δημόσια Υπηρεσία

Το υφιστάμενο δίκτυο δεδομένων της Δημόσιας Υπηρεσίας αποτελείται από επιμέρους τηλεφωνικά κέντρα στα διάφορα Τμήματα.

Η προσπάθεια που γίνεται είναι να δημιουργηθεί ένα ενοποιημένο δίκτυο, που να ανήκει στο δημόσιο και να καλύψει τις ανάγκες σε τηλεπικοινωνίες, μεταφορά δεδομένων καθώς και αποστολή τηλεομοιότυπων. 

Ετοιμάζονται οι τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος, και αναμένεται ότι τέλος Απριλίου θα τεθούν για δημόσια διαβούλευση. Ο διαγωνισμός θα είναι τύπου Σ.Δ.Ι.Τ και ο ανάδοχος θα πληρώνεται μέσω των επιτυγχανόμενων εξοικονομήσεων.

4. Σύστημα παρακολούθησης κυβερνητικού στόλου

Παράλληλα, το Τμήμα θα αγοράσει υπηρεσίες από τον Ιδιωτικό τομέα ώστε να παρακολουθεί μέσω δορυφόρου τα 2.500 αυτοκίνητα της Δημόσιας Υπηρεσίας. Το κόστος εκτιμάται στα 1,2 εκ. ευρώ,  ενώ το σύστημα καλείται να παρακολουθεί την κίνηση και την οδική συμπεριφορά των Δημόσιων Υπαλλήλων που χρησιμοποιούν κυβερνητικά αυτοκίνητα.

Όπως ανέφερε ο κ. Τιμοθέου, εκτιμάται ότι θα μειωθούν τα έξοδα για τα καύσιμα κατά 10%. "Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε 3.4 εκ. ευρώ στα καύσιμα, ενώ οφέλη θα αποκομίσουμε και από τη σωστή κατανομή των αυτοκινήτων. Για παράδειγμα, θα δούμε ποια υπηρεσία δεν χρησιμοποιεί ή δεν της συμφέρει να χρησιμοποιεί κυβερνητικό αυτοκίνητο, ούτως ώστε να το δώσουμε σε κάποια άλλη υπηρεσία που το έχει ανάγκη", κατέληξε ο κ. Τιμοθέου.

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων