Στις 3/3 στο Υπουργικό το 5ο νομοσχέδιο της αφερεγγυότητας

Oλοκληρώνεται σε δύο βδομάδες το 5ο νομοσχέδιο του πλαισίου αφερεγγυότητας. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Οικονομικός Διευθυντής Διεύθυνσης Χρηματοδότησης και Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομικών Αντρέας Χαραλάμπους, θα κατατεθεί στις 3 του Μάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ανέφερε στην κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί επίσημα στη Βουλή στις 5 Μαρτίου.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που γίνονται για ολοκλήρωση του πλαισίου αφερεγγυότητας, ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι το ΥΠΟΙΚ βρίσκεται σε συνεννόηση με την Τρόικα και τα κόμματα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν θα καταφέρουμε να μηδενίσουμε» τις παρεμβάσεις».

Όπως αναφέρθηκε από την Πόλυ Παπαβασιλείου εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών στο 5ο νομοσχέδιο θα προνοείται άμεση εφαρμογή του σχεδίου για προστασία της πρώτης κατοικίας αμέσως μετά την ψήφισή του,  ενώ το διάταγμα απαλλαγής οφειλών για μικρά χρέη θα εφαρμόζεται τρεις μήνες μετά την ψήφιση, ώστε να δοθεί χρόνος να εφαρμοστεί το σχέδιο για την πρώτη κατοικία. 

Ο υπεύθυνος του κλάδου πτωχεύσεων του Υπουργείου Εμπορίου Γιώργος Καροτσάκης ανέφερε ότι το Υπουργικό ενέκρινε σχέδιο δράσης και αναβάθμισης των διαδικασιών του κλάδου πτωχεύσεων, ενώ συστάθηκε ομάδα έργου κάτω από την ευθύνη του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου και του ιδίου του Υπουργού Γιώργου Λακκοτρύπη.  Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να στελεχωθεί ο κλάδος και ότι με τη ψήφιση της νομοθεσίας θα υπάρχουν έτοιμες οι αιτήσεις για προστασία της πρώτης κατοικίας.  Διαβεβαίωσε ότι η ομάδα έργου αγγίζει ήδη τις λεπτομέρειες.

Παράλληλα έκανε έκκληση προς τα δικαστήρια για συνεργασία στην όλη διαδικασία, αναφέροντας ότι έχουν κληθεί δύο φορές για συναντήσεις και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κατορθωτό.  Ανέφερε ότι χρειάζονται την βοήθεια των δικαστηρίων ενώ ενδεχομένως να χρειάζεται και εκπαίδευση των δικαστηρίων από εμπειρογνώμονες στο εξωτερικό.

Σε διαβούλευση με τη Τρόικα το ΥΠΟΙΚ για το θέμα των εγγυητών

Κληθείς από τους βουλευτές να σχολιάσει πληροφορίες που δημοσίευσε το ΚΥΠΕ για προστασία των εγγυητών στη διαδικασία πτώχευσης, ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι το ΥΠΟΙΚ βρίσκεται σε επικοινωνία με την Τρόικα για το θέμα προσωπικών εγγυήσεων και των λογικών αντιδράσεων που τέθηκαν. Το θέμα είπε, μελετάται ώστε να βρεθούν λύσεις που να βοηθούν στο θέμα των προσωπικών εγγυήσεων και υπάρχει διαβούλευση τόσο με την Τρόικα όσο και με τους εμπειρογνώμονες των κομμάτων, στους οποίους είπε, παρουσιάστηκαν κάποιες σκέψεις του Υπουργείου οι οποίες δεν έχουν συμφωνηθεί πλήρως με την Τρόικα. Όπως είπε τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δεν διέρρευσαν από το Υπουργείο αλλά από τους εκπροσώπους τω κομμάτων.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας για το θέμα των εγγυητών ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπδόπουλος ανέφερε ότι έχουν κατατεθεί κάποιες εισηγήσεις στην Τρόικα για την περαιτέρω προστασία των εγγυητών και αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να υπάρξουν απαντήσεις σε σχέση με αυτές τις εισηγήσεις. Εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει θετική αντίδραση από πλευράς της Τρόικας,  γιατί όπως είπε, το κεφάλαιο των εγγυητών είναι ένα πολύπλοκο, αλλά σημαντικό κεφάλαιο, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται