4 εκ. ευρώ από φορολογία καταθέσεων εξωτερικού

Στοιχεία αναφορικά με τη φορολογία που εισέπραξε το κράτος για καταθέσεις Κυπρίων στο εξωτερικό, για τα φορολογικά έτη 2006-2012 έδωσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου το Τμήμα Φορολογίας. 

Το θέμα του φορολογικού ελέγχου Κυπρίων καταθετών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, με τους Βουλευτές να ζητούν απαντήσεις από την Κυβέρνηση ως προς το θέμα της λίστας Λαγκάρντ και γιατί αυτή δεν παραδόθηκε ακόμα στις κυπριακές Αρχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, για τα φορολογικά έτη 2006-08 ταυτοποιήθηκαν 821 περιπτώσεις Κυπρίων καταθετών με καταθέσεις σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού, για τις οποίες το κράτος εισέπραξε 3,5 εκ ευρώ, ως φορολογία.

Τέλη του 2014, ταυτοποιήθηκαν άλλες 2532 περιπτώσεις για τα έτη 2008-12, για τις οποίες το κράτος εισέπραξε πέραν των 4 εκ ευρώ ως φορολογία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Βουλευτή ΔΗΣΥ Αριστοτέλη Μισό, από το 2012 μέχρι σήμερα ο Έφορος Φορολογίας δεν έτυχε πληροφόρησης για τα άτομα που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και αναμένει την πληροφόρηση, ώστε να προχωρήσει η ταυτοποίηση. Επίσης ανέφερε ότι “εκείνο που πρέπει να ελέγξει ο Έφορος Φορολογίας με βάση τις ταυτοποίησεις είναι αν τα επαρχιακά γραφεία του Φόρου έχουν ελέγξει κατά πόσον αυτοί που έχουν ταυτοποιηθεί έχουν δηλώσει αυτές τις καταθέσεις που διαθέτουν στο εξωτερικό, ώστε αν δεν ήταν δηλωμένα να φορολογηθούν ή και να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του νόμου ώστε να καθίσταται ποινικό αδίκημα η μη δήλωση στις φορολογικές δηλώσεις αυτών των καταθέσεων”.

Το θέμα, είπε, θα απασχολήσει στο άμεσο μέλλον συνάντηση της Επιτροπής με τον Υπουργό Οικονομικών, ώστε να δοθούν, όπως ανέφερε, περαιτέρω διευκρινίσεις και κατά πόσον ζητήθηκε επισήμως η λίστα Λαγκάρντ και ποια ήταν η απάντηση που δόθηκε στις κυπριακές Αρχές.

Η Βουλευτής ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι “ο Υπουργός Οικονομικών ως Βουλευτής ζητούσε τον έλεγχο των Κυπρίων καταθετών που είχαν καταθέσεις στο εξωτερικό” ενώ με την υπουργοποίηση του το 2013 “έπαθε ολική αμνησία”. Η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως είχαν γίνει εντατικές προσπάθειες από το Νοέμβριο του 2012 προκειμένου η λίστα Λαγκάρντ να έλθει και στην Κύπρο, με την τότε Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή να δίνει οδηγίες στον πρέσβη της Κύπρου στο Παρίσι να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστεί η λίστα και οι γαλλικές Αρχές ήταν πολύ θετικές.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι ο Υπουργός οφείλει να απαντήσει τι έκανε μέχρι σήμερα για να παραδοθεί η λίστα στις κυπριακές Αρχές. Είπε ακόμα ότι η Επιτροπή είχε ζητήσει ταυτοποίηση των φορολογικών φακέλων όσων έβγαλαν κεφάλαια στο εξωτερικό με τα κεφάλαια των εκροών, για να διαπιστωθεί κατά πόσον τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών ήταν δηλωμένα, ενώ δεν δόθηκε απάντηση στο ερώτημα τι συμβαίνει με όσους καταδικάστηκαν για διαφθορά και οι οποίοι κατά παραδοχή διατηρούν λογαριασμούς στο εξωτερικό.

“Άτομα τα οποία έστηναν μηχανισμούς χρηματισμού και διαφθοράς και κατείχαν δημόσια πόστα βρέθηκαν με λογαριασμούς στο εξωτερικό και ο Έφορος Φορολογίας θα πρέπει να ελέγξει από πού προήλθαν αυτές οι καταθέσεις” είπε. Διερωτήθηκε ακόμα αν θα ελεγχθούν από τον Έφορο Φορολογίας μεγάλες εργοληπτικές εταιρείες που παραδέχθηκαν ότι χρημάτιζαν. Ο Έφορος Φορολογίας δεσμεύτηκε ότι οι απαντήσεις θα έρθουν γραπτώς, σύμφωνα με τη Βουλευτή του ΑΚΕΛ.

“Υπάρχει ένα θέμα γιατί η Κύπρος δεν κατάφερε να πάρει τα στοιχεία από την περίφημη λίστα Λαγκάρντ που αφορά κατά πάσα πιθανότητα τους φοροφυγάδες” ανέφερε από πλευράς των Οικολόγων, ο Γιώργος Περδίκης. “Θέλουμε τον Υπουργό Οικονομικών ενώπιον μας για να λύσουμε τα πολιτικά ζητήματα που προκύπτουν” είπε.

Ανέφερε στη συνέχεια ότι τα στοιχεία αυτών που δηλώνουν ότι έχουν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες είναι υπόψη των αρμοδίων Αρχών της Κύπρου και τυγχάνουν επεξεργασίας, ωστόσο ο Έφορος Φορολογίας δεν ήταν σε θέση να απαντήσει κατά πόσον ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν άτομα που δεν έχουν φορολογικό φάκελο στην Κύπρο, είτε είναι πολιτικά εκτεθειμένα άτομα, δηλαδή, έχουν θέσεις εξουσίας “και για κάποιο μυστήριο λόγο δεν καταθέτουν στις κυπριακές τράπεζες, αλλά στις ελβετικές”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ