Το νέο «πρόσωπο» του Τμήματος Φορολογίας

Από 1η Ιουλίου άρχισε τη λειτουργία του το νέο Τμήμα Φορολογίας που αποτελεί συγχώνευση της Υπηρεσίας ΦΠΑ και του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ). Το νέο Τμήμα επιδιώκει να κάνει πιο αποδοτική την φορολογική διοίκηση αλλά και να εκσυγχρονίσει τις διαδικασίες. 

Συγκεκριμένα, οι δύο οργανωτικές δομές αποσυγκροτούνται και το προσωπικό μεταφέρεται σταδιακά ώστε να στελεχώσουν τις διάφορες μονάδες, όπως αυτές έχουν σχεδιαστεί για να αποτελέσουν τη νέα οργανωτική δομή του Τμήματος.  

Στο παρόν στάδιο η νέα διευθυντική ομάδα αποτελείται από τον Έφορο Φορολογίας Γιαννάκη Λαζάρου και τον Βοηθό Έφορο Φορολογίας Γιάννη Τσαγκάρη.  

Μέσα στα πλαίσια της ενοποίησης έχει ήδη αρχίσει η ετοιμασία ενός κοινού Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, ο οποίος θα περιλαμβάνει εναρμόνιση των διαδικασιών που αφορούν όλους τους φόρους που βρίσκονται κάτω από τη δικαιοδοσία του Τμήματος Φορολογίας. 

Τρεις βασικοί τομείς

Η οργανωτική δομή του Τμήματος αποτελείται από τρεις βασικούς Τομείς: 

Α)  Έξι Μονάδες Σχεδιασμού και Παρακολούθησης

Ο πρώτος Τομέας αποτελείται από τις Μονάδες Σχεδιασμού και Παρακολούθησης, έξι στο σύνολο και θα εδρεύουν στα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος Φορολογίας.  Οι μονάδες αυτές θα ασχολούνται με το σχεδιασμό της στρατηγικής και τον καταρτισμό των ενεργειών που απαιτούνται για την υλοποίηση των στόχων του Τμήματος.  Οι έξι μονάδες των Κεντρικών Γραφείων που θα ασχολούνται με το Σχεδιασμό και Παρακολούθηση έχουν ως εξής:

1)    Μονάδα Κατάρτισης των Φορολογουμένων, 
2)    Διαχείριση Φορολογικών Δηλώσεων και Πληρωμών, 
3)    Στρατηγικές Είσπραξης, 
4)    Έλεγχος και Συμμόρφωση, 
5)    Μονάδα Διαχείρισης Κινδύνου και
6)     Σχεδιασμός και Εκθέσεις Απόδοσης.

Η στελέχωση όλων των μονάδων βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να μην επηρεαστούν με οποιοδήποτε αρνητικό τρόπο οι καθημερινές εργασίες των υφισταμένων τμημάτων.      

Β) Επιχειρησιακές Δραστηριότητες

Ο δεύτερος Τομέας αφορά από τις Επιχειρησιακές Δραστηριότητες του Τμήματος και αποτελείται από το Γραφείο Μεγάλων Φορολογουμένων, τα Επαρχιακά Γραφεία, που θα εδρεύουν σε κάθε πόλη, τη Μονάδα Διερευνήσεων Απάτης και κάποιες άλλες επιχειρησιακές μονάδες. Η  ενοποίηση των Επαρχιακών Γραφείων θα γίνει ως εξής: Αμμοχώστου μέχρι 5/2015, Λευκωσίας 9/2015, Λεμεσού 11/2015, Λάρνακας 12/2015 και Πάφου 1/2016.

Γραφείο Μεγάλων Φορολογουμένων

Μια από τις σημαντικές καινοτομίες που παρατηρείται στη νέα οργανωτική δομή του Τμήματος είναι η δημιουργία του Γραφείου Μεγάλων Φορολογουμένων.  Στο Γραφείο αυτό θα γίνεται η διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων των μεγαλυτέρων φορολογουμένων του Κράτους, ανεξάρτητα της έδρας της επιχείρησης.  Με το χειρισμό αυτό, ο οποίος ακολουθεί διεθνή πρότυπα, αναμένεται να υπάρξει μείωση στο κόστος συμμόρφωσης των φορολογουμένων και ταυτόχρονα καλύτερη εξυπηρέτηση τους.  Το Γραφείο έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες του με μερική στελέχωση από τις αρχές του 2015.

Γ) Νομικές και Διεθνείς Υποθέσεις

 Ο τρίτος Τομέας περιλαμβάνει τις Νομικές και Διεθνείς Υποθέσεις, και περιλαμβάνει τη Μονάδα Νομικών Θεμάτων, τις Μονάδες που ασχολούνται με θέματα τεχνολογίας, με θέματα προσωπικού, αρχείου, λογιστηρίου,  κ.ά.

 

Οφέλη από την ενοποίηση

Η ενοποίηση των δύο φορολογικών τμημάτων έχει σαν στόχο την επίτευξη επιχειρησιακών οικονομιών κλίμακας και βελτιωμένων επιπέδων αποτελεσματικότητας με την αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού, τις υπάρχουσες δεξιότητες και τα υπάρχοντα συστήματα. Περαιτέρω, η ενοποίηση είναι σχεδιασμένη για να βελτιώσει την εθελούσια  συμμόρφωση των φορολογουμένων με την ενίσχυση του νομικού πλαισίου, τον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό των διεργασιών και διαδικασιών και με τη βελτιστοποίηση της χρήσης του αυτοματισμού για τη αύξηση της αποδοτικότητας της φορολογικής διοίκησης. Επιπλέον, μέσα από βελτιωμένες προσεγγίσεις για τη διαχείριση της συμμόρφωσης,  το Τμήμα Φορολογίας θα διασφαλίσει μια πιο ισομερή διανομή του φορολογικού βάρους, ενώ ταυτόχρονα θα έχει θετικό αντίκτυπο στα εθνικά έσοδα και στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές