Ζητούν μπλοκάρισμα εκκαθάρισης Κυπριακών (pdf)

Ο ιδιώτης μέτοχος και πιστωτής των Κυπριακών Αερογραμμών που καταχώρησε αίτηση στο Δικαστήριο ζητώντας ακύρωση των αποφάσεων της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων των Κυπριακών Αερογραμμών για εκκαθάριση της εταιρείας και ακύρωση του διορισμού των Εκκαθαριστών της Εταιρείας, καταχώρησε και αίτηση για έκδοση προσωρινών διαταγμάτων.

Ο αιτητής, ο οποίος ήταν πιλότος των Κυπριακών Αερογραμμών ζητά:
 

1.    Προσωρινό Διάταγμα του Δικαστηρίου με το οποίο να αναστέλλεται η διαδικασία της εκούσιας εκκαθάρισης της Εταιρείας CYPRUS AIRWAYS PUBLIC LIMITED η οποία ξεκίνησε την 30/1/2015 μέχρι εκδίκασης της αίτησης με τον πιο πάνω αριθμό και τίτλο και/ή μέχρι νεώτερης διαταγής του Δικαστηρίου.

2.     Προσωρινό Διάταγμα του Δικαστηρίου που να απαγορεύει και/ή εμποδίζει τους εκκαθαριστές της Εταιρείας CYPRUS AIRWAYS PUBLIC LIMITED και δη τον κ. Αυγουστίνο Παπαθωμά και David Dunckley των αντιπροσώπων ή εκδοχέων αυτών από να πωλήσουν ή μεταβιβάσουν, δωρίσουν ή άλλως πως διαθέσουν ή επιβαρύνουν οποιαδήποτε κινητή ή ακίνητη ιδιοκτησία ή αεροσκάφος ή οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία της Εταιρείας ή να εγγράψουν ή καταχωρήσουν στα αρμόδια μητρώα οποιανδήποτε τέτοια επιβάρυνση, διάθεση ή αποξένωση, ή προκαλέσουν τα πιο πάνω, μέχρι την τελική εκδίκαση της πιο πάνω αίτησης εκκαθάρισης ή και μέχρι νεωτέρας διαταγής του Δικαστηρίου,

3.    Προσωρινό Διάταγμα του Δικαστηρίου το οποίο να διορίζονται Προσωρινοί Εκκαθαριστές της Εταιρείας οι, Κρις Ιακωβίδης και Άντρη Αντωνίου, ως από κοινού εκκαθαριστές (joint Liquidators’) από την Εταιρεία Corporate Recovery & Insolvency Group Limited με βάση τις πρόνοιες του άρθρου 227 του Περί Εταιρειών Νόμου ΚΕΦ 113.


Ανάμεσα σ’ άλλα, στην αίτηση υποστηρίζεται πως προκύπτουν διοικητικές και οικονομικές ευθύνες εναντίον των διευθυντών της Εταιρείας και της Κυβέρνησης ως σκιώδους διευθυντή της Εταιρείας αναφορικά με χειρισμούς, ενέργειες και παραλείψεις οι οποίες οδήγησαν την Εταιρεία σε δεινή οικονομική κατάσταση αλλά και για παραβίαση του καθήκοντος επιμέλειας και πίστης (breach of fiduciary duty) προς την Εταιρεία και ζητείται να απαιτηθεί η απόδοση ευθυνών, η διεκδίκηση αποζημιώσεων, η προάσπιση των συμφερόντων και περιουσίας της Εταιρείας αλλά και η επιστροφή περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας.

Προστίθεται, δε , πως η τοποθέτηση της Εταιρείας σε εκκαθάριση, με εκκαθαριστές του «απόλυτου ελέγχου» αυτής, αποτελεί την αναγκαία ασφαλιστική δικλείδα υλοποίησης των σχεδιασμών της Κυβέρνησης ως μετόχου πλειοψηφίας ώστε να:

-    οικειοποιηθεί χωρίς αμφισβήτηση όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Εταιρείας
-    να συγκαλύψει όσες ευθύνες προκύπτουν από τον χειρισμό της Κυβέρνησης και των διορισμένων διευθυντών στις προηγηθείσες αποξενώσεις περιουσιακών στοιχείων.
-    να μην εγερθούν διεκδικήσεις εναντίον της Κυβέρνησης και των μελών των Δ.Σ. για πράξεις ή, παραλείψεις αυτών.
 
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, σημειώνεται, θα κουκουλώσει όσες παρανομίες και παρατυπίες έγιναν, θα συγκαλύψει ενδεχόμενες ευθύνες αξιωματούχων και διοικητικών συμβούλων για την οικονομική κατάσταση της Εταιρείας και θα παραβλάψει εν τέλει τα συμφέροντα μας ως μετόχων μειοψηφίας.

Μιλώντας στο InBusinessNews, η δικηγόρος του αιτητή Αργεντούλα Ιωάννου, σημείωσε πως στόχος του αιτητή δεν είναι να μπλοκάρει τις πληρωμές προς τους εργαζόμενους, γι, αυτό άλλωστε και ζητά το διορισμό προσωρινών εκκαθαριστών οι οποίοι έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες με τους κανονικούς.
Η κ. Ιωάννου, πρόσθεσε πως στόχος της αίτησης είναι να σταματήσει η απογύμνωση της εταιρείας από τα περιουσιακά της στοιχεία μέχρι να εξεταστεί η ουσία της αίτησης και να γίνει δικαστική εκκαθάριση.
Η επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου Αργεντούλα Ιωάννου ΔΕΠΕ υποστηρίζει πως ακολουθήθηκαν παράνομες και παράτυπες διαδικασίες που είχαν ως αποτέλεσμα οι πιστωτές της εταιρείας να μην εκπροσωπούνται στην όλη διαδικασία.    

Τέλος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για υποβολή ερωτήματος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με το κατά πόσο το ποσοστό της κυβέρνησης (93.67%) με το οποίο ψηφίστηκαν οι αποφάσεις για εκκαθάριση της εταιρείας ήταν νόμιμο.  

 

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο