Στα 18.6δις το δημόσιο χρέος

Στα €18.626 εκατομμύρια ανήλθε το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το δ` τρίμηνο του 2014, παρουσιάζοντας αύξηση €360 εκατ. σε σύγκριση με 18.266 εκατ. το γ` τρίμηνο του ιδίου έτους, σύμφωνα με το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ).

Σύμφωνα με το τριμηνιαίο δελτίο του ΓΔΔΧ με τίτλο «Επισκόπηση συναλλαγών δ` τρίμηνο 2014», το 31% του χρέους κατανέμεται στο εσωτερικό (31,9% γ` τρίμηνο) και το 69% είναι χρέος εξωτερικού (68,1% γ` τρίμηνο 2014). Να σημειωθεί πως στο χρέος δεν περιλαμβάνονται οι ενδοκυβερνητικές υποχρεώσεις της κεντρικής κυβέρνησης και το χρέος των ημικρατικών οργανισμών.

Αμετάβλητη σε σχέση με το γ` τρίμηνο παρέμεινε η κατανομή του χρέους ως προς τη λήξη. Έτσι το 96,1% του χρέους είναι μεσομακροπρόθεσμης διάρκειας και το 3,9% βραχυπρόθεσμης. Παράλληλα το 97,6% του χρέους είναι σε εγχώριο νόμισμα και ο 2,4% σε ξένα νομίσματα.

Σε σχέση με τις εκδόσεις χρέους, το Δεκέμβριο του 2014 εκταμιεύθηκε η 6η δόση από τον ΕΜΣ ύψους 350 εκ. ευρώ ενώ η αντίστοιχη δόση από το ΔΝΤ για 74 εκ. SDR (€86 εκατ.) αναβλήθηκε. Το Νοέμβριο και Δεκέμβριο εκταμιεύθηκαν επίσης δόσεις ύψους 15 εκατ. και 25 εκατ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης αντίστοιχα, για έργα υποδομής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι εκδόσεις σειρών του ομολόγου για φυσικά πρόσωπα συνεχίστηκαν με έκδοση 38 εκ. ευρώ κατά το τρίμηνο.

Οι υπόλοιπες εκδόσεις αφορούσαν βραχυπρόθεσμο δανεισμό. Οι συνολικές βραχυπρόθεσμες εκδόσεις περιλαμβανομένων ανανεώσεων ανήλθαν στα €869 εκ.

Η μέση σταθμική απόδοση των Γραμματίων Δημοσίου διάρκειας μέχρι 3 μήνες σημείωσε περαιτέρω μείωση κατά 47 μονάδες βάσης στο 3,45% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Συνολικά το ύψος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε ονομαστική αξία αυξήθηκε από €716 εκατ. στις αρχές του τριμήνου στα €736 εκατ. στο τέλος του.

Το Νοέμβριο και Δεκέμβριο έληξαν 10ετή εγχώρια χρεόγραφα συνολικής ονομαστικής αξίας €55 εκατ. Οι υπόλοιπες λήξεις αφορούσαν βραχυπρόθεσμο χρέος που εκδόθηκε κατά το ίδιο ή το προηγούμενο τρίμηνο. Συνολικά οι ακαθάριστες λήξεις βραχυπρόθεσμου χρέους, δηλαδή συμπεριλαμβανομένων και πολλαπλών ανανεώσεων, ήταν €889 εκ. Τέλος, καταβλήθηκαν δόσεις δανείων ύψους €60 εκ.

KYΠΕ

 

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους