Σιακόλας: Ούτε οφειλές, ούτε διώξεις

Πικρία και απογοήτευση εκφράζει ο Όμιλος Σιακόλας για τη συμπερίληψη της N.K. Shacolas (Holdings) Ltd στον κατάλογο με τους 50 μεγαλύτερους οφειλέτες του Τμήματος Φορολογίας, που δόθηκε στη Βουλή και παράτυπα διέρρευσε.

Όπως υποστηρίζεται, η εταιρεία δεν οφείλει στο Φόρο €6.855.827, όπως λανθασμένα σημειώνεται στην κατά τα άλλα «Άκρως Απόρρητη» επιστολή του έντιμου Υπουργού Οικονομικών, ούτε και υπάρχει αστική δίωξη. «Το μόνο μη αμφισβητούμενο ποσό που οφειλόταν ήταν μόνο €25.000, για το οποίο σχετική ειδοποίηση λήφθηκε μόλις πριν λίγες μέρες, και αυτό ήδη καταβλήθηκε».

Είναι επίσης παράδοξο, προστίθεται, το γεγονός ότι, ενώ ο κύριος Υπουργός αναφέρει στην επιστολή του ότι «στον κατάλογο δεν συμπεριλαμβάνονται φορολογίες που βρίσκονται υπό ένσταση...», περιλήφθηκε η N.K. Shacolas (Holdings) Ltd, παρά το ότι έχει καταθέσει Ιεραρχική Προσφυγή για επιβληθείσα φορολογία για το έτος 1997, η οποία φορολογία σύμφωνα με τους Συμβούλους μας δεν δικαιολογείται.

«Το αρμόδιο τμήμα της Κυβέρνησης με επιστολή του ημερομηνίας 4 Φεβρουαρίου 2015, αναγνώρισε ότι υπήρχε ένσταση ενώπιον του Εφοριακού Συμβουλίου. Αποδέχθηκε επίσης ότι υπολόγισαν με λανθασμένο τρόπο το φόρο που δεν είναι €4,3 εκ. όπως αναφέρεται αλλά €2,2 εκ., το οποίο εν πάση περιπτώσει η Εταιρεία μας αμφισβητεί μέσα στα πλαίσια της Ιεραρχικής Προσφυγής που από τον Ιούνιο του 2012 έχει υποβάλει. Παρά ταύτα, στην επιστολή του Υπουργού ημερομηνίας 9 Φεβρουαρίου 2015, τα γεγονότα αυτά, λανθασμένα, αγνοήθηκαν, καθότι η αρμόδια Υπηρεσία δεν φιλοτιμήθηκε να ενημερώσει τον κύριο Υπουργό ότι το ποσό είναι λανθασμένο και πρέπει να διορθωθεί, και ότι ασκήθηκε από το 2012 Ιεραρχική Προσφυγή, η εκδίκαση της οποίας καθυστέρησε όχι εξ’ υπαιτιότητας της Εταιρείας μας».

Όσον αφορά φορολογίες ύψους €2,6 εκ. για Φόρο Εισοδήματος και Έκτακτη Αμυντική Εισφορά που εκδόθηκαν το Δεκέμβριο 2014, οι Σύμβουλοί μας συμβούλευσαν την Εταιρεία ότι οι φορολογίες αυτές είναι αδικαιολόγητες, γιατί είναι φορολογίες πάνω σε χρηματοδοτήσεις για επενδύσεις, που είναι και αντικίνητρο.  Και σε αυτήν την περίπτωση η Εταιρεία θα υποβάλει έγκαιρα σχετική ένσταση μέσα στα χρονικά πλαίσια που προβλέπει και επιτρέπει η Νομοθεσία, δηλαδή μέχρι τις 28  Φεβρουαρίου 2015.

«Η N.K. Shacolas (Holdings) Ltd, όσο και οι άλλες Εταιρείες του Ομίλου Σιακόλα, καταβάλλουν με συνέπεια όλες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Για τον Όμιλο Σιακόλα η φορολογία είναι αναγκαίο κοινωνικό μέτρο, γι’ αυτό πάντοτε με ευλάβεια μεριμνά την πληρωμή των ορθών πληρωτέων φόρων».

Σύμφωνα με της εταιρεία: Τα τελευταία 4 χρόνια ο Όμιλος Σιακόλα πλήρωσε συνολικά             €93,98 εκ. σε διάφορες φορολογίες, χωρίς να υπολογίζονται άλλοι δασμοί πέραν των              €50 εκ. ετησίως. Μόνο για το 2014 ήδη καταβλήθηκαν φόροι €22 εκ., εκ των οποίων €622.000 αφορούν Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας.  Το δε 2013 που ήταν χρονιά με τις πιο δύσκολες οικονομικές συνθήκες του τόπου μας, πληρώθηκαν φόροι ύψους €23,3 εκ.

«Με σεβασμό προς τις Κρατικές Υπηρεσίες και επίσης στη Βουλή, πρέπει να δηλώσουμε ότι νιώθουμε πολύ στενοχωρημένοι που η Εταιρεία μας και ο Όμιλος μας έχουν άδικα και αδικαιολόγητα δημόσια δυσφημιστεί».

Τι λένε οι ελεγκτές PwC

10 Φεβρουαρίου 2015

Θέμα:    Άκρως απόρρητη επιστολή του Υπουργού Οικονομικών προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων – ημερομηνίας 9 Φεβρουαρίου 2015 – που παράτυπα διέρρευσε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Κατάλογος που περιλαμβάνει τους πενήντα μεγαλύτερους οφειλέτες του Τμήματος Φορολογίας

Αγαπητέ κύριε Σιακόλα

Το παρόν σημείωμα σκοπό έχει όπως παραθέσει συνοπτική φοροτεχνική εξέταση των οφειλόμενων φόρων ύψους €6,9 εκ. που καταλογίζονται στην εταιρεία N.K. Shacolas (Holdings) Ltd, σύμφωνα πάντα με την υπό αναφορά επιστολή του Υπουργού Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, τα εν λόγω ποσά φόρων διαφαίνεται να αφορούν τα ακόλουθα:

(α)      Φόροι κεφαλαιουχικών κερδών ύψους €4,3 εκ. (€1,8 εκ. κεφάλαιο πλέον €2,5 εκ. τόκοι και επιβαρύνσεις) για το έτος 1997

Τα εν λόγω ποσά προκύπτουν από φορολογίες που εκδόθηκαν σε σχέση με μείωση του ποσοστού συμμετοχής της N.K. Shacolas (Holdings) Ltd στο μετοχικό κεφάλαιο της ITTL Ltd (κάτοχο ακίνητης ιδιοκτησίας στην Κυπριακή Δημοκρατία), ως αποτέλεσμα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τελευταίας στην οποία η N.K. Shacolas (Holdings) Ltd δεν συμμετείχε.


Η θέση του Τμήματος Φορολογίας, ως εκφράζεται μέσα από διάφορες επιστολές και φορολογίες που εκδόθηκαν, είναι ότι η εν λόγω πράξη συνιστά εγκατάλειψη χρήσης του δικαιώματος στο μετοχικό κεφάλαιο της ITTL Ltd που υπόκειται σε φόρο κεφαλαιουχικών κερδών.

Αντιθέτως, η θέση της N.K. Shacolas (Holdings) Ltd, ως εκφράζεται μέσα από επιστολές, σχετικές ενστάσεις και εκτεταμένη επιχειρηματολογία που υποβλήθηκαν στο Τμήμα Φορολογίας, είναι ότι η εν λόγω πράξη δεν συνιστά διάθεση για σκοπούς φόρου κεφαλαιουχικών κερδών.

Επιπρόσθετα με την ουσία/αρχή της διαφοράς απόψεως με το Τμήμα Φορολογίας (ως πιο πάνω), η N.K. Shacolas (Holdings) Ltd θέτει επίσης θέμα λανθασμένου τρόπου του δήθεν υπολογισμού του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών, ο οποίος θεωρητικά θα έπρεπε να ανέρχεται σε €2,2 εκ. (συμπεριλαμβανομένων τόκων και επιβαρύνσεων) – δηλαδή περίπου στο εν δεύτερο του ποσού των φορολογιών που εκδόθηκαν και συμπεριλαμβάνονται στην επιστολή του Υπουργού Οικονομικών.

Η N.K. Shacolas (Holdings) Ltd έχει ήδη ασκήσει τα δικαιώματά της για εμπρόθεσμη Ιεραρχική Προσφυγή στο Εφοριακό Συμβούλιο (ημερομηνίας 14 Ιουνίου 2012) έναντι της πιο πάνω μονομερούς απόφασης και τελικής φορολογίας του Τμήματος Φορολογίας.

Μετά από παρατεταμένη μη λειτουργία του θεσμού του Εφοριακού Συμβουλίου, η N.K. Shacolas (Holdings) Ltd έχει πρόσφατα ενημερωθεί με γραπτή επιστολή του Τμήματος Φορολογίας – ημερομηνίας 4 Φεβρουαρίου 2015 – για τα ακόλουθα:

(i)    αποδοχή του Τμήματος  Φορολογίας για το λανθασμένο του τρόπου υπολογισμού του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών – επομένως το ποσό της επίδικης φορολογίας μειώνεται σε €2,2 εκ. (συμπεριλαμβανομένων τόκων και επιβαρύνσεων) – αντί €4,3 εκ. που εκ παραδρομής αναφέρεται στην επιστολή του Υπουργού Οικονομικών.

(ii)    επανέναρξη των σχετικών διαδικασιών προς εκδίκαση της εν λόγω υπόθεσης από το Εφοριακό Συμβούλιο – αναμένεται ορισμός ημερομηνίας ακροάσεων όσον αφορά την ουσία/αρχή της διαφοράς.
     
Έχοντας συνοπτικά αναλύσει τα πιο πάνω, σημειώνουμε ότι δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πώς είναι δυνατό η εν λόγω φορολογία κεφαλαιουχικών κερδών (έναντι της οποίας έχει ήδη ασκηθεί Ιεραρχική Προσφυγή στο Εφοριακό Συμβούλιο και η εκδίκαση εκκρεμεί από το 2012) να συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της επιστολής του Υπουργού Οικονομικών η οποία ρητά αναφέρει ότι αυτή δεν συμπεριλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, φορολογίες που βρίσκονται υπό εξέταση στο Εφοριακό Συμβούλιο.

(β)      Φόρος Εισοδήματος και Έκτακτη Αμυντική Εισφορά συνολικού ύψους €2,6 εκ. (€1,8 εκ. κεφάλαιο πλέον €0,8 εκ. τόκοι και επιβαρύνσεις) για τα έτη 2004 με 2008

Τα πιο πάνω απορρέουν (ως επί το πλείστον) από σχετική τροποποιητική επιστολή και αντίστοιχες φορολογίες που εκδόθηκαν από το Τμήμα Φορολογίας κατά το Δεκέμβριο του 2014.

Σημειώνουμε ότι σκοπός της N.K. Shacolas (Holdings) Ltd είναι όπως ασκήσει το δικαίωμά της προς υποβολή εμπρόθεσμης ένστασης κατά των πιο πάνω φορολογιών μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2015 – δηλ. δεν έχει ακόμη εκπνεύσει το οποιοδήποτε νομοθετημένο δικαίωμα για υποβολή σχετικής ένστασης.

 

Οι λόγοι που η N.K. Shacolas (Holdings) Ltd προτίθεται να υποβάλει ένσταση κατά των υπό αναφορά φορολογιών βασίζονται, σε μεγάλο βαθμό σε διαφωνία ως προς την αρχή/ουσία των τροποποιήσεων στη βάση των οποίων οι φορολογίες αυτές έχουν καθοριστεί από το Τμήμα Φορολογίας.

Συγκεκριμένα η διαφωνία σε θέματα αρχής/ουσίας κυρίως αφορά τις πιο κάτω τροποποιήσεις:

•    Περιορισμός τόκων πληρωτέων υπολογισμένων επί το κόστος επενδύσεων σε μετοχές

•    Εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής που δεν έχουν επιτραπεί ως εκπιπτόμενο έξοδο.

Σημειώνουμε ότι ο Όμιλος Σιακόλα έχει στο παρελθόν εξασφαλίσει σχετικές νομικές γνωματεύσεις που ουσιαστικά αντιπαρέρχονται τη λογική και νομοθετική βάση των τροποποιήσεων που προβάλλονται από το Τμήμα Φορολογίας.

Επισημαίνουμε επίσης ότι η συμπερίληψη των πιο πάνω φορολογιών στον κατάλογο της επιστολής του Υπουργού Οικονομικών θα πρέπει να θεωρείται ως υπερβολική και άδικη , δεδομένου ότι για μεν την πρώτη περίπτωση για Φόρο Κεφαλαιουχικών Κερδών ύψους €4,3 εκ. εκκρεμεί Ιεραρχική Προσφυγή από το 2012 ενώπιον του Εφοριακού, για δε τη δεύτερη για Φόρο Εισοδήματος και Έκτακτη Αμυντική Εισφορά ύψους €2,6 εκ. δεν έχει ακόμη εκπνεύσει η προθεσμία που παρέχεται για υποβολή ένστασης, την οποία η Εταιρεία προτίθεται να υποβάλει έγκαιρα.


Με τιμή

PricewaterhouseCoopers

11 Φεβρουαρίου 2015

 

Δειτε Επισης

Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Μικρή πτώση στο ΧΑΚ λόγω αρνητικού κλίματος διεθνώς
Κατευθυντήριες γραμμές Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και με κυπριακή σημαία το θρυλικό Boeing 727 της Ολυμπιακής Αεροπορίας
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
ΗΠΑ: Δύο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες στις νέες κυρώσεις κατά Λευκορωσίας
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας