Κατάλογος μεγαλοοφειλετών στη Βουλή

Κατάλογο με τους 50 μεγαλύτερους φοροφειλέτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, μιλώντας ενώπιον της  κοινής συνεδρίας των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών, οι οποίες άρχισαν την κατ` άρθρον συζήτηση τεσσάρων νομοσχεδίων του νομοθετικού πλαισίου αφερεγγυότητας.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως παρά το γεγονός ότι οι νομοθεσίες περί φορολογίας δεν επιτρέπουν τη δημοσιοποίηση του καταλόγου (και όχι η νομοθεσία περί δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα), με στόχο να βοηθήσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και να ικανοποιήσει το αίτημα που τέθηκε ενώπιον του από τη Βουλή, απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής τον κατάλογο, επικαλούμενος λόγους δημοσίου συμφέροντος.

“Παρόλα αυτά αν εγώ έκρινα πως υφίστανται λόγοι δημοσίου συμφέροντος, θα μπορούσα να καταθέσω κατάλογο στον Πρόεδρο της Βουλής, μέσω του οποίου θα μπορούσαν να ενημερωθούν οι βουλευτές, αλλά οι ίδιοι οι περιορισμοί που δεν επιτρέπουν στο Υπουργείο Οικονομικών να δημοσιοποιήσει τον κατάλογο, θα υφίστανται για τη Βουλή”, σημείωσε.

Στη συνοδευτική του επιστολή, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, αναφέρει πως “οι περιορισμοί σε σχέση με τη δημοσιοποίηση όπως δεσμεύουν εμένα δεσμεύουν και τη Βουλή”, ενώ εξηγεί “ποιοι περιλαμβάνονται και ποιοι όχι και τι σημαίνει οι 50 μεγαλύτεροι φοροφειλέτες”.

“Θεωρώ ότι με αυτό τον τρόπο ικανοποιείται το αίτημα για κοινοβουλευτικό έλεγχο χωρίς να παραβιάζουμε τη νομοθεσία”, επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ.

Προηγουμένως, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ενώπιον των βουλευτών ότι επειδή θέλησε “να υποβοηθήσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και όχι με οποιονδήποτε τρόπο να δίνουμε ως Υπουργείο την εντύπωση ότι καλύπτουμε τον οποιονδήποτε”, ζήτησε επανεξέταση του ζητήματος για δημοσιοποίηση του καταλόγου.

Ανέφερε, ωστόσο, πως “ο Έφορος φορολογίας επιμένει πως οι νομοθεσίες δεν επιτρέπουν” τη δημοσιοποίηση του καταλόγου, προσθέτοντας παράλληλα πως “υπάρχει μια επιφύλαξη στη νομοθεσία ότι ο ΥΠΟΙΚ δύναται για λόγους δημοσίου συμφέροντος να δημοσιοποιήσει ή να άρει τον περιορισμό (που θέτει η νομοθεσία)”.

Τέλος, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι η κοινοβουλευτική επερώτηση, σύμφωνα με τον Έφορο, δεν δημιουργεί λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή