Τα τρία παραδείγματα για τους εγγυητές

Μπορεί να τελείωσε η άτυπη αξιολόγηση των διεθνών δανειστών για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, ωστόσο, ανοικτό παρέμεινε το ζήτημα των εγγυητών σε περίπτωση πτώχευσης. Οι Τροικανοί υπενθύμισαν με ανακοίνωσή τους ότι  είναι δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας ο νόμος των εκποιήσεων και το πλαίσιο της αφερεγγυότητας.

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμο το νομοσχέδιο, μελετά τις τελευταίες και καυτές πινελιές και αναμένεται να το οδηγήσει στη Βουλή εντός των επόμενων βδομάδων, αφού πάρει το πράσινο φως από τους διεθνείς πιστωτές.

Σχετικά με το θέμα των υποχρεώσεων των εγγυητών στις περιπτώσεις πτωχεύσεων των πρωτοφειλετών που καλύπτεται από το πέμπτο νομοσχέδιο του πλαισίου αφερεγγυότητας, η Τρόικα παρουσίασε σχετική πρόταση σε εκπροσώπους κομμάτων, η οποία προβλέπει όπως οι αναδιαρθρώσεις δανείων να γίνονται στο ύψος των εξασφαλίσεων που υπάρχουν για τα δάνεια ενώ το υπόλοιπο θα καλούνται να το καταβάλουν οι εγγυητές.

Σύμφωνα με το έγγραφο και τα τρία παραδείγματα που περιλαμβάνονται σε αυτό για αναδιαρθρώσεις δανείων, φαίνεται ότι η τράπεζα αναλαμβάνει την ευθύνη του ασφαλιστέου ποσού, με τους εγγυητές να αναλαμβάνουν την πλήρη ευθύνη για τα ανεξασφάλιστα ποσά. 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1

Ο οφειλέτης Α έχει στεγαστικό δάνειο 100 χιλ. και η εξασφάλιση (κύρια κατοικία) αποτιμάται σε 125 χιλ.  (oversecured mortgage). Ο οφειλέτης έχει επίσης σπίτι στην παραλία κι αποτιμάται  σε 80 χιλ. με στεγαστικό δάνειο 100 χιλ. (undersecured mortgage). Ο οφειλέτης Α έχει ένα οικόπεδο που αποτιμάται σε 30 χιλ., ακάλυπτο χρέος  60 χιλ, όχημα αξίας 20 χιλ και  τραπεζικό λογαριασμό 3 χιλ.

Συνολικά assets: 258 χιλ. (free assets 78 χιλ.)
Συνολικές υποχρεώσεις (liabilities): 280 χιλ, 180 εξασφαλισμένες και 100 χιλ μη εξασφαλισμένες

Η Τράπεζα  έχει εξασφαλίσει τις 100 χιλ, ποσό το οποίο πρέπει να επιστραφεί στο ακέραιο (oversecured claim). Έτσι το δάνειο πάνω στην κύρια κατοικία μπορεί να αναδιαρθρωθεί με ρύθμιση στις δόσεις. Το άλλο δάνειο (undersecured claim) μοιράζεται ανάμεσα: στις 80 χιλ που είναι εξασφαλισμένες και θα πρέπει να επιστραφούν και στις 20 χιλ. που δεν είναι εξασφαλισμένες.

 Η αναδιάρθρωση για το undersecured claim θα γίνει: 

Ο οφειλέτης διαθέτει περιουσιακά στοιχεία (free assets) 78 χιλ., και αυτό είναι το ποσό που οι μη εξασφαλισμένοι πιστωτές θα λάβουν σε περίπτωση εκκαθάρισης της περιουσίας. Ωστόσο, το συνολικό ποσό των μη εξασφαλισμένων απαιτήσεων είναι 100 χιλ. (που περιλαμβάνει το μη εξασφαλισμένο τμήμα του secured claim για το σπίτι στην παραλία). Αυτό αντιστοιχεί σε μια πληρωμή 78% πάνω στις μη εξασφαλισμένες απαιτήσεις. 

Κάθε  πρόταση για αναδιάρθρωση θα πρέπει να προσφέρει στους μη εξασφαλισμένους  πιστωτές τουλάχιστον το 78% των απαιτήσεών τους, κατά την περίοδο του σχεδίου αποπληρωμής. 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2

Ο οφειλέτης Χ, έχει  στεγαστικό δάνειο 200 χιλ. με εξασφάλιση την κύρια κατοικία να αποτιμάται σε 125 χιλ.  (undersecured mortgage). Ο οφειλέτης Χ έχει ακάλυπτο χρέος 60 χιλ, όχημα αξίας 15 χιλ και  τραπεζικό λογαριασμό με 2 χιλ.

Συνολικά assets: 142  χιλ. (free assets 17  χιλ.)
Συνολικές υποχρεώσεις (liabilities): 260 χιλ, 125 εξασφαλισμένες και 135 μη εξασφαλισμένες

Το δάνειο με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία είναι undersecured και μοιράζεται ανάμεσα: στις 125 χιλ που είναι εξασφαλισμένες και στις 75 χιλ. που δεν είναι εξασφαλισμένες. Οι 125 χιλ. μπορούν να αναδιαρθρωθούν με μειωμένες δόσεις σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Για την αναδιάρθρωση των μη εξασφαλίσεων:  

Ο οφειλέτης έχει assets ύψους 142 χιλ, αλλά οι 125 χιλ. θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των εξασφαλισμένων απαιτήσεων σε περίπτωση αναδιάρθρωσης. Τα free assets ανέρχονται σε 17 χιλ., και το συνολικό ποσό των μη εξασφαλισμένων απαιτήσεων είναι 135χιλ. 

Αυτό σημαίνει ότι κάθε ανασφάλιστος πιστωτής δικαιούται να λάβει, τουλάχιστον, το 12,5% των απαιτήσεων του.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3

Ο οφειλέτης Ζ, έχει  στεγαστικό δάνειο 150 χιλ. με εξασφάλιση την κύρια κατοικία να αποτιμάται σε 80 χιλ.  (undersecured mortgage). Ο οφειλέτης Ζ έχει όχημα αξίας 12 χιλ και  τραπεζικό λογαριασμό με 2 χιλ.

Συνολικά assets: 94 χιλ. (free assets 14  χιλ.)
Συνολικές υποχρεώσεις (liabilities): 200 χιλ, 80 εξασφαλισμένες και 120  μη εξασφαλισμένες

Το δάνειο με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία είναι undersecured και μοιράζεται ανάμεσα: στις 80 χιλ που είναι εξασφαλισμένες και στις 70 χιλ. που δεν είναι εξασφαλισμένες. Οι 80 χιλ. μπορούν να αναδιαρθρωθούν με επιμήκυνση του δανείου και των δόσεων.

Για την αναδιάρθρωση των μη εξασφαλίσεων:  

Ο οφειλέτης έχει assets ύψους 94 χιλ, αλλά οι 80 χιλ. θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των εξασφαλισμένων απαιτήσεων σε περίπτωση αναδιάρθρωσης. Τα free assets ανέρχονται σε 14 χιλ., και το συνολικό ποσό των μη εξασφαλισμένων απαιτήσεων είναι 120 χιλ.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε ανασφάλιστος πιστωτής δικαιούται να λάβει, τουλάχιστον, το 11,6% των απαιτήσεων του.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους