Οι μίζες στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ ίσως αγγίζουν τα 4 εκ.

Άνοιξε ο φάκελος του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Πάφου στην κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου ύστερα από πρόταση της Βουλευτού Αθηνάς Κυριακίδου.

Στην Επιτροπή παρέστησαν ο Γενικός Ελεγκτής, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΣ, εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ,  η Γενική Λογίστρια, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας και του ΕΤΕΚ και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι οι μίζες που δόθηκαν ίσως να ξεπερνούν το ποσό του 1,7 εκ. (υπόθεση που είναι ήδη σε εξέλιξη στο δικαστήριο) και ίσως να αγγίζουν και τα 4 εκ. Επίσης προκύπτει ότι για την πρώτη φάση του συμβολαίου πληρώθηκε ήδη ποσό 53 εκ και άλλα 120 εκ για τη δεύτερη φάση ενώ οι δύο εργολάβοι του έργου διεκδικούν άλλα 21 εκ.

Στην πρώτη φάση το συμφωνηθέν ποσό ήταν γύρω στα 43 εκ και οι υπερχρεώσεις ανήλθαν στο τέλος στα 53 εκ ενώ στη δεύτερη φάση από τα 92 εκ δόθηκαν τελικά 120.

Τα χρήματα των υπερχρεώσεων θα καταβληθεί προσπάθεια να ανακτηθούν μέσω αστικών αγωγών και να επιστραφούν στους δημότες υπό τη μορφή της μείωσης των τελών αλλά και επιδιόρθωσης των κακοτεχνιών στο οδικό δίκτυο.

Ο Γενικός Ελεγκτής, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, είπε ότι πάσχει και το σύστημα της διαιτησίας για συμβόλαια του δημοσίου και για το λόγο αυτό καταργήθηκε στην κεντρική κυβέρνηση αλλά δυστυχώς εξακολουθεί να υφίσταται στην ευρύτερη δημόσια υπηρεσία.

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ζήτησε από την Εισαγγελία και την Αστυνομία να επεκτείνουν τις έρευνές τους και για τη δεύτερη φάση του ΣΑΠΑ, λέγοντας ότι το ποσό των μιζών δεν είναι μόνο 1,7 εκ αλλά πολύ μεγαλύτερο. Μίλησε για σκάνδαλο με υπόβαθρο, προσθέτοντας ότι το κύριο μέρος των μιζών στην πρώτη φάση έχει ήδη πληρωθεί.

Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση ο κ. Φαίδωνος είπε ότι σε συνεννόηση με τον Γενικό Ελεγκτή, με τον οποίο συναντήθηκε το πρωί, θα γίνει προσπάθεια να τεκμηριωθούν αυτές οι υπερπληρωμές στους εργολάβους, συνεπεία των μιζών.Είπε ότι τίθεται και θέμα πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων δικηγορικών γραφείων που χειρίζονται υποθέσεις εταιρειών που είχαν αναλάβει συμβόλαια του ΣΑΠΑ αλλά και των συμβούλων μηχανικών που ήταν εντεταλμένοι να προστατεύουν τα συμφέροντα του Δήμου και να τον εκπροσωπούν.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ίδια δικηγορικά γραφεία εκπροσωπούσαν και σύμβουλους μηχανικούς και εργοληπτική εταιρεία σε υποθέσεις του ΣΑΠΑ. Ο κ. Φαίδωνος κάλεσε το Δικηγορικό Σύλλογο αυτεπάγγελτα να διερευνήσει το ζήτημα, προσθέτοντας ότι θέμα εγείρεται και για το γεγονός ότι ενώ 4 μεγάλες εργοληπτικές εταιρείες παραδέχθηκαν ότι χρημάτισαν συγκεκριμένα πρόσωπα, σήμερα συζητούν για να υπογράψουν συμβόλαιο δημοσίου έργου και κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί, κάνοντας λόγο για νομικό και θεσμικό κενό το οποίο πρέπει να εξετάσει η Επιτροπή Ελέγχου.

Συνέχισε λέγοντας ότι οι δικές του καταγγελίες για το ΣΑΠΑ άρχισαν από το 2010 ωστόσο φαίνεται ότι τα κυκλώματα ήταν πολύ δυνατά και ήταν σε έξαρση στην Πάφο.

Αγωγές εναντίον ΣΑΠΑ και από Δημάρχους και Κοινότητες

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι οι κακοτεχνίες στο οδικό δίκτυο της περιοχής διαπιστώθηκαν από το 2012 και κινήθηκαν αγωγές εναντίον του ΣΑΠΑ. Οι κακοτεχνίες, πρόσθεσε, σημειώθηκαν ως αποτέλεσμα της ανοχής.

Ο Κοινοτάρχης της Χλώρακας δήλωσε ότι η κοινότητά του έχει καταντήσει ένα ερείπιο και ότι το οδικό δίκτυο λόγω των κακοτεχνιών είναι ανύπαρκτο. Οι δρόμοι, είπε, είναι αδιάβατοι και αυτοί τη στιγμή καταφέραμε να επιδιορθώσουμε μόνο το ένα τέταρτο των κακοτεχνιών σε ένα δίκτυο αγωγών που εκτείνεται στα 28 χιλιόμετρα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης