Oι εκποιήσεις μπλοκάρουν την αξιολόγηση

Μετά το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στο νομοσχέδιο των εκποιήσεων με τις συνεχείς αναβολές εφαρμογής του (με τελευταία ημερομηνία 2 Μαρτίου), οι επικεφαλής της Τρόικας που βρίσκονται στο νησί μας ενημερώνονται μόνο για την εφαρμογή του μνημονίου και δεν θα προχωρήσουν σε αξιολόγηση.
 
Όταν «ξεμπλοκάρει» το ζήτημα των εκποιήσεων, οι διεθνείς πιστωτές θα επανέλθουν στο νησί τον Μάρτιο για να αξιολογήσουν την πορεία υλοποίησης του μνημονίου και την πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Οι τροικανοί είχαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη όπου ενημερώθηκαν για τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση του νησιού. Ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε σε μια αποτύπωση της πορείας υλοποίησης του μνημονίου, από τον τελευταίο Ιούλιο, οπόταν είχε πραγματοποιηθεί η τελευταία αξιολόγηση.

«Η επίδοση της κυπριακής οικονομίας», ανέφερε σε δηλώσεις του, «συνεχώς καταγράφει βελτίωση, η ανεργία καταγράφει για πρώτη φορά μετά από χρόνια την πρώτη αποκλιμάκωση, τα δημόσια οικονομικά είναι σε τέτοια θέση που αποτρέπουν την όποια ανάγκη επιβολής νέων επιβαρύνσεων, κάτι που ήταν η συνήθης πρακτική τα προηγούμενα λίγα χρόνια, το τραπεζικό σύστημα παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να καταγράφονται έχει σταθεροποιηθεί».

Για το θέμα των εκποιήσεων, ο υπουργός οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αρθεί το αδιέξοδο που έχει προκύψει στη βάση της λογικής και όχι στη βάση της υπερβολής.

Η κ. Γιωρκάτζιη ενημέρωσε τους διεθνείς δανειστές για την πορεία των αναδιαρθρώσεων. Οι διεθνείς δανειστές δήλωσαν δυσαρεστημένοι με τους αργούς ρυθμούς των αναδιαρθρώσεων, ενώ στο μικροσκόπιο τους έθεσαν και το πλαίσιο αφερεγγυότητας. 

Πάντως, τα δύο θέματα που θα αγγίξουν τις επόμενες μέρες είναι το ΓεΣΥ και οι αποκρατικοποιήσεις. Την Τετάρτη θα έχουν συνάντηση με τους εμπλεκομένους, ενώ φαίνεται ότι θα ζητηθεί παράταση στα χρονοδιαγράμματα όταν επαναρχίσει η αξιολόγηση. 

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών