Εξεταστής και σχέδια διάσωσης εταιρειών

Λεπτομέρειες των άρθρων της μίας τροποποίησης του περί εταιρειών νόμου, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των νομοσχεδίων του πλαισίου αφερεγγυότητας και το οποίο ρυθμίζει τις προϋποθέσεις, τις διαδικασίες και τους όρους των εταιρειών που εξετάζονται ώστε να τεθούν υπό πρόγραμμα για να επιβιώσουν, συζήτησαν κατά την κοινή τους συνεδρία τη Δευτέρα οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Εσωτερικών.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος εξήγησε ότι το νομοσχέδιο έχει να κάνει με δικαστική διαδικασία εξέτασης εταιρειών και φυσικών προσώπων και διορισμό ειδικού εξεταστή, ο οποίος θα εξετάζει αν μια εταιρεία ή φυσικό πρόσωπο είναι βιώσιμο και θα εισηγείται σχέδιο αναδιάρθρωσης των δανείων.

Κατά την έναρξη της συνεδρίας ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ζήτησε από τους προσκεκλημένους να απαντήσουν κατά πόσον υπάρχει πολιτική απόφαση για τη δημιουργία ταμείου στήριξης εταιρειών, οι οποίες θα βρίσκονται υπό προστασία, ώστε να υπάρχει προοπτική η εταιρεία να βγει από το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο κ. Περδίκης διατύπωσε τη θέση ότι χωρίς το ταμείο το ιρλανδικό μοντέλο που υιοθετείται με τα σχετικά νομοσχέδια θα είναι ημιτελές, θα μείνει στα χαρτιά και δεν θα αποδώσει.

Απαντώντας στο ερώτημα του κ. Περδίκη, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών απάντησε ότι θέματα που αφορούν προϋπολογισμό πρέπει να τεθούν σε άλλο πλαίσιο.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου έχει πρόθεση να έρθει σε επαφή με τους αναλογιστές για να προετοιμαστούν ώστε να περιληφθούν στους επαγγελματίες που μπορεί να προσφέρουν υπηρεσίες ως σύμβουλοι αφερεγγυότητας.

Απαντώντας σε ερώτηση σε ό,τι αφορά την προστασία της μειοψηφίας των μετόχων εταιρείας, οι οποίοι κρίνουν ότι η εταιρεία πρέπει να τεθεί υπό προστασία, αλλά η πλειοψηφία διαφωνεί, διευκρινίσθηκε ότι δίνεται το δικαίωμα στη μειοψηφία να ζητήσει το διορισμό εξεταστή, αλλά με απόφαση Δικαστηρίου. Αναφέρθηκε ακόμα ότι δίνεται όμως στους μικρούς μετόχους και τους πιστωτές υπό όρους η υποβολή αίτησης ενώπιον Δικαστηρίου.

Σε ερώτηση με ποιο τρόπο θα προληφθεί η αποφυγή κατάχρησης της διαδικασίας, απαντήθηκε από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εμπορίου ότι ο διορισμός εξεταστή θα δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα και ότι θα τηρείται μητρώο στον έφορο εταιρειών.

Αφού ξεκαθαρίστηκε ότι σε καθεστώς προστασίας θα περιλαμβάνονται μόνο εταιρείες με εύλογη προοπτική επιβίωσης και διευκρινίστηκε ότι ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας που θα ετοιμάζει την έκθεση μπορεί να είναι ο ελεγκτής της εταιρείας ή άλλος με ανάλογα προσόντα.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου εξήγησε ότι δεν υπάρχει μοντέλο για υπολογισμό της προοπτικής επιβίωσης και θα εμπίπτει στη διακριτική ευχέρεια των συμβούλων αφερεγγυότητας και του δικαστηρίου να αποφασίσουν.

Σε σχέση με τη διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι ο αιτητής εισηγείται τον εξεταστή της αίτησης για ένταξη στο πλαίσιο αφερεγγυότητας, θέση της Κυβέρνησης είναι όπως διατηρηθεί το δικαίωμα στην εταιρεία, και εφόσον ο πιστωτής διατηρεί το δικαίωμα ένστασης θα προβάλει ένσταση στο Δικαστήριο.

Διευκρινίστηκε επίσης ότι θα υπάρχει κατάλογος εγκεκριμένων συμβούλων αφερεγγυότητας.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε την πρόθεση της Βουλής η εξέταση των νομοσχεδίων να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι το νομοσχέδιο που συζητήθηκε αφορά το διορισμό εξεταστή ο οποίος θα εξετάζει την κατάσταση της εταιρείας και θα προτείνει το σχέδιο διάσωσης και διατύπωσε τη θέση ότι το νομοσχέδιο θα είναι δώρο – άδωρο εάν δεν βρεθούν αποτελεσματικά εργαλεία τα οποία θα προσφέρουν στις δυσπραγούσες εταιρείες χρηματοδότηση.

Πρόσθεσε ότι οι Οικολόγοι εισηγούνται τη δημιουργία Ταμείου Στήριξης των εταιρειών που χρηματοδοτείται από κονδύλια της ΕΕ, της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας ή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Αναπτύξεως, αναφέροντας ότι πρέπει να διεκδικήσουμε όρους στήριξης των εταιρειών που θα τεθούν υπό εξέταση όπως έγινε  και στην Ιρλανδία.

Δεύτερο σοβαρό μέλημα είναι οι ευθύνες και τα δικαιώματα των εγγυητών, συνέχισε, προσθέτοντας ότι οι εγγυητές μεταφέρουν τις ευθύνες τους και αν αποτύχει η αναδιοργάνωση της εταιρείας, οι εγγυητές όπως και η εταιρεία οφειλέτης θα έχουν τις αρχικές τους υποχρεώσεις.

Ανέφερε ότι η προσπάθεια είναι να δοθεί το δικαίωμα στους εγγυητές να παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη της αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους