Τρόικα: Ζητούν εξηγήσεις για τις εκποιήσεις

Προβληματισμό φαίνεται να εκφράζουν οι διεθνείς δανειστές για το κατά πόσον η Κύπρος παραμένει δεσμευμένη στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, στον απόηχο της απόφασης της Βουλής να παρατείνει την αναστολή της ισχύος της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις μέχρι της 2 Μαρτίου.

Οι επικεφαλής της Τρόικας συναντήθηκαν τη Δευτέρα με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και την Διοικητή της ΚΤΚ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και αποτύπωσαν την πορεία υλοποίησης του μνημονίου τόσο σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά όσο και το χρηματοπιστωτικό τομέα. Τα θέματα που αφορούν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συζητηθούν σε νέα συνάντηση του Μαρκ Λούις (ΔΝΤ), Γιάκομπ Φρίις (ΕΚ) και Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) με τον ΥΠΟΙΚ, πιθανότατα την Τετάρτη.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε στους δανειστές γράφημα με την καμπύλη της πορείας της οικονομίας, η οποία από τη συνεχόμενη διολίσθηση που κορυφώθηκε στο περίπου -6% το β` εξάμηνο του 2013 περιορίστηκε κάτω του -2% το τρίτο τρίμηνο του 2014, σε μια προσπάθεια να καταδείξει ότι η υλοποίηση του προγράμματος αποδίδει καρπούς, ενώ μετέφερε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για υλοποίηση του μνημονίου.

Οι δανειστές, όπως αναφέρθηκε, επιβεβαίωσαν μεν τη βελτίωση και την πρόοδο που καταγράφεται, εξέφρασαν δε προβληματισμό σε σχέση με την πολιτική υλοποίησης του μνημονίου.

Ο προβληματισμός συνδέεται με την απόφαση της Βουλής να παρατείνει εκ νέου την περίοδο αναστολής της εφαρμογής της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, ζητώντας ταυτόχρονη εφαρμογή της νομοθεσίας για την αφερεγγυότητα.

Όπως είναι γνωστό η Βουλή απέρριψε τη συμβιβαστική πρόταση που παρουσίασε ο Πρόεδρος Αναστασάδης για εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από τη νομοθεσία των εκποιήσεων, κάτι που κατέστησε την επίλυση του αδιεξόδου ακόμη δυσκολότερη, όπως εκτιμάται, παρατείνοντας τη μη συμμόρφωση με τους όρους του μνημονίου.

Έτσι, αναμένεται η 2α Μαρτίου οπότε λήγει η περίοδος αναστολής της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, με την προσμονή να δοθεί στο μεσοδιάστημα το πράσινο φως για το πέμπτο νομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα έτσι ώστε να θεσπιστεί το πλαίσιο μαζί με τις εκποιήσεις.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι αν και η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει άμεσα πρόβλημα ρευστότητας, ωστόσο η καθυστέρηση στις αξιολογήσεις και η συνεπαγόμενη αναβολή στις εκταμιεύσεις των δόσεων του προγράμματος εμποδίζει την υλοποίηση αναπτυξιακών στόχων του προϋπολογισμού.

Οι επικεφαλής των δανειστών, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, δήλωσαν ετοιμότητα να επανέλθουν στην Κύπρο μόλις η Λευκωσία εκπληρώσει την προϋπόθεση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, έτσι ώστε να διεξαχθεί μια κανονική αξιολόγηση και να εκπονηθεί επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Παράλληλα, οι δανειστές σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρουσιάζονται περισσότερο προβληματισμένοι από τις κυπριακές Αρχές, σε σχέση με το ρυθμό με τον οποίο γίνονται οι αναδιαρθρώσεις.

Οι επικεφαλής της Τρόικα, που αναμένεται να παραμείνουν στο νησί μέχρι το τέλος της βδομάδας, θα έχουν συναντήσεις με Υπουργούς στα χαρτοφυλάκια των οποίων περιλαμβάνονται θέματα που άπτονται του μνημονίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023