Το αίτημα του Παπαδόπουλου από τον Τσίπρα


Τη διενέργεια έρευνας για την πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα το 2013, γεγονός που αποκάλεσε το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζήτησε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Όπως δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στη Βουλή ο κ. Τσίπρας του είπε ότι «θα συσταθεί μια ερευνητική επιτροπή στην Ελλάδα, η οποία θα εξετάσει όλα τα γεγονότα που αφορούσαν το κούρεμα του ελληνικού χρέους και ενδεχομένως αυτά τα ζητήματα να εξεταστούν σ` αυτό το πλαίσιο».

«Είχαμε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον νέο Έλληνα Πρωθυπουργό, τον καλωσορίσαμε στην Κύπρο, του ευχηθήκαμε κάθε επιτυχία, να πετύχει στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει, καθώς η εκλογή του έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία τόσο σε ότι αφορά την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και ολόκληρη την ΕΕ», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Θεωρούμε, πρόσθεσε, «ότι τα προβλήματα που απασχολούν τον Ελληνικό λαό είναι ακριβώς τα ίδια που απασχολούν αυτή τη στιγμή και προβληματίζουν τον Κυπριακό λαό στον τομέα της οικονομίας, αλλά και τα εθνικά προβλήματα που είναι κοινά και πρέπει να αντιμετωπιστούν με μια
αγαστή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ «θεωρούμε ότι αυτή είναι η στιγμή για μια νέα στρατηγική στο Κυπριακό και μια νέα στρατηγική στην οικονομία». Μια νέα στρατηγική, πρόσθεσε,«για να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά και να αξιοποιήσουμε την προοπτική των υδρογονανθράκων, να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να  πετύχει τους στόχους της, να θέσει το φυσικό αέριο στην ατζέντα του Κυπριακού, αλλά αντίθετα να λειτουργήσει το φυσικό αέριο ως κίνητρο για την επίλυσή του».

Υπενθύμισε ότι το ΔΗΚΟ επιχειρηματολογεί εδώ και ένα χρόνο υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, θέση που μετέφερε στον Έλληνα Πρωθυπουργό.

«Ο ίδιος μας είπε από δικής του πλευράς ότι θεωρεί ότι η επιτυχία της Ελλάδας θα βοηθήσει και την Κύπρο υπό την έννοια ότι οποιαδήποτε θετική κατάληξη στις δικές του προσπάθειες για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου της Ελλάδας, ενδεχομένως να επηρεάσει έμμεσα και τις δικές μας προσπάθειες για την επαναδιαπραγμάτευση του δικού μας μνημονίου», είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι παρέδωσε επιστολή στον κ. Τσίπρα «με την οποία του μεταφέρω τις δικές μας θέσεις σε ό,τι αφορά το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή την πώληση των κυπριακών παραρτημάτων στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2013». Του έχουμε ζητήσει, πρόσθεσε, «να συμβάλει ώστε να διεξαχθεί έρευνα από ελληνικής πλευράς και να συνδυαστεί με έρευνες που θα γίνουν ενδεχομένως και στην Κύπρο έτσι ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο υπήρχε προσυνεννόηση για μια πώληση που κόστισε 3,5 δισ. ευρώ στους Κύπριους καταθέτες, όπου σε μια νύχτα χάσαμε το 20% του ΑΕΠ μας για να ανακεφαλαιοποιηθεί μια ελληνική τράπεζα».

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μας ενημέρωσε ότι θα συσταθεί μια ερευνητική επιτροπή στην Ελλάδα, η οποία θα εξετάσει όλα τα γεγονότα που αφορούσαν το κούρεμα του ελληνικού χρέους και ενδεχομένως αυτά τα ζητήματα να εξεταστούν σ` αυτό το πλαίσιο», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν επιδιώκει κοινή γραμμή για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ διευκρίνισε ότι «το μνημόνιο της Ελλάδας είναι φυσικά διαφορετικό από το μνημόνιο της Κύπρου, διαφορετικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, παρόλο που υπάρχουν κοινά σημεία, αλλά υπάρχουν και μεγάλες διαφορές».

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους