Γεωργιάδης: Το πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί

Το πρόγραμμα εξυγίανσης και μεταρρύθμισης της κυπριακής οικονομίας αποδίδει και πρέπει να έχει και συνέχεια, δήλωσε ότι ανέφερε στους επικεφαλής των δανειστών ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης είχε σήμερα συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικας, με τους οποίους προχώρησε σε μια αποτύπωση της πορείας υλοποίησης του μνημονίου, από τον τελευταίο Ιούλιο, οπόταν είχε πραγματοποιηθεί η τελευταία αξιολόγηση. Στο συζήτηση που αφορούσε την πορεία του τραπεζικού τομέα, παρών ήταν και η Διοικητής της ΚΤΚ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Για το θέμα των εκποιήσεων, το οποίο μετά την απόφαση της Βουλής για αναστολή της σχετικής νομοθεσίας μέχρι τις 2 Μαρτίου, έχει φέρει την Κύπρο σε κατάσταση μη συμμόρφωσης με τους όρους του μνημονίου, ο κ. Γεωργιάδης διατύπωσε την ελπίδα πως μέσα στις επόμενες μέρες ή και βδομάδες θα βρεθεί διέξοδος στη βάση της λογικής και όχι στη βάση της υπερβολής, όπως είπε.

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την Τρόικα για την πρόοδο σε σχέση με τη μεγάλη προσπάθεια για μεταρρύθμιση και εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας. Ακολουθούμε ένα πρόγραμμα εδώ και δύο σχεδόν χρόνια, το οποίο στόχο έχει την διόρθωση των προβλημάτων που είχαν οδηγήσει την κυπριακή οικονομία σε μια άνευ προηγουμένου κρίση», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης.

Τόνισε πως «έχουμε ένα πρόγραμμα, και αυτό έχουμε τεκμηριώσει σήμερα ενώπιον της Τρόικα, που έχει αρχίσει να αποδίδει, που φέρνει χειροπιαστά αποτελέσματα και το οποίο πρέπει συνεπώς να έχει και συνέχεια».

Λέγοντας ότι «δεν έχουμε διανύσει την απόσταση που χρειάζεται για να μπορέσει κάποιος να πει πως έχουμε οριστικά ξεπεράσει τις δυσκολίες», ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως «είμαστε στο σωστό δρόμο».

«Η επίδοση της κυπριακής οικονομίας», συνέχισε, «συνεχώς καταγράφει βελτίωση, η ανεργία καταγράφει για πρώτη φορά μετά από χρόνια την πρώτη αποκλιμάκωση, τα δημόσια οικονομικά είναι σε τέτοια θέση που αποτρέπουν την όποια ανάγκη επιβολής νέων επιβαρύνσεων, κάτι που ήταν η συνήθης πρακτική τα προηγούμενα λίγα χρόνια, το τραπεζικό σύστημα παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να καταγράφονται έχει σταθεροποιηθεί».

«Είμαστε λοιπόν σε μια πορεία διόρθωσης η οποία πρέπει να συνεχιστεί και η οποία υπηρετεί το διπλό στόχο της ανάκαμψης από τη μια, αλλά και της οριστικής αποκατάστασης της πιστοληπτικής ικανότητας τους κράτους, δηλαδή της ικανότητας μας να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες μας από τις αγορές, κάτι που θα καταστήσει τελικά αχρείαστη και την παρουσία της Τρόικα», είπε.

Σε ερώτηση για το θέμα των εκποιήσεων και για το τελευταίο νομοσχέδιο που συνθέτει το πλαίσιο αφερεγγυότητας, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την ελπίδα όπως μέσα στις επόμενες μέρες ή βδομάδες θα μπορέσουμε, μέσα από προσεγγίσεις που βασίζονται στη λογική και στα πραγματικά δεδομένα αλλά και στις πραγματικές ανάγκες και όχι βεβαίως στις υπερβολές, να βρούμε διέξοδο και σε αυτό το πρόβλημα που έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες.

Δειτε Επισης

ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων
Στα ταμεία του κράτους €608 εκ. από ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Τμήμα Φορολογίας
«Πράσινο» Βουλής για αγορά 30 ηλεκτρικών και 5 υβριδικών οχημάτων για αξιωματούχους
Με δύο τρόπους οι προαγωγές στο Δημόσιο το 2024-Καθοριστική η παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας
Πλεόνασμα €918,7 εκ. το 2023-Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους
Αρνητικός ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Μάρτιο
Νέα προσπάθεια στη Βουλή για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών