Μήλον της έριδος οι εγγυητές

Kλειδί και σημείο αντιπαράθεσης για τα νομοσχέδια της αφερεγγυότητας είναι το θέμα των υποχρεώσεων των εγγυητών σε περίπτωση πτώχευσης του πρωτοφειλέτη. 

Στη κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών και Οικονομικών  κατατέθηκαν οι απόψεις όλων των ενδιαφερομένων μερών επί των τεσσάρων νομοσχεδίων του πλαισίου αφερεγγυότητας που έχουν κατατεθεί και έγιναν εκκλήσεις για εξεύρεση χρυσής τομής στο θέμα των εγγυητών που σύμφωνα με το πλαίσιο, θα συνεχίσουν να επωμίζονται τα χρέη ατόμων που έχουν πτωχεύει ακόμα και όταν αυτά απαλλάσσονται από το καθεστώς του πτωχεύσαντα.

Σε περίπου δεκαπέντε μέρες θα αρχίσει η κατ` άρθρον συζήτηση των τεσσάρων νομοσχεδίων συμπεριλαμβανομένων και των απόψεων όλων των ενδιαφερομένων μερών, ενώ οι πολιτικές δυνάμεις συνεχίζουν να καλούν επιτακτικά την Κυβέρνηση να καταθέσει το πέμπτο νομοσχέδιο του πλαισίου, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί με τους τεχνοκράτες της Τρόικας που θα βρίσκονται στην Κύπρο από αύριο για να ληφθεί τελική απόφαση.

Το πλαίσιο αφερεγγυότητας έχει μεταξύ άλλων ως στόχο να δώσει τέλος στην εκμετάλλευση του υπάρχοντος συστήματος από πτωχεύσαντες. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην Επιτροπή ο Γιώργος Καροτσάκης εκ μέρους του Υπουργείου Εμπορίου, σήμερα υπάρχει εκμετάλλευση του συστήματος  από πτωχεύσαντες, των οποίων σήμερα τα ενυπόθηκα περιουσιακά στοιχεία δεν εκκαθαρίζονται. Ανέφερε παράλληλα ότι οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στους εγγυητές οι οποίοι δεν απαλλάσσονται σε περίπτωση πτώχευσης είναι θέμα πολιτικής απόφασης, ωστόσο συνεχίζει να προκαλεί προβληματισμό. Είπε επίσης ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί κουλτούρα επιβίωσης της επιχείρησης

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν, οι πτωχεύσεις φυσικών προσώπων έφθασαν μέχρι στιγμής στις 10.000, ενώ υπάρχουν 2.000 εταιρείες υπό εκκαθάριση για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εν αναμονή διορισμού συμβούλου αφερεγγυότητας. Παράλληλα 45.000 εταιρείες θα μπουν στη διαδικασία το επόμενο διάστημα.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων στην τοποθέτησή της, ανέφερε ότι ορισμένα από τα κριτήρια της αφερεγγυότητας δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το ιστορικό του δανειολήπτη.  Η ΟΕΒ ζήτησε το κριτήριο προστασίας πρώτης κατοικίας και επιχείρησης  να λαμβάνει σοβαρά υπόψη το ιστορικό του δανειολήπτη.

Η ΠΟΒΕΚ έκανε λόγο για κενά και αδυναμίες, αφού όπως αναφέρθηκε δεν υπάρχει προστασία του επαγγελματικού υποστατικού και διασύνδεσή του με την πρώτη κατοικία.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματικών Ανάπτυξης Γης ζήτησε πριν από την οποιαδήποτε διαδικασία εκποιήσεων να προηγηθεί σωστή αναδιάρθρωση δανείων.

Από την Διεθνή Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ακίνητης Ιδιοκτησίας σημειώθηκε ότι σε χώρες του εξωτερικού, σε περίπτωση εκποίησης της περιουσίας απαλλάσσονται τόσο οι πρωτοφειλέτες όσο και οι εγγυητές, ενώ η παράδοση της ακίνητης περιουσίας για απόσβεση του δανείου μπορεί να είναι και οικειοθελής. Αυτό συμβαίνει σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας, υπενθύμισε διερωτήθηκε κατά πόσο τα συμπληρωματικά σχέδια που εξαγγέλθηκαν από την Κυβέρνηση θα τεθούν τελικά στο πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή του Κινήματος ενάντια στις εκποιήσεις έκανε λόγο για κενά στα νομοσχέδια και για προβληματική εφαρμογή τους. Σε σχέση με τη διαδικασία αναδιαρθρώσεων αναφέρθηκε ότι οι τράπεζες προσπαθούν να κλειδώσουν παράνομες χρεώσεις και ζητούν και επιπλέον εξασφαλίσεις. Αναφέρθηκε επίσης ότι το θέμα των εγγυητών θα δημιουργήσει πρόβλημα στα 2/3 των Κυπρίων.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών η  Δήμητρα Βαλιαντή – Πλατή ανέφερε ότι τα νομοσχέδια χρήζουν βελτίωσης. Όπως είπε ο περί εταιρειών νόμος είναι αρκετά προβληματικός στην πρακτική του εφαρμογή και οι διαδικασίες μπορεί να τύχουν  εκμετάλλευσης από μεγαλοοφειλέτες.  Ζήτησε επίσης να υπάρχει ανώτατο όριο για διαγραφή χρεών και η ελάχιστη τιμή πώλησης στα υποθηκευμένα ακίνητη που μπαίνουν στη διαδικασία εκκαθάρισης.

Εξέφρασε επίσης της διαφωνία του Συνδέσμου Τραπεζών με οποιαδήποτε πρόνοια που απαλλάσσει τον εγγυητή από τη σύμβαση εγγύησης αναφέροντας ότι τίθενται ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι το μεγάλο κενό εξακολουθεί να είναι η κατάθεση του πέμπτου νομοσχεδίου και έκανε έκκληση στην Κυβέρνηση να ολοκληρώσει όσο το δυνατό πιο σύντομα τις σχετικές διεργασίες.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου εξέφρασε την ελπίδα να οδηγηθεί στη Βουλή ταυτόχρονα η νομοθεσία για την αφερεγγυότητα και το νόμος για τις εκποιήσεις. Είπε επίσης ότι πιέζει ο χρόνος για να μπορέσει η χώρα προχωρώντας με τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με το πρόγραμμα, να λάβει μέρος και στη νέα πολιτική που θα εγκαινιάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή