Οφέλη 120 εκ. ευρώ μηνιαίως για την Κύπρο από την απόφαση της ΕΚΤ

Θα επωφεληθεί η Κύπρος από την απόφαση της ΕΚΤ, με αγορές ομολόγων 120 εκ. ευρώ μηνιαίως. Όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η Κύπρος από την 1η Φεβρουαρίου και μετά θεωρείται ότι δικαιούται να υποβάλλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, επικαλούμενο πηγές, η Κύπρος περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ με την προϋπόθεση ότι η Κύπρος υλοποιεί το μνημόνιο και λαμβάνει θετικές αξιολογήσεις από τους διεθνείς δανειστές της.

 

 

Πηγές της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρουν ότι το μερίδιο που αντιστοιχεί για αγορά κυπριακών ομολόγων ανέρχεται στο 0,2%, όσο αντιστοιχεί η κυπριακή οικονομία στο ευρωσύστημα. Δηλαδή θα μπορούσε να επωφελείται από αγορές ομολόγων €120 εκατομμυρίων μηνιαίως.

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αφορά τίτλους επενδυτικής κατηγορίας, ενώ για τις χώρες που βρίσκονται σε μνημόνιο θα ισχύσουν πρόσθετα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα κριτήρια που θα ισχύσουν για την Κύπρο είναι η υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και οι θετικές αξιολογήσεις. Ισχύουν επίσης τα κριτήρια που ίσχυαν για την αγορά για τη διενέργεια οριστικών αγορών προϊόντων τιτλοποίησης (Asset-Backed Securities – ABS), καθώς και για την διενέργεια σειράς στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (Targeted Long Term Refinancing Operations TLROs).

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε θετική εξέλιξη  τη δυνατότητα της Κύπρου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. 

“Η δήλωση Ντράγκι αποτελεί θετική εξέλιξη, την αξιολογούμε για να δούμε όλες τις λεπτομέρειες”, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι βασική προϋπόθεση είναι η Κύπρος να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Με αυτά τα δεδομένα, ανέφερε, η Κύπρος από την 1η Φεβρουαρίου και μετά θεωρείται ότι δικαιούται να υποβάλλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή