Στα σκαριά η οριζόντια ψηφοφορία

Την πρώτη συνάντηση της πραγματοποίησε η ομάδα εργασίας για αλλαγή του εκλογικού νόμου με εφαρμογή συστήματος οριζόντιας ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πλατφόρμας «Διαφάνεια Τώρα» της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, είχε προηγηθεί δημόσια συζήτηση με την ηγεσία των  κομμάτων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, Αβέρωφ Νεοφύτου - ΔΗΣΥ, Κώστα Ευσταθίου - ΕΔΕΚ, Γιώργο Περδίκη - Κίνημα Οικολόγων και Γιώργο Λιλλήκα - Συμμαχία Πολιτών οι οποίοι, όπως αναφέρεται, δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με την Πλατφόρμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η ομάδα εργασίας, με συμμετοχή και εκπροσώπων των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, Κινήματος Οικολόγων και Συμμαχίας Πολιτών, επεξεργάζεται ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση για την εισαγωγή του θεσμού της οριζόντιας ψηφοφορίας στο εκλογικό σύστημα της Κύπρου, ει δυνατόν για το σύνολο των βουλευτικών εδρών.

Το βασικό χαρακτηριστικό της πρότασης είναι ότι θα επιτρέπει στον πολίτη να ψηφίζει οριζόντια, είτε κόμμα, είτε συνασπισμούς κομμάτων, είτε κομματικούς, είτε και ανεξάρτητους υποψηφίους. Η ομάδα εργασίας επεξεργάζεται επίσης πρόνοιες στη βάση παλαιότερων προτάσεων νόμων με την εισαγωγή της αρχής της πολλαπλής ή/και κλασματικής ψήφου, πρόνοιες που να καταστούν εφικτή την εκλογή ανεξάρτητων υποψηφίων, καθώς και πρόνοιες που να αποτρέπουν την κακοήθη πριμοδότηση.

Σημειώνεται τέλος ότι η ομάδα εργασίας συμφώνησε σε χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση των εργασιών μέχρι την Άνοιξη ενώ καλούνται και τα υπόλοιπα κόμματα  άλλων κομμάτων που δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί θετικά επί της αρχής της οριζόντιας ψηφοφορίας, όπως εμπλακούν στην όλη διαδικασία.

Δειτε Επισης

Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη