Χιλιάδες άνεργοι επιμορφώνονται

Πέραν των 50 χιλιάδων ατόμων συμμετείχαν το 2013 σε προγράμματα κατάρτισης της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), σύμφωνα με την έκθεση της Αρχής για το έτος αυτό.

Με βάση τα αποτελέσματα της ΑνΑΔ για το 2013, υπήρξαν συγκεκριμένα 53.493 συμμετοχές ατόμων σε 5.726 προγράμματα κατάρτισης. Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε κατά το συγκεκριμένο έτος για δραστηριότητες κατάρτισης ανήλθε στα €21,6 εκ.

Το 2013 η ΑνΑΔ έθεσε σε εφαρμογή το νέο Συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και την ΑνΑΔ Έργο για τοποθέτηση άνεργων νέων πτυχιούχων σε επιχειρήσεις/οργανισμούς για απόκτηση εργασιακής πείρας με συνολική δαπάνη €7,2 εκατομμυρίων.

Μέχρι το τέλος του 2013 τοποθετήθηκαν 1.840 άνεργοι νέοι πτυχιούχοι, στο πλαίσιο του Σχεδίου, που στόχο είχε την παροχή ευκαιριών απόκτησης εργασιακής πείρας σε άνεργους νέους πτυχιούχους, με σκοπό τη βελτίωση της απασχολησιμότητας τους με την παράλληλη παροχή δυνατότητας σε επιχειρήσεις/οργανισμούς να αξιοποιήσουν προσοντούχο δυναμικό.

Παράλληλα, το 2013 η ΑνΑΔ συνέχισε για 5η χρονιά τη λειτουργία του Ειδικού Σχεδίου Πρόληψης – Σχεδίου Δράσης, στόχος του οποίου είναι η πρόληψη και καταστολή της ανεργίας και γενικότερα η μείωση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην απασχόληση μέσω της εφαρμογής ποικιλόμορφων προγραμμάτων κατάρτισης, με δαπάνη που ανήλθε στα €11,7 εκ.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του Σχεδίου συνολικά 42 επιχειρήσεις υπέβαλαν στην ΑνΑΔ 126 προγράμματα κατάρτισης, με στόχο την πρόληψη της ανεργίας, με 1.282 συμμετοχές εργοδοτουμένων τους. Υλοποιήθηκαν, επίσης, 51 προγράμματα επιμόρφωσης ανέργων με συμμετοχή 1.015 ατόμων. Παράλληλα, στο πλαίσιο του Σχεδίου στελέχωσης επιχειρήσεων με αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υποβλήθηκαν 521 αιτήσεις από 418 επιχειρήσεις για ένταξη αντίστοιχου αριθμού πτυχιούχων στο Σχέδιο με επιχορήγηση της ΑνΑΔ ύψους €3,7 εκ. Τέλος, για το έκτακτο σχέδιο στήριξης της απασχόλησης με εξατομικευμένη κατάρτιση ανέργων στις επιχειρήσεις υποβλήθηκαν 102 αιτήσεις από 87 επιχειρήσεις για ένταξη αντίστοιχου αριθμού ανέργων στο Σχέδιο.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση των επιδράσεων του Ειδικού Σχεδίου Πρόληψης – Σχεδίου Δράσης της ΑνΑΔ στο ανθρώπινο δυναμικό της Κύπρου, την περίοδο 2009-2012, το 44,6% των συμμετεχόντων ήταν αδρανείς μετά τη συμμετοχή τους στο Σχέδιο, το 47,5% ήταν άνεργοι, ενώ το 7,9% εργάζονταν.

Το ίδιο έτος, η ΑνΑΔ συνέχισε για 3η χρονιά το Ειδικό Σχέδιο για Προώθηση Πράσινων Δεξιοτήτων στην κυπριακή οικονομία, που απευθύνεται ειδικότερα σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και ανέργους. Η συνολική υπολογιζόμενη δαπάνη για το Ειδικό αυτό Σχέδιο κατά το 2013 ξεπέρασε τα €2 εκ. και ο αριθμός των συμμετεχόντων που εγκρίθηκαν ήταν 2.805 ατόμων (2.260 απασχολουμένων και 545 ανέργων).

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των επιχειρήσεων για αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού τους, ΑνΑΔ συνέχισε το 2013 την υλοποίηση δύο Συγχρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και την ΑνΑΔ Έργων για την «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Μικροεπιχειρήσεων με απασχόληση 1-4 άτομα» και τη «Βελτίωση της παραγωγικότητας Μικρομεσαίων επιχειρήσεων με απασχόληση 5-249 άτομα».

Στο πρώτο, συμμετείχαν, μέχρι το τέλος του έτους 1.058 επιχειρήσεις και στο δεύτερο 334 επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΚΕΔΙΠΕΣ: Κατέβαλε €140 εκατ. προς το Κράτος το α' τρίμηνο-Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023