Είκοσι επιχειρηματικές αποστολές το 2015

Είκοσι επιχειρηματικές αποστολές σε δώδεκα χώρες διοργανώνουν το 2015 από κοινού το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και το ΚΕΒΕ σε μια προσπάθεια προώθησης της Κύπρου ως Διεθνούς Επιχειρηματικού Κέντρου.

Ωστόσο, αστάθμητοι παράγοντες για την κυπριακή οικονομία παραμένουν η μείωση της ισοτιμίας ρουβλιού – ευρώ, το ρωσικό deoffshorization και οι εξελίξεις στην Ελλάδα.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ Φειδία Πηλείδη, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης υπογράμμισε πως η τάση για τον τομέα των υπηρεσιών είναι ανοδική, κάτι που καταγράφεται από τη συνεχόμενη αύξηση στην εγγραφή νέων εταιρειών από το β΄ εξάμηνο του 2014 και εντεύθεν, προσθέτοντας όμως ότι η πορεία αυτή εξαρτάται από τις εξελίξεις σε διάφορους εξωγενείς παράγοντες.

«Αν μείνουν τα πράγματα όπως είναι σήμερα βλέπουμε ότι θα έχουμε άνοδο το 2015, ξανά όμως, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη άλλους εξωγενείς παράγοντες», είπε ο κ. Λακκοτρύπης.

Αναφέρθηκε δε στις ανακοινώσεις για καινούργιες συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας και συμπλήρωσε ότι «η κοινή προσπάθεια θα συνεχιστεί για να κτιστεί ή να διευρυνθεί η βάση των υπηρεσιών που προφέρονται στην Κύπρο».

Και ο κ. Πηλείδης τόνισε πως η οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο και πηγαίνει καλύτερα, αλλά υπάρχουν διάφοροι εξωγενείς παράγοντες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αναφέρθηκε ειδικότερα, στην υποχώρηση της αξίας του ρουβλιού, το deoffshorization και την Ελλάδα.

Στις δηλώσεις του, ο Υπουργός Ενέργειας ανέδειξε τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα για ανάκαμψη της οικονομίας.

«Και ακριβώς επειδή η Κύπρος βρίσκεται σήμερα σε μια δύσκολη οικονομικά θέση, αν και με πορεία βελτίωσης, εκτιμώ ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να διαφυλαχτεί και να εντατικοποιηθεί ακόμη περισσότερο. Ενδεικτικό παράδειγμά της, η διοργάνωση των επιχειρηματικών φόρουμ που σας παρουσιάζουμε σήμερα», τόνισε.

Οι επιχειρηματικές αποστολές
-----------
Οι αποστολές αρχίζουν με τη διενέργεια επιχειρηματικού φόρουμ στο Μπαχρέιν στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αποστολές έχουν προγραμματιστεί για το Ιράν το Φεβρουάριο, τις ΗΠΑ το Μάρτιο, το Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο, την Κίνα το Μάιο, τη Γερμανία τον Ιούνιο, τη Ρωσία το Σεπτέμβριο, τη Γαλλία και τη Νότιο Αφρική, τον Οκτώβριο, τη Σλοβακία και τη Τσεχία τον Νοέμβριο και τη Σαουδική Αραβία το Δεκέμβριο.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Ιράν, τη Νότια Αφρική και τη Σαουδική Αραβία. «Πιστεύουμε ότι και οι τρεις χώρες παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον και αποτελούν αρκετά υποσχόμενες αγορές με σημαντικές ευκαιρίες για τις κυπριακές επιχειρήσεις”, είπε.

«Το 2015 θα εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές μας αναλογιζόμενοι πλήρως το σημαντικό ρόλο των αποστολών για την επιχειρηματική δραστηριότητα και την οικονομία του τόπου γενικότερα», σημείωσε.

Ο κ. Πηλείδης αναφέρθηκε στην ανάγκη απλοποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου, της μείωσης της γραφειοκρατίας, της λήψης γρήγορων αποφάσεων και γενικά του όλου περιβάλλοντος που διέπει την επιχειρηματική δραστηριότητα και την προσέλκυση και διευκόλυνση των επενδύσεων.

«Η τάχιστη διόρθωσης των πιο πάνω αδυναμιών αυτών αποτελεί βασικό αίτημα του ΚΕΒΕ και σίγουρα θα συνδράμει τα μέγιστα στην επίτευξη σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό των στόχων των επιχειρηματικών αποστολών», τόνισε.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Πηλείδη, με τη σωστή αντιμετώπιση, η Κύπρος έχει να επωφεληθεί από το νόμο για τον επαναπατρισμό των ρωσικών υπεράκτιων εταιρειών (deoffshorization), που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

«Πιστεύω ότι με τη σωστή αντιμετώπιση από τους επαγγελματίες μας και το κράτος μπορεί να αποβεί προς όφελος της Κύπρου παρά σε ζημιά με την προσέλκυση και διατήρηση των μεγάλων ρωσικών επιχειρήσεων που θέλουν να έχουν μια πραγματική βάση στην Κύπρο. Άρα θα αυξήσουν αν θέλετε την παρουσία τους ίσως μειωθεί κάπως ο αριθμός με την αποχώρηση κάποιων μικρότερων επιχειρήσεων», είπε.

Στάθηκε και στην επαναφορά ή στην ολοκλήρωση νέας σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας με την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η καταγγελία της Σύμβασης από το Κίεβο δεν είχε στόχο την Κύπρο, αλλά μεγάλες επιχειρήσεις σε ρωσώφωνες περιοχές της Ουκρανίας, όπως είναι το Ντόνετσκ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης