Πόρτα στην ΠΑΣΥΔΥ για Έφορο Φορολογίας

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε αίτημα του Γενικού Γραμματέα και του Προέδρου της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκου Χατζηπέτρου και Ιωάννη Τσαγγάρη σε σχέση με το διορισμό των Γιαννάκη Λαζάρου στη θέση Εφόρου Φορολογίας και Ιωάννη Τσαγγάρη ως βοηθού Εφόρου Φορολογίας.

Οι λόγοι στους οποίους βασίστηκε η αίτηση ήταν ότι οι διορισμοί στις πιο πάνω θέσεις ήταν αντισυνταγματικοί και στερούνταν νομικού ερείσματος διότι αρμοδιότητα για διορισμούς σε θέσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας έχει αποκλειστικά η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας.

Υποστήριξαν ακόμα ότι οι διορισμοί είναι άκυροι και αντιβαίνουν στην αρχή της νομιμότητας και της ίσης μεταχείρισης όλων των υποψηφίων σε θέσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας.  Επίσης, ότι η επέμβαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε διορισμούς στη Δημόσια Υπηρεσία είναι ασυμβίβαστη με την ανεξαρτησία της Δημόσιας Υπηρεσίας και της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας έναντι της πολιτικής εξουσίας.

Το Ανώτατο βασίστηκε σε μία σειρά από λόγους για να απορρίψει την προσφυγή. Όπως σημειώνεται στην απόφαση, δεν υπάρχει καμία αναφορά από τους αιτητές για την ύπαρξη νομοθετικής ή συνταγματικής πρόνοιας που προβλέπει για τη δημιουργία των επίδικων θέσεων, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την παραχώρηση άδειας και ποια είναι αυτή η νομοθετική ή συνταγματική πρόνοια.  «Δεν είναι αρκετό για να ικανοποιηθεί αυτή η προϋπόθεση ότι εκ της περιγραφής της θέσης, ο κατ' ισχυρισμό σφετεριστής φέρεται να ασκεί δημόσιο καθήκον», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, οι αιτητές δε έδωσαν οποιαδήποτε στοιχεία αναφορικά με τη χρονική διάρκεια κατοχής των θέσεων (από Λαζάρου και Τσαγγάρη) και ειδικότερα κατά πόσο πρόκειται για μόνιμες ή ουσιαστικής διάρκειας θέσεις.  

 

Δειτε Επισης

Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ