Αναστολή διώξεων για οφειλές σε ΦΠΑ και ΤΚΑ

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου θα συζητήσει με τους αρμοδίους Υπουργούς θέμα διευκολύνσεων στις καταβολές των καθυστερημένων οφειλών προς τον ΦΠΑ και οφειλών προς τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις από μικρομεσαίους επιχειρηματίες και αυτοεργοδοτούμενους, οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν να καταβάλουν τις οφειλές τους.

Οι οφειλές αυτής της τάξης των επαγγελματιών συζητήθηκαν τη Δευτέρα σε συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης με αντιπροσωπεία του Συνασπισμού Μικρών Επιχειρήσεων Αυτοεργοδοτουμένων (ΣΥ.ΜΕΑ).

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι τα ζητήματα που ηγέρθησαν σχετίζονται με την καθυστερημένη καταβολή οφειλών προς το δημόσιο, όπως είναι το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το ΦΠΑ και τις ποινικές διώξεις μετά την έκδοση των ενταλμάτων για την καταβολή των ποσών αυτών.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αποδίδει ειδική βαρύτητα στην προσπάθεια να διασωθούν και να καταστούν βιώσιμες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αυτοεργοδοτούμενοι να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της οικονομικής κρίσης και εξετάζει διάφορα μέτρα για τη στήριξη των βιώσιμων επιχειρήσεων, εκ των οποίων κάποια περιλαμβάνονται στο πακέτο των νομοσχεδίων για την αφερεγγυότητα.

Περαιτέρω, είπε ότι η κυβερνητική προσέγγιση για διευκολύνσεις ως προς την καταβολή των οφειλών προς το κράτος είναι να βοηθήσει αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη για αυτό και απορρίπτει την εισήγηση για γενική αναστολή ποινικών διώξεων που αφορούν τη μη καταβολή ΦΠΑ και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Πρόσθεσε ότι εξήγησε στην αντιπροσωπεία ότι γενική αναστολή θα τύχει αξιοποίησης και από αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τις οφειλές τους στο δημόσιο και συμφωνήθηκε με το Συνασπισμό ότι η στήριξη θα πρέπει να στοχευθεί στις περιπτώσεις που υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Η διαδικασία διευκολύνσεων χωρίς να χάνεται η δυνατότητα του κράτους να εισπράξει τα οφειλόμενα, θα προβλέπει την καταβολή των τρεχουσών υποχρεώσεων και σταδιακή αποπληρωμή των καθυστερημένων οφειλών, εξήγησε.

Πρόσθεσε ότι ανάλαβε τη δέσμευση να συζητήσει το θέμα με τους αρμόδιους Υπουργούς και επανέλαβε ότι το θέμα δεν μπορεί να ρυθμιστεί με γενική και απανταχούσα αναστολή ποινικών διώξεων.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η προσπάθεια είναι η διευκόλυνση που ήδη γίνεται να εξυπηρετήσει καλύτερα τη γενικότερη πρόθεση να διασωθούν οι επιχειρήσεις που μπορούν να σωθούν και ανάλογα οι αυτοεργοδοτούμενοι.

Πρόσθεσε ότι στις επιχειρήσεις που τελούν υπό πτώχευση ή διάλυση δεν μπορεί η όποια στήριξη να τις σώσει και σημείωσε ότι εμείς θέλουμε να σωθούν αυτές οι επιχειρήσεις που έχουν τη θέληση να σωθούν.

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων Σταύρος Αλαμπρίτης χαρακτήρισε το θέμα της αναστολής των διώξεων φλέγον και εξήγησε ότι αυτό που ζητήθηκε είναι να μην σύρονται στα Δικαστήρια τίμιοι και δουλευταράδες άνθρωποι, των οποίων το μόνο έγκλημα είναι ότι σήμερα αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος και να τους παραχωρηθεί διευκόλυνση για να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με μικρές δόσεις στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους.

Οι μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοεργοδοτούμενοι κατανοούν την ανάγκη που υπάρχει το κράτος να εισπράξει το λαβείν του και για αυτό δεν ζητήθηκε να χαριστούν τα καθυστερημένα οφειλόμενα, αλλά να πληρωθούν σταδιακά ώστε να μπορέσουν να κρατηθούν στη ζωή όσες μικρές επιχειρήσεις δεν έβαλαν λουκέτο, πρόσθεσε.

“Το μεγαλύτερο κόστος της κρίσης πλήρωσαν οι μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοεργοδοτούμενοι που είναι έρμαια στα τοκογλυφικά επιτόκια που έχουν τις έχουν γονατίσει”, ανέφερε και εξήγησε ότι θα γίνουν τα κατάλληλα διαβήματα, ώστε να παραχωρηθούν διευκολύνσεις για σταδιακή αποπληρωμή στις περιπτώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ποινικές διαδικασίες υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα δημιουργηθούν νέες οφειλές.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι ο στόχος είναι να μην εξευτελίζονται στα Δικαστήρια ως κοινοί εγκληματίες, ειδικά αυτές τις μέρες οι δουλευταράδες επιχειρηματίες και αυτοεργαζόμενοι.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών