Ενώπιον Κακουργιοδικείου στις 8 Ιανουαρίου η υπόθεση ΣΑΠΑ

Tο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου αποφάσισε την παραπομπή έξι προσώπων που συνδέονται με την υπό διερεύνηση υπόθεση της Β’ φάσης του αποχετευτικού συστήματος Πάφου ενώπιον  του Κακουργιοδικείου στις 8 Ιανουαρίου του 2015 και διέταξε όπως οι έξι αφεθούν ελεύθεροι μέχρι τότε με περιοριστικούς όρους.

Οι κατηγορούμενοι είναι ο τέως Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΑΠΑ που τελεί σε διαθεσιμότητα Ευτύχιος Μαλληκίδης, ο πρώην Δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ Γιώργος Μιχαηλίδης, ο πρώην Δημοτικός  σύμβουλος  του ΔΗΚΟ Ευστάθιος Ευσταθίου, ο πρώην Δημοτικός σύμβουλος του ΑΚΕΛ Βάσος Βασιλείου και ο νυν δημοτικός σύμβουλος του ΑΚΕΛ Γιώργος Σιαηλής.

Ο Δικαστής Γιώργος Βλάμης αναφέρθηκε στη σοβαρότητα των κατηγοριών, λέγοντας πως αυτές δικαιολογούν την παραπομπή των έξι προσώπων ενώπιον κακουργιοδικείου.

Ο κ. Βλάμης ανακοινώνοντας την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου ανέφερε πως το Δικαστήριο άκουσε τις εισηγήσεις και την επιχειρηματολογία και των δύο μερών  και αποφάσισε όπως οι έξι κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ώστε να διασφαλιστεί η παρουσία τους ενώπιον κακουργιοδικείου στις 8.1.2015.

Συγκεκριμένα, για τους Σάββα Βέργα, 1ο κατηγορούμενο, Ευτύχιο Μαλληκίδη, 2ο κατηγορούμενο, Γιώργο Μιχαηλίδη, 3ο κατηγορούμενο, Ευστάθιο Ευσταθίου, 4ο κατηγορούμενο, Βάσο Βασιλείου, 5ο κατηγορούμενο, το Δικαστήριο αποφάσισε όπως υπογράψουν προσωπική εγγύηση ύψους 200 χιλιάδων ευρώ, να μεριμνήσουν ώστε να υπογραφεί εγγύηση από αξιόχρεο εγγυητή που να συμποσούται το ποσό των 200 χιλ. ευρώ, να παραδώσουν όλα τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, τα ονόματα τους να αναγράφονται στα πρόσωπα που απαγορεύεται η έξοδος τους από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και να παρουσιάζονται μια φορά την ημέρα σε αστυνομικό σταθμό.

Ο Σ. Βέργας θα παρουσιάζεται, όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου από τις 08:00 – 13:00 καθημερινά, ο Ευτύχιος Μαλληκίδης επίσης στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου από τις 08:00 – 12:00 καθημερινά, ο Γιώργος Μιχαηλίδης από τις 08:00- 12:00 καθημερινά στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου, ο Ευστάθιος Ευσταθίου θα παρουσιάζεται στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου από τις 18:00 – 21:00 καθημερινά και ο Βάσος Βασιλείου από τις 13:00 – 20:00 καθημερινά στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Σ. Βέργα Γιώργος Γεωργίου, του Ε. Μαλληκίδη, Κωνσταντίνος Καλής, του  Γ. Μιχαηλίδη οι δικηγόροι Χατζηλοϊζου και Χατζηνεοφύτου, του  Ε. Ευσταθίου οι δικηγόροι Αγγελίδης και Θεοφάνους   και του  Β. Βασιλείου οι δικηγόροι Σεραφείμ και Γεωργιάδου δεν έφεραν ένσταση στους περιοριστικούς όρους που ζήτησε η κατηγορούσα αρχή ενώπιον του δικαστηρίου.

Όσον για τον 6ο κατηγορούμενο Γιώργο Σιαλή, ο Δικαστής αποφάσισε όπως υπογράψει προσωπική εγγύηση ύψους 200 χιλιάδων ευρώ, να μεριμνήσει ώστε να υπογραφεί εγγύηση από αξιόχρεο εγγυητή που να συμποσούται το ποσό των 50 χιλ. ευρώ, να παραδώσει όλα τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, το όνομα του να τοποθετηθεί στο stop list  και να παρουσιάζονται μια φορά την ημέρα σε αστυνομικό σταθμό.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Γ. Σιαηλή, δικηγόρος  Αλέξανδρος Αλεξάνδρου έφερε  ένσταση στο αίτημα της  κατηγορούσας αρχής που εκπροσωπείτο από την  Ξένια Ξενοφώντος να παρουσιάζεται ο πελάτης του καθημερινά στον αστυνομικό σταθμό, σημειώνοντας πως η παρουσία του πελάτη του μια φορά την εβδομάδα ήταν αρκετή.

Κάνουμε, είπε ο κ. Αλεξάνδρου, όλους τους όρους αποδεκτούς εκτός του όρου να παρουσιάζεται καθημερινά ο Γ. Σιαηλής σε αστυνομικό σταθμό χαρακτηρίζοντας παράλληλα τον όρο τιμωρητικό και βαρύ τη στιγμή-  όπως είπε-  που δεν αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.

Από την πλευρά της εκ μέρους της κατηγορούσας αρχής η  Ξένια Ξενοφώντος ανέφερε πως μπορεί ο 6ος κατηγορούμενος Γιώργος Σιαηλής να μην αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες με τον 1ο και τον 2ο  κατηγορούμενο ωστόσο – όπως είπε- τα αδικήματα του 6ου κατηγορούμενου είναι στην ίδια νομική βάση. Επεσήμανε επίσης, πως οι όροι που ζητά η  κατηγορούσα αρχή δεν είναι για τιμωρητικό λόγο αλλά στα πλαίσια της αρχής της ισότητας θα πρέπει να τεθούν οι όροι σε όλους.

Το Δικαστήριο ωστόσο έκανε αποδεκτό το αίτημα της κατηγορούσας αρχής και ο  Γιώργος Σιαλής θα παρουσιάζεται καθημερινά στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου από τις 18:00 μέχρι τις 21:00 το βράδυ.

Συγκεκριμένα, εναντίον των έξι προσώπων συνολικά έχουν προσαφθεί 154 κατηγορίες ανάμεσα στις οποίες συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, απάτης, δεκασμού δημόσιου λειτουργού, απόσπαση χρημάτων, δωροληψία, κατάχρηση εξουσίας, αποδοχή αμοιβής με τρόπο που να υποδηλώνει δεκασμό, διαφθορά, αθέμιτη κτίση περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του δημοσίου και άλλες .

Το ανακριτικό έργο για την υπόθεση ΣΑΠΑ συνεχίστηκε για τρεις μήνες με εντατικούς ρυθμούς τόσο με τη λήψη  100 περίπου καταθέσεων από το φιλικό, οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον των υπόπτων αλλά και με τις καταθέσεις από συγκεκριμένα πρόσωπα που προέκυψαν από την αποκάλυψη των τραπεζικών δεδομένων.

Επίσης το κλιμάκιο των ανακριτών αυτό το διάστημα προχώρησε με το έργο της αξιολόγησης διάφορων εγγράφων που παραλήφθηκαν, με τη διεξαγωγή ερευνών σε συγκεκριμένους χώρους, με  την έκδοση διαταγμάτων  αποκάλυψης τραπεζικών δεδομένων όσο και  με δικαστικές συνδρομές  που εστάλησαν  για εξετάσεις  σε χώρες του εξωτερικού.

Το κλιμάκιο των ανακριτών αποτελείται από τον Υπαστυνόμο Ελευθέριο Κυριάκου, τον Λοχία Γιάννο Κωνσταντίνου, τον Α’ Αστυφύλακα Μάριο Σταυρινού, τον Α’ Αστυφύλακα Μανώλη Μανώλη, τον Αστυφύλακα Γιαννάκη Μαννούρη, την Αστυφύλακα Άντρη Γεωργίου και επίσης την Αστυφύλακα Δήμητρα Σταύρου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου