Μετά τις γιορτές η απόφαση για λουκέτο στα βενζινάδικα

Μετά τις γιορτές αναμένεται να ληφθεί η όποια απόφαση για κλείσιμο πρατηρίων καυσίμων, ως μέτρο πίεσης των πρατηριούχων που κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό από τις εταιρείες καυσίμων, οι οποίες διατηρούν τα δικά τους πρατήρια σε ολόκληρη την Κύπρο.

Όπως ανέφεραν πρατηριούχοι στο ΚΥΠΕ, η απόφαση για επ` αόριστον απεργία δεν έχει ληφθεί ακόμα, αφού κάτι τέτοιο θα τεθεί ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του  Παγκυπρίου Συνδέσμου Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών Κύπρου, το πιθανότερο μετά τις γιορτές, με στόχο να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των καταναλωτών.

Σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση για απεργία, σε αυτήν αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 200 πρατήρια παγκυπρίως, ενώ κάπου 60-70 πρατήρια που ανήκουν σε εταιρείες εισαγωγής καυσίμων θα παραμείνουν ανοικτά.

Οι πρατηριούχοι κάνουν λόγο για ύπαρξη περισσότερων πρατηρίων απ` όσα χρειάζεται η Κύπρος (290 ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν 177), κάτι που καθιστά τα πρατήρια πιο ευάλωτα στις οικονομικές συγκυρίες. Κάνουν επίσης λόγο για μεγάλο αριθμό εταιρικών πρατηρίων που ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, κάτι που επιτρέπει στις μεγάλες εταιρείες εισαγωγής καυσίμων να καρπούνται απευθείας το κέρδος. Όπως εξηγούν, οι πρατηριούχοι είναι δεσμευμένοι βάσει συμβολαίου να αγοράζουν τα καύσιμα από συγκεκριμένη εταιρεία και έχουν περιθώριο κέρδους γύρω στα 5-9 σεντ, ενώ η εταιρεία μπορεί να κερδίζει 13. Εξηγούν επίσης ότι η εταιρεία μπορεί να δώσει πίστωση σε πελάτες που δεν μπορεί να δώσει ο μικρομεσαίος πρατηριούχος. Παράλληλα, αναφέρουν, μια μεγάλη εταιρεία μπορεί να εκδώσει εταιρικές κάρτες σε μεγάλους οργανισμούς και μεγάλες εταιρείες για να αγοράζουν από τα πρατήρια της, κάτι που συμβάλλει στην μετακίνηση της αγοράς από τους μικρομεσαίους πρατηριούχους στα πρατήρια των εταιρειών.

Οι πρατηριούχοι καταγγέλλουν ότι όσο αφήνεται κάτι τέτοιο χωρίς έλεγχο θα οδηγηθούν οι μικροεπιχειρηματίες πρατηριούχοι εκτός ανταγωνισμού, οι πελάτες θα πάνε σε 2-3 μεγάλες εταιρείες και θα υπάρξει μονοπώλιο, κάτι που δυνατό να ωθήσει τις τιμές των καυσίμων σε υψηλότερα επίπεδα. 

Πάντως χθες, η  Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) ανακοίνωσε της απόφαση της για διεξαγωγή τομεακής έρευνας στον κλάδο των πετρελαιοειδών, ιδίως σε ότι αφορά την βενζίνη 95 οκτανίων, την βενζίνη 98 οκτανίων, το πετρέλαιο κίνησης, το πετρέλαιο θέρμανσης και το υγραέριο.

Η εν λόγω έρευνα, σύμφωνα με την ΕΠΑ, θα καλύψει όλες τις επιμέρους βαθμίδες της αγοράς, δηλαδή εισαγωγή, μεταφορά, αποθήκευση, χονδρική διανομή, και λιανική εμπορία και θα συμπεριλάβει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς, δηλαδή εταιρείες εισαγωγής, εταιρείες χονδρικής πώλησης, εταιρείες λιανικής πώλησης - πρατήρια καυσίμων- και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, καθώς και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών Κύπρου, ή/και οποιοδήποτε άλλο Σύνδεσμο δραστηριοποιείται ή/και λειτουργεί στον εν λόγω τομέα της αγοράς.

Εξάλλου με αφορμή την προειδοποιητική ανακοίνωση του Συνδέσμου Πρατηριούχων σχετικά με προγραμματιζόμενη απεργία των πρατηριούχων, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών συμβουλεύει τους καταναλωτές να μην πανικοβληθούν και να σπεύσουν στα πρατήρια να αγοράζουν μόνο όση ποσότητα πετρελαιοειδών χρειάζονται είτε για κίνηση, είτε για θέρμανση, ξοδεύοντας το ελάχιστο δυνατό ποσό, αφού όπως φαίνεται οι τιμές μειώνονται συνεχώς.

Οι καταναλωτές προτρέπονται να αγοράζουν σύμφωνα με τις άμεσες ανάγκες τους ώστε να επωφελούνται από τη πτωτική τάση των τιμών. Προτρέπονται επίσης να επιλέγουν τα φθηνότερα πρατήρια.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων