Κενό στο αναπτυξιακό σκέλος

Το οικονομικό περιβάλλον της Κύπρου παραμένει “δύσκολο”, παρά τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών κατά το 2015, επισημαίνει στη συνοπτική έκθεση της για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού.

Την έκθεση παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία συνέρχεται σήμερα και αύριο, για να συζητήσει τον κρατικό προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά και να τον εγκρίνει ή να τον απορρίψει, εν όλω ή εν μέρει, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Άγγελος Βότσης.

Στην έκθεση αναγνωρίζεται από τα μέλη της Επιτροπής η “θετική πορεία διόρθωσης των δημόσιων οικονομικών, ο περιορισμός του κόστους του δανεισμού της Κύπρου και οι αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, καθώς και το γεγονός ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση της σταθερής πορείας που άρχισε να διαφαίνεται στην οικονομία και θα πρέπει να συνεχίσει την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων”.

Ως προς τις προβλεπόμενες δαπάνες για το 2015, η Επιτροπή κατά πλειοψηφία σημειώνει “την αδυναμία που παρατηρείται στο αναπτυξιακό σκέλος αυτών, αφού η οριακή αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών κατά 5,2% δεν κρίνεται επαρκής για την επανεκκίνηση της οικονομίας”.

Η Επιτροπή επισημαίνει πως “η απουσία σημαντικών νέων έργων στον προτεινόμενο προϋπολογισμό, παρά τις μεμονωμένες περιπτώσεις έργων που περιλήφθηκαν στους προϋπολογισμούς ορισμένων υπουργείων, περιορίζει περαιτέρω τη δυνατότητα του κράτους να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης”.

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή σημειώνει ότι “τα οξύτατα προβλήματα του τραπεζικού τομέα, τα οποία συνεχίζουν να υφίστανται, η μη διοχέτευση ρευστότητας στην οικονομία, τα ψηλά επιτόκια, τα ψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων, η δυστοκία των τραπεζών στην παραχώρηση νέων δανείων, καθώς και η απουσία ενός αποτελεσματικού δικτύου προστασίας των δανειζομένων αποτελούν επίσης ανασταλτικούς παράγοντες για την ανάκαμψη της οικονομίας”.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2015 όπως αρχικά κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει δαπάνες (τακτικές και αναπτυξιακές) για τις οποίες ζητείται έγκριση πληρωμής (μη περιλαμβανομένων των δαπανών που βαρύνουν το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας) ύψους €5.241.500.582.

Οι συνολικές προϋπολογιζόμενες δαπάνες για το 2015 (περιλαμβανομένων και των δαπανών που βαρύνουν απευθείας το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας, οι οποίες δεν χρήζουν έγκρισης από τη Βουλή όπως και των αποπληρωμών δανείων) ανέρχονται σε €9.197.140.434, ενώ τα συνολικά έσοδα (εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών ροών) προϋπολογίζονται σε €5.928,4 εκατομ..

ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή