ΥΠΟΙΚ: Ούτε σκέψη για νέους φόρους

Δεν υπάρχει καμία ανάγκη και καμία σκέψη για επιβολή νέων φορολογικών επιβαρύνσεων, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω ο ήδη πιεσμένος ιδιωτικός τομέας.

Ο Υπουργός είπε επίσης ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν τη ψήφιση των νομοσχεδίων για το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο της τελετής υπογραφής συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι ο προϋπολογισμός του κράτους για την επόμενη χρονιά έχει καταρτιστεί με τρόπο που “θα παραμένει με ασφάλεια εντός των πλαισίων και των στόχων, χωρίς όμως να χρειάζονται νέοι φόροι και νέες επιβαρύνσεις”.

“Δεν θα υπάρξει ανάγκη, και αυτή είναι μια ξεκάθαρη επιδίωξη. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω ο ήδη πιεσμένος ιδιωτικός τομέας, δηλαδή τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις” είπε.

“Μπορούμε μάλιστα να αυξήσουμε με ένα τρόπο πολύ λελογισμένο, οριακό, τις δημόσιες δαπάνες, αλλά χωρίς αυτό να συνεπάγεται οποιαδήποτε καινούρια επιβάρυνση” σημείωσε.

Αντίθετα, επεσήμανε, η Κυβέρνηση θέλει μέσω της φορολογικής σταθερότητας να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό, όσο το δυνατό, περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, και συνεπώς “δεν υπάρχει καμιά ανάγκη και καμία σκέψη για νέες επιβαρύνσεις”, επανέλαβε.

Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η οικονομία αυτή τη στιγμή είναι στο “κρίσιμο στάδιο” της διόρθωσης, η οποία, όμως είναι “εύθραυστη και συνεπώς θα πρέπει με προσοχή και με σοβαρότητα να συνεχίσουμε την προσπάθεια και ο προϋπολογισμός θεωρώ πως κινείται στα ίδια πλαίσια, ρεαλιστικές, συντηρητικές εκτιμήσεις”.

“Έχουμε από καιρό αποφασίσει πως αυτό το κράτος θα πρέπει πλέον να λειτουργεί μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, χωρίς να φορτώνει βάρη στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις, χωρίς να διογκώνει συνεχώς τα ελλείμματα και το χρέος, που επιβαρύνουν την ανάπτυξη και τις επόμενες γενεές”, είπε ο Υπουργός, και επανέλαβε “πως θα πρέπει με την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα που έχουμε προχωρήσει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο να συνεχίσουμε και την επόμενη χρονιά για να κερδίσουμε οριστικά το στοίχημα της ανάκαμψης και της ανάπτυξης”.

Ερωτηθείς πώς θα αντιμετωπιστεί η ανεργία, είπε “παραμένοντας προσηλωμένοι στην προσπάθεια διόρθωσης, μεταρρύθμισης και εξυγίανσης της οικονομίας, μια προσπάθεια που ήδη έχει αρχίσει να φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα και στο πολύ ευαίσθητο ζήτημα της ανεργίας”.

Ο Χάρης Γεωργιάδης υπέδειξε ότι χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια προτού μειωθεί η ανεργία στο επιθυμητό σημείο, αλλά βλέπουμε, είπε, “πως για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια τώρα που επανέρχεται η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη, είναι που έχει αρχίσει σιγά-σιγά να μειώνεται και η ανεργία”.

Σε ερώτηση αν θα σταλεί έγκαιρα στη Βουλή για να ψηφιστεί το πλαίσιο αφερεγγυότητας και αν όχι, αν θα πρέπει να αναμένονται κυρώσεις από την Τρόικα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “πρόθεση μας είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα”.

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές