Έτοιμα τα δύο νομοσχέδια για ΓεΣΥ

Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα προσχέδια των δύο νομοσχεδίων που αφορούν στην εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) στην Κύπρο και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσοκομείων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ειδικότερα αναφέρεται ότι τα δύο κείμενα αφορούν, το μεν πρώτο, στο Νομοσχέδιο με τίτλο «Ο Περί Ίδρυσης Οργανισμών Γενικών Νοσοκομείων Νόμος του 2014» και το δεύτερο στον «Περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Τροποποιητικός) Νόμο του 2014».

Τα Προσχέδια των δύο Νομοσχεδίων, τα οποία αποτελούν Μνημονιακά Νομοσχέδια, έχουν διαμορφωθεί ύστερα από εκτεταμένο δημόσιο διάλογο που πραγματοποίησε ο Υπουργός Υγείας κατά τους προηγούμενους τρεις μήνες επί των βασικών αρχών με όλους τους βασικούς εμπλεκόμενους φορείς και οργανωμένα σύνολα, ο οποίος έχει ωριμάσει επί συγκεκριμένου κειμένου για τα δύο Νομοσχέδια.

Σημειώνεται ότι, στην όλη πορεία διαμόρφωσης του περιεχομένου των Νομοσχεδίων, το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζεται από διεθνείς Οργανισμούς, όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το δεύτερο Προσχέδιο Νομοσχεδίου αφορά στην αυτονόμηση των δημόσιων νοσοκομείων και την μετατροπή τους σε κρατικούς οργανισμούς ώστε να γίνουν πιο λειτουργικοί και ευέλικτοι.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την ανακοίνωση, “μέσα από το προσχέδιο του Νομοσχεδίου προβλέπεται η δημιουργία πέντε (5) αυτόνομων Οργανισμών, ένα ανά επαρχία, κάτω από τους οποίους εντάσσονται τα νοσοκομεία και τα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της κάθε επαρχίας”.

Με την αυτονόμηση τα δημόσια νοσηλευτήρια αποκτούν νομική, διοικητική, οικονομική και επιστημονική αυτονομία, καθίστανται πιο λειτουργικά και αποδοτικά και εμπλουτίζονται με μηχανισμούς, οι οποίοι διασφαλίζουν την παροχή ποιοτικής περίθαλψης στους ασθενείς.

Στο προσχέδιο για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσοκομείων δεν περιλαμβάνονται τα άρθρα που αφορούν στα εργασιακά θέματα.

Όπως αναφέρεται από το Υπουργείο Υγείας, “τα θέματα αυτά  οι εκπρόσωποι των ίδιων των εργαζομένων θα τα συζητήσουν ξεχωριστά στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού και στη Μικτή Εργασιακή Επιτροπή, όπως προβλέπει η επίσημη διαδικασία”.

Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, ενώ η  εν λόγω απόφαση λήφθηκε από το Υπουργείο Υγείας με την υποστήριξη των επίσημα εκλελεγμένων σωμάτων των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Σχόλια και απόψεις επί των Προσχεδίων των Νομοσχεδίων θα πρέπει να υποβληθούν γραπτώς στο Υπουργείο Υγείας εντός των επόμενων τριών εβδομάδων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανακτήσουν τα κείμενα των Προσχεδίων των δύο Νομοσχεδίων από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας στη διεύθυνση www.moh.gov.cy.

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι