Δύο νομοσχέδια αφερεγγυότητας στο Υπουργικό

Τα δύο από τα πέντε νομοσχέδια που θα διέπουν το πλαίσιο αφερεγγυότητας φυσικών και νομικών προσώπων θα τεθούν ενώπιον της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Τα δύο νομοσχέδια, τα οποία είχαν αποσταλεί στις 28 Νοεμβρίου στους εμπειρογνώμονες των κομμάτων για να τα εξετάσουν και να θέσουν τα δικά τους σχόλια, αφορούν τον «περί Συμβούλων Αφερεγγυότητας Νόμο του 2014», το οποίο ρυθμίζει το επάγγελμα του Συμβούλου Αφερεγγυότητας και τον «περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014», το οποίο προνοεί για την εισαγωγή σχεδίου αναδιάρθρωσης χρέους βιώσιμων επιχειρήσεων (Εxaminership). Το νομοσχέδιο είναι παρόμοιο με το ιρλανδικό σχέδιο “Examinership”.

Στόχος του νομοσχεδίου, που τροποποιεί τον περί Εταιρειών Νόμο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης χρέους και Βιώσιμων Επιχειρήσεων (Examinership), είναι η θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού αφερεγγυότητας που θα αποβλέπει στην αναδιάρθρωση του χρέους και τη διάσωση και αποκατάσταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με σκοπό τη διατήρηση βιώσιμων επιχειρήσεων που θα βοηθήσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη διατήρηση απασχόλησης.

Το νομοσχέδιο, το οποίο ρυθμίζει το επάγγελμα του Συμβούλου Αφερεγγυότητας, προβλέπει τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις για αναγνώρισης επαγγελματικών σωμάτων για σκοπούς χορήγησης αδειών και σχετική εποπτεία τους, τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις για αδειοδότηση Συμβούλων Αφερεγγυότητας και σχετική εποπτεία τους, τη δημιουργία και τήρηση μητρώου Συμβούλων Αφερεγγυότητας, τις μεταβατικές διατάξεις και τους κανονισμούς που θα ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες όλων των πιο πάνω διαδικασιών.

Μετά την έγκρισή τους από το Υπουργικό Συμβούλιο, τα δύο νομοσχέδια θα κατατεθούν για ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Τα υπόλοιπα τρία νομοσχέδια αναμένεται να είναι έτοιμα για να κατατεθούν στη Βουλή πριν το τέλος του έτους.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης με επιστολή του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή στις 3 Δεκεμβρίου ενημέρωνε για την πρόθεση της Κυβέρνησης να αποστείλει στη Βουλή τα εναπομείναντα τρία νομοσχέδια μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με το μνημόνιο, η ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου αφερεγγυότητας από τη Βουλή θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του 2014.

Στο τραπέζι παραμένουν και οι προτάσεις νόμου για αναβολή της εφαρμογής της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, καθώς η Βουλή αναμένει όπως η Κυβέρνηση καταθέσει πριν από το τέλος του χρόνου και τα πέντε νομοσχέδια που συνθέτουν το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Όπως δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, απομένουν δύο Ολομέλειες της Βουλής, την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου και η τελευταία στις 18 Δεκεμβρίου.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι ζήτημα να κατατεθούν τα νομοσχέδια, αλλά και να εξεταστούν και από την Επιτροπή Οικονομικών και “ίσως και από άλλες επιτροπές γιατί είναι πολύπλοκα τα ζητήματα, δύσκολα και ενδεχομένως σοβαρά και επομένως να χρειαστεί χρόνος».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ