Γέφυρα ειρήνης χαρακτηρίζει το αέριο ο Νταβούτογλου

Το φυσικό αέριο μπορεί να γίνει γέφυρα ειρήνης, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στους Τούρκους δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο του στην Αθήνα έπειτα από τις επαφές που είχε χθες στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι οι διαβουλεύσεις για το θέμα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίζονταν και χθες το βράδυ (Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου) αλλά θα συνεχιστούν και σήμερα και εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να υιοθετηθεί μια στάση η οποία να βοηθήσει να βγουν όλοι κερδισμένοι.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι τόσο η συνάντησή του με τον Έλληνα Πρόεδρο Κάρολο Παππούλια όσο και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ήταν ειλικρινής και χρήσιμη. Όπως είπε, στη διμερή συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά συμμετείχαν και οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, λέγοντας ότι αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο έπειτα από το Μπακού.

"Η κοινή προοπτική Ελλάδας και Τουρκίας στο Κυπριακό και η επίδειξη βούλησης για λύση θα επηρεάσουν θετικά τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό", είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Ανέφερε ότι και προηγουμένως συζήτησαν τηλεφωνικώς αυτά τα θέματα με τον Έλληνα ομόλογό του, ωστόσο πρόσθεσε πως όταν είπαν να συζητήσουν τα θέματα αυτά πρόσωπο με πρόσωπο "υπήρχε ανάγκη για διαβούλευση για τηννέα κατάσταση που δημιουργήθηκε με τις έρευνες φυσικού αερίου".

Όπως είπε, αντάλλαξαν απόψεις γι' αυτά τα  θέματα ανοιχτά και με θάρρος. "Και οι δύο πλευρές έχουν ισχυρή βούληση για έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό για την επίτευξη λύσης. Η κοινή άποψη και των δύο πλευρών είναι ότι το φυσικό αέριο που βρίσκεται γύρω από την Κύπρο ανήκει σε ολόκληρο το λαό της. Αυτή είναι μια δυνατότητα που θα βοηθήσει στη διαδικασία περιεκτικής λύσης του Κυπριακού. Σε αυτό το επίπεδο ο στόχος μας είναι να επιλύσουμε τις διαφορές απόψεων μας και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Ως αρχή μας εμείς είμαστε εναντίον οποιουδήποτε βήματος γίνεται μονομερώς. Μπορούμε να επιλύσουμε το κάθε πρόβλημα ενόσω συζητούμε μαζί. Δεν πιστεύουμε ότι η ε/κ πλευρά με το να συμπεριφέρεται σαν να εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί θα συμβάλει στη διαδικασία με μονομερή βήματα", είπε.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι οι συνομιλίες με την Αθήνα θα συνεχιστούν και σήμερα, προσθέτοντας ότι έχουν αναθέσει γι' αυτό το θέμα καθήκοντα στον υφυπουργό εξωτερικών της χώρας. "Και απόψε (χθες το βράδυ) και αύριο (σήμερα) θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Μπορώ να πω ότι η ατμόσφαιρα ήταν πολύ θετική. Το είπα και στον ίδιο ότι υπάρχει δυνατότητα. Μπορούμε να υιοθετήσουμε μια τέτοια κοινή στάση που θα βοηθήσει όλοι θα βγουν κερδισμένοι. Όχι μόνο τρεις πλευρές, ούτε τέσσερις, όλες οι πλευρές μπορούν να βγουν κερδισμένες", σημείωσε.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε ότι εάν το φυσικό αέριο εξορυχθεί από κοινού θα αποτελέσει γέφυρα ειρήνης για την Ελλάδα και την Τουρκία. "Είχαμε πει και για το φυσικό αέριο που θα φτάσει από το Αζερμπαϊτζάν και δια μέσω της Ελλάδας θα πάει στην Αδριατική ότι θα είναι ένα πρόγραμμα ειρήνης. Τώρα το ίδιο ισχύει και για την Ανατολική Μεσόγειο", είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός. Ανέφερε ότι η από κοινού διαχείριση του φυσικού αερίου από τις δύο πλευρές στην Κύπρο, η λήψη αποφάσεων από κοινού και η μεταφορά του μέσω της Τουρκίας στην Ελλάδα θα αποτελέσει γέφυρα ειρήνης.

Σε σχετική ερώτηση, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι οι επαφές Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ δεν αποτελούν μια στάση εναντίον της Τουρκίας. "Εμείς το λέμε και το ξαναλέμε πάντα. Κανείς να μην ονειρεύεται τη δημιουργία μιας διμερούς ή τριμερούς κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε με κάθε ευκαιρία η Ελλάδα λέει ότι δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο. Πιστεύουμε ότι δεν θα φέρει ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο ο μονομερής αποκλεισμός μιας πλευράς ή οι διμερείς ή τριμερείς δεσμεύσεις", κατέληξε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις