Πόσο κοστίζει η Κύπρος στην Ευρώπη

Τα ποσά που αναλογούν στην Κύπρο από τον προϋπολογισμό της ΕΕ παρουσιάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ εστιάζει κυρίως σε επενδύσεις που έχουν στόχο την ανάπτυξη και την απασχόληση, μέσω έργων που θα βοηθήσουν τους κύπριους επιχειρηματίες να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις, ενώ στηρίζει πολύτιμες επενδύσεις, όπως π.χ. η ανακαίνιση της παλιάς πόλης της Λευκωσίας ή ο εκσυγχρονισμός του αποχετευτικού συστήματος στα Κοκκινοχώρια.

Όπως σημειώνει ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται είναι όπως δημοσιεύτηκαν στην Οικονομική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2013. 

 

Τι ποσό δαπανά η ΕΕ για την Κύπρο

Το 2013, το ποσό που δαπανήθηκε στην Κύπρο από την ΕΕ ανήλθε σε 227,1 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, 104 εκατ. ευρώ (46%) δαπανήθηκαν για την περιφερειακή πολιτική, ποσοστό μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο (42%). 

Η περιφερειακή πολιτική της ΕΕ σκοπό έχει να περιορίσει τις οικονομικές, κοινωνικές και εδαφικές ανισότητες μεταξύ των περιφερειών και των χωρών της Ευρώπης. Τα περιφερειακά ταμεία επενδύουν σε έργα που στηρίζουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανταγωνιστικότητα, την οικονομική ανάπτυξη, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι υποδομές μεταφορών και το περιβάλλον είναι οι κύριες προτεραιότητες για την Κύπρο. 
Οι δαπάνες για τον γεωργικό τομέα ανήλθαν στα 77,2 εκατ. ευρώ (34%). Οι δαπάνες για την έρευνα ανήλθαν στα 24,6 εκατ. ευρώ (11%), ποσοστό σαφώς υψηλότερο από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο (8%).

 

Ποσό που συνεισφέρει η Κύπρος στον προϋπολογισμό της ΕΕ

Το 2013, η Κύπρος συνεισέφερε στον προϋπολογισμό της ΕΕ 170 εκατ. ευρώ και εισέπραξε, για λογαριασμό της ΕΕ, 20 εκατ. ευρώ από τελωνειακούς δασμούς και γεωργικές εισφορές, εκ των οποίων κράτησε το 25% ως διοικητικό τέλος.


Ο προϋπολογισμός της ΕΕ αυξήθηκε κατά 62% μεταξύ του 2001 και 2011 αλλά για την κατανόηση του στοιχείου αυτού, δύο παράγοντες θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν. Πρώτον στο ίδιο διάστημα η ΕΕ απέκτησε 12 νέα κράτη μέλη και, δεύτερον, οι εθνικοί προϋπολογισμοί των κρατών μελών αυξήθηκαν περισσότερο από τον προϋπολογισμό της Ένωσης, με εξαίρεση στη Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Γαλλία, Πορτογαλία, Κάτω Χώρες, Μάλτα, Βέλγιο, Φινλανδία

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους