Το σκληρό πρόσωπο της ανεργίας

Υψηλή παραμένει η ανεργία στην Κύπρο και πιο ειδικά ο δείκτης που καταγράφει τους εγγεγραμμένους άνεργους, σε όλη τη διάρκεια του 2014. Μάλιστα το τρέχον έτος χαρακτηρίζεται ως χρονιά σταθεροποίησης στην κατηφόρα της κρίσης που πήρε η Κύπρος τέσσερα χρόνια προηγουμένως, ωστόσο, τα κίνητρα για απασχόληση αφενός και η οριακή έστω βελτιωμένη εικόνα σε δημόσια οικονομικά και αγορά αφετέρου φαίνεται πως επηρέασαν μόνο στη σταθεροποίηση της ανεργίας παρά στην άμβλυνσή της.

Με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Νοεμβρίου 2014, έφτασε τα 47.603 πρόσωπα. Με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις που δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων το Νοέμβριο 2014 αυξήθηκε στα 47.252 πρόσωπα σε σύγκριση με 46.474 τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία που δημοσιεύει η Στατιστική Υπηρεσία καταδεικνύουν πως η ροή ανέργων στα Γραφεία Εργασίας είναι σταθερή. Παραμένει δομικό το πρόβλημα των νέων ανέργων, που παραμένει σε σταθερό επίπεδο πάνω από 20%, παρουσιάζοντας έτσι και την εικόνα μιας αγοράς δεν μπορεί να απορροφήσει τους επιστήμονές της. Σημαντικός βέβαια παράγοντας η πολιτική του κράτους για παγοποίηση προσλήψεων, η αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο και η βαθιά ύφεση στον κατασκευαστικό κλάδο.

Σε σύγκριση με το Νοέμβριο του 2013 σημειώθηκε μείωση 1.731 προσώπων ή 3,5% που αποδίδεται κυρίως στους τομείς των κατασκευών (μείωση 1.237 ανέργων), του εμπορίου (μείωση 1.185), των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων (μείωση 825), της μεταποίησης (μείωση 725), των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων (μείωση 389), της εκπαίδευσης (μείωση 305) και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (μείωση 138). Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ίδια περίοδο υπήρξε και αύξηση στην ανεργία στους τομείς των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (αύξηση 1.664 ανέργων) και της δημόσιας διοίκησης (αύξηση 1.408).

Το γραφικό στη φωτογραφία του θέματος αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα την εικόνα της παγωμένης αγοράς εργασίας και δείχνει πως ο χειμώνας θα είναι δύσκολο, με την ελπίδα ωστόσο, να αγγίζει το πιο ευοίωνο 2015, για το οποίο εκτιμάται πως θα καταγραφεί ανάπτυξη.

 

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα