Η Γιωρκάτζη ξανά στη Βουλή

Ολοκληρώνεται με την παρουσία της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία ξεκίνησε στις 3 Νοεμβρίου με τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Κατά τη συνεδρία, η οποία θα αρχίσει στις 9.00 (Δευτέρα, 1η Δεκεμβρίου) και είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί στις 11.30, η κ. Γιωρκάτζη θα αναφερθεί, όπως συνηθίζεται κατά την καθιερωμένη παρουσία του εκάστοτε Διοικητή της ΚΤ στην Επιτροπή Οικονομικών, στην τρέχουσα κατάσταση της κυπριακής οικονομίας αλλά και στις εκτιμήσεις της ΚΤ σε σχέση με την μελλοντική πορεία της οικονομίας.

Προτάσεις νόμου για αναστολή νόμου για εκποιήσεις
Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας της κ. Γιωρκάτζη και της νομοθετικής εργασίας που θα ακολουθήσει, τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών θα πραγματοποιήσουν στις 12.45 κοινή συνεδρία με τα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών για να τοποθετηθούν επί δύο προτάσεων νόμου σε σχέση με την αναστολή της εφαρμογής όλων των διατάξεων του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικού) Νόμου του 2014, που αφορά τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων από τον ενυπόθηκο δανειστή.

Η μία πρόταση νόμου, την οποία κατέθεσε εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις ο βουλευτής Γιάννος Λαμάρης, αφορά την αναστολή της εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2015.

Η άλλη πρόταση νόμου την οποία κατέθεσαν εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ ο βουλευτής Νίκος Νικολαϊδης και εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης και τη συνυπογράφει το ΔΗΚΟ, αφορά την αναστολή της εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2015, έτσι ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στην εκτελεστική εξουσία να ετοιμάσει το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Τα μέλη των Επιτροπών θα αποφασίσουν επίσης για το πότε θα οδηγηθούν οι προτάσεις νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μιλώντας ενώπιον προηγούμενης κοινής συνεδρίας των δύο Επιτροπών, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είχε προειδοποιήσει ότι αν ληφθεί απόφαση στην Κύπρο που να ακυρώνει ή να διαφοροποιεί τα δεδομένα, η διαδικασία εκταμίευσης της δόσης της Κύπρου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Δεκεμβρίου, θα τερματιστεί και η επόμενη ευκαιρία δεν θα είναι πριν την Άνοιξη.

Ο κ. Γεωργιάδης απηύθυνε έκκληση προς τη Βουλή να είναι σε εγρήγορση, αλλά να μην προβεί «σε κινήσεις που θα μας δημιουργήσουν μόνο πρόβλημα χωρίς κανένα πρακτικό όφελος».

Εξήγησε επίσης ότι δεν πρόκειται τους αμέσως επόμενους μήνες να υπάρξουν μαζικές εκποιήσεις, αφού για την εφαρμογή του νόμου χρειάζεται, όπως είπε, να εγκριθούν κανονισμοί.

 

Δειτε Επισης

Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου